werkomgeving
Business

Werkomgeving in harmonie met bedrijf en werknemers

08.03.2023
door Fokus Online

Hoe kun je je werknemers een gezonde werkomgeving bieden die hun welzijn respecteert en die voldoet aan de eisen van hun dagelijkse activiteiten en hun huidige of toekomstige verwachtingen? Voor veel bedrijven was dit al een belangrijk aspect, maar de laatste jaren is dit een cruciaal thema geworden. Om daarop in te spelen specialiseren professionals zich in de inrichting van kantoorruimtes en coachen ze bedrijven.

Tot enkele jaren geleden namen bedrijven meestal hun intrek in gigantische gebouwen, kleine afgescheiden bureaus en enorme vergaderzalen die vaak koud en onpersoonlijk aanvoelden. In 2020 bleek de coronacrisis een gamechanger. Of de dingen dan in positieve zin veranderden? Zo denkt Daciana Hagea er toch over. Deze bouwkundig ingenieur met een passie voor interieurdesign weet er alles van. Ze verdiende haar sporen in New York en daarna Brussel. Vandaag staat ze aan het hoofd van de afdeling Design & Build bij Cushman & Wakefield. “Corona was een wake-upcall voor veel werkgevers die plots beseften hoe belangrijk het welzijn van hun medewerkers is. Om hen zin te geven opnieuw naar kantoor te komen, moesten we hun werkomgeving volledig hertekenen.” Het resultaat: bijzonder comfortabele werkoplossingen.

Hoewel persoonlijk welzijn als begrip natuurlijk heel subjectief is, hebben we duidelijk allemaal behoefte aan sociale interactie. Hebben werknemers uiteindelijk aanvaard om hun comfortabele gewoonten thuis achter te laten en terug te keren naar kantoor, dan is dat om hun teams, hun collega’s en al die momenten van gezelligheid en samenwerking terug te vinden die ze niet hebben als ze telewerken. En dus reorganiseren bedrijven zich beetje bij beetje. Daciana Hagea merkt dat dagelijks. “Er gaat vandaag meer aandacht uit naar ruimtes om samen te werken, te ontspannen, elkaar te ontmoeten en een teamdynamiek te creëren in een werkomgeving die bevorderlijk is voor de gezelligheid en de creativiteit. Vergaderzalen zijn er nog altijd. Maar ze zijn kleiner om werknemers meer flexibele ruimtes te bieden voor kleinere groepjes.”

Bij het creëren van die werkomgeving is het de bedoeling dat iedereen zich welkom voelt en deel uitmaakt van één grote familie.

Herinrichting van de werkomgeving

Hoe weet je welke ruimte jouw personeel nodig heeft en hoe creëer je de juiste kantoorruimte? Hier is de hulp van een professional uit de sector bijzonder waardevol. Omdat het over een breed en vaak complex onderwerp gaat dat specifieke expertise vereist. Die expertise vind je bij een consultant in interieurdesign. Deze volgt de nieuwste trends op de voet en assisteert bedrijven bij de inrichting: van het ontwerp van het project tot de uitvoering ervan, tot in het kleinste detail. Een denkoefening die veel verder gaat dan scheidingswanden of traditioneel kantoormeubilair.

Een van de opdrachten van een designconsultant bestaat erin zich aan te passen aan de specifieke eisen van het bedrijf. Ontwikkeling van toepassingen op maat, het creëren van een werkomgeving in harmonie met de bedrijfswaarden, nadenken over verlichting, IT-oplossingen…

Al deze elementen kunnen vooraf in kaart worden gebracht om een project op maat te ontwerpen waarmee de werknemers zich volledig kunnen identificeren en waarin ze efficiënt kunnen werken. De garantie voor een bedrijf dat aan een dergelijk project begint, is dat het uiteindelijk voordeel zal halen uit een werkomgeving die perfect aansluit bij het DNA van het bedrijf en de behoeften van elke werknemer.

Vorig artikel
Volgend artikel