recyclage
Business

Jan Verheyen: verantwoordelijk voor eigen recyclagedoelen

Producentenverantwoordelijkheid: in Vlaanderen is dit al jaar en dag een ingeburgerd begrip. Alle bedrijven en distributeurs die verpakte producten op de markt brengen, zijn verantwoordelijk voor het gescheiden inzamelen en recycleren van dat verpakkingsafval.

Producentenverantwoordelijkheid: in Vlaanderen is dit al jaar en dag een ingeburgerd begrip. Alle bedrijven en distributeurs die verpakte producten op de markt brengen, zijn verantwoordelijk voor het gescheiden inzamelen en recycleren van dat verpakkingsafval.

Om dat in goede banen te leiden, richtte Vlaanderen Fost Plus en VAL-I-PAC op. Fost Plus financiert de gescheiden inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen, VAL-I-PAC geeft premies aan bedrijven die goed selectief inzamelen.

Op de superministerraad van juli keurde de Vlaamse Regering een nieuw verpakkingsplan goed. Dat plan bouwt verder op de successen van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, maar legt de lat een stuk hoger. De recyclagedoelstellingen voor verpakkingen trekt men op: tegen 2025 moet men 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen recycleren. Dit zal vooral een inspanning vergen bij de plastic verpakkingen. Hun recyclage moet stijgen van 38 procent vandaag naar 65 procent tegen 2023 en 70 procent tegen 2030. Dit betekent dat men de huidige pmd-inzameling gefaseerd uitbreidt naar alle plastic verpakkingen, dus ook botervlootjes, yoghurtpotjes, folies…

Het nieuwe verpakkingsplan legt de lat een stuk hoger.

Sorteercentra bouwt men uit zodat ze minstens vijftien verschillende soorten plastic kunnen uitsorteren. Recyclagecentra zullen afzetmarkten moeten vinden voor al deze gerecycleerde plastics, liefst binnen België of Europa. Vandaar dat het verpakkingsplan stelt dat tegen 2022 en 2025 petverpakkingen moeten bestaan uit respectievelijk 25 en 50 procent gerecycleerd materiaal. Onze vuilniszakken zullen vanaf 2021 voor 80 procent bestaan uit gerecycleerd materiaal en vanaf 2025 zelfs voor 100 procent.

Extra inspanningen

Hiervoor moet de verpakkingsindustrie extra inspanningen leveren. Zij moet verpakkingen op de markt brengen die men gemakkelijker kunnen sorteren, recycleren en/of gerecycleerd materiaal bevatten. Voor sommige niet recycleerbare verpakkingen pleiten we voor een verbod bij de federale overheid.

Het verpakkingsplan legt geen rechtstreekse verplichting op voor het invoeren van statiegeld op plastic drankverpakkingen en drankblikjes. Wel moet men tegen 2022 90 procent van alle drankverpakkingen inzamelen en recyclage. Momenteel liggen de inzamelpercentages voor plasticen drankverpakkingen rond de 80 procent, voor blikjes maar rond de 50 procent.

Hergebruik

Ook hergebruik krijgt meer aandacht. Zo verplicht men lokale besturen en Vlaamse overheden om in hun eigen werking en op door hen georganiseerde evenementen enkel herbruikbaar cateringmateriaal te gebruiken. De distributiesector krijgt een verbod om lichte plastic wegwerpzakjes gratis aan te bieden.

Samengevat, het nieuwe verpakkingsplan van de Vlaamse Regering bouwt verder op het succesrecept van de producentenverantwoordelijkheid, maar legt de lat een pak hoger. Het is dus aan de verpakkingsbedrijven om nu actie te ondernemen.

28.09.2018
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel