well-being
Bouwen & Wonen

Well-being en comfort zijn de next big thing in de bouw

02.12.2019
door Fokus Online

Duurzaamheid is erg belangrijk geworden in de bouwsector, maar panden van de toekomst zijn ook gezonde en comfortabele leefomgevingen. “Denk hierbij aan luchtkwaliteit, binnenklimaat, lichtinval en akoestiek. De gebruiker staat centraal.”

Je komt aan op je werk. Het is een koude, natte winterdag. Je bureel is onderkoeld en er is enkel dat vreselijk grijsachtig neonlicht. Gemotiveerd aan je dag beginnen is een ander paar mouwen. “Diverse buitenlandse studies en enquêtes bevestigen dat niet alleen de onaangename temperatuur, maar ook een lawaaierige infrastructuur voor heel wat ergernis kunnen zorgen”, weet Nadia Jansen, CEO van Jansen Building Company, een innovatieve bouwgroep uit Limburg.

Comfort als overtreffende trap

Want net well-being en comfort zijn cruciaal binnen de bouwsector. “De gebouwen van de toekomst zijn niet alleen duurzame panden. Het zijn ook gezonde en comfortabele leefomgevingen,” duidt de expert. “Mensen moeten zich goed kunnen voelen. Comfort is in mijn ogen de overtreffende trap van duurzaamheid.” Door flexibele en gebruiksvriendelijke panden te bouwen, kun je als eigenaar in de toekomst je gebouw ook makkelijk aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

‘De gebouwen van de toekomst zijn niet alleen duurzame panden. Het zijn ook gezonde en comfortabele leefomgevingen.’

Intelligente klimaatplafonds zijn hier een goed voorbeeld van. Wie zou twintig jaar geleden gedacht hebben dat ‘het moederhuis’ temperatuur en sfeerverlichting op maat van de dames in kwestie zou brengen? KAY-klimaatplafonds zorgen hiervoor in het AZ Sint-Maarten. “In tegenstelling tot traditionele airco’s, die vaak sterk voelbare koude of warme lucht de ruimte in blazen, geeft het KAY-klimaatplafond de warmte of koelte van het water dat door de buizen stroomt via de metalen plafondplaten erg gelijkmatig af aan de omgeving”, verduidelijkt Nadia Jansen, die het systeem in huis heeft laten ontwikkelen.

Hoogstaand en programmeerbaar

Ze zorgen dus voor een comfortabele, gelijkmatige verspreiding van de warmte. Ze werken geluidloos en door het stralingsprincipe verhogen ze het well-being van de patiënten. Bovendien zijn ze via digitale besturingspanelen programmeerbaar en kun je zelfs de kleur van het plafond kiezen in functie van het geslacht van de pasgeboren baby. Het spreekt voor zich dat kantoren, ziekenhuizen, zorgcentra, restaurants en hotels ook van deze technologie kunnen gebruikmaken. Alle omgevingen die de hoogste eisen stellen aan welzijn, maar ook aan performantie, flexibiliteit en duurzaamheid kunnen er wel bij varen.

Impact van het BIM

Ten slotte is niet geheel toevallig digitalisering een van de voornaamste trends in deze sector. Denk maar aan digitale tijdsregistratie en het inzetten van drones. Maar de intrede van het Bouw Informatie Model (BIM), waarbij verschillende bouwpartners samenwerken in een overzichtelijk 3D-model, heeft toch de grootste impact. “Misverstanden worden voorkomen. Zo vermijd je conflicten en fouten op de werf”, zegt Jansen. “Wij hebben een BIM-Manager aangeworven en een passend team opgericht. Zij ondersteunen op hun beurt de andere diensten in projecten, vormen een interne helpdesk en leiden intern zoveel mogelijk collega’s op.” Jansen Building Company heeft zo samen met architectenbureau VK A&E en MBG bij de bouw van het ziekenhuis AZ Sint-Maarten gepionierd. De Persgroep en Gare Maritime (Tour&Taxis) zijn andere bekende projecten waarin well-being centraal staat.

Vorig artikel
Volgend artikel