Home Business Verpakkingen Verpakkingen als cadeau

Verpakkingen als cadeau

Naar de supermarkt neem je je eigen herbruikbare plastic tassen mee. De totebag die je kreeg bij de bestelling van dat zomerkleedje, is nu een toffe strandtas. En de mooie doos waarin je nieuwe sjaal zat? Die gebruik je nu als juwelendoosje. Verpakkingen zijn hip!

De tijd dat plastic wegwerpzakjes à volonté uitgedeeld werden aan de kassa van de supermarkt, is al lang voorbij. Gelukkig, want al dat plastic zorgde voor bergen afval. En die zakjes? Daar gaf niemand om. Sinds januari 2019 is het voor winkeliers verboden om zakjes voor eenmalig gebruik mee te geven aan klanten. Dat aankopen nu verpakt worden in herbruikbare tassen, zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Weg met wegwerp

David Van Overloop is zaakvoerder van Papier Present, een groothandel van herbruikbare draagtassen en geschenkverpakkingen en gespecialiseerd in maatwerk voor winkeliers en merken. Hij beaamt dat verpakkingen belangrijker geworden zijn: “Verpakkingen zijn geen wegwerpartikelen meer. Mensen houden de zakken of doosjes vaak bij en gebruiken ze terug. Daarom verpakken meer en meer winkels en merken hun producten in mooie papieren of stoffen draagtassen. En op speciale momenten – bij de lancering van een nieuwe collectie, bijvoorbeeld – zorgen ze ervoor dat hun verpakkingen echte hebbedingen worden. Een van onze klanten, het Belgische kledingmerk Terre Bleue, schenkt haar beste klanten zelfs echte handtassen in vegan leder. Zo wordt de verpakking echt een cadeau op zichzelf.”

Natuurlijke verpakking

Winkeliers en merken kiezen ook steeds meer voor natuurlijke verpakkingsmaterialen: gecertificeerd bio-katoen, vilt, jute of papier afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen. David Van Overloop: “Een natuurlijke, duurzame verpakking is een zeer zichtbare manier om als merk duurzaamheidsinspanningen tastbaar te maken voor de klant.” Ook verpakkingen van webshops worden leuker. In de begindagen van de e-commerce kozen veel handelaars voor eenvoudige bruine dozen. Maar verpakkingen zijn een eerste touch point voor klanten, een eerste fysiek contact met de shop en het product. En die eerste kennismaking moet goed zijn.

Verpakkingen zijn een eerste touch point voor klanten, een eerste fysiek contact met een webshop. En die eerste kennismaking moet goed zijn.
– David Van Overloop, Papier Present

Verpakking beleven

David Van Overloop: “Veel webshops houden hun pakketjes aan de buitenkant onopvallend, maar aan de binnenkant creëren ze een beleving: het product zit in een geschenkverpakking of werd met veel zorg in zijdepapier verpakt. Er zit een strikje rond of de doos is mooi bedrukt vanbinnen. Al die zaken zorgen voor een beleving. En omdat we alsmaar meer online kopen, kiezen merken en winkeliers er vaak voor om van die beleving iets fijns te maken.”

Verpakken en verwerken

We shoppen inderdaad steeds meer online. En meer online aankopen, wil ook zeggen: meer pakketjes te verzenden. Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van bpost: “Klopt helemaal. Tussen 2017 en 2018 zagen we zelfs een stijging van ons pakjesvolume met 23%. Concreet wil dat zeggen dat bpost dagelijks zo’n 250.000 pakketjes verwerkt. In de eindejaarsperiode – die tegenwoordig al begint rond Black Friday en Cyber Monday– verdubbelt dat aantal zelfs.”

Sorteren en automatiseren

Zoveel pakjes verwerken, dat kan niet manueel. Daarom opende bpost in 2017 een nieuw sorteercentrum in Brussel, dat zo’n 300.000 pakketjes per dag kan verwerken, op een meer geautomatiseerde manier. Barbara Van Speybroeck: “Het gaat om het grootste sorteercentrum voor pakjes in de Benelux. Maar zelfs de enorme capaciteit is niet voldoende om de toestroom aan pakjes tijdens de eindejaarsperiode op te vangen. Dan schakelen we ook onze andere sorteercentra in, zeker omdat klanten en consumenten verwachten dat hun pakjes snel geleverd worden.”

Zien ze bij bpost ook trends in verpakkingen? Barbara Van Speybroeck: “Wij zijn natuurlijk geen kartonspecialisten, maar we merken wel dat webshops steeds vaker inspanningen doen om duurzame verpakkingen te gebruiken. En sommige handelaars laten hun dozen leuk opvallen, zoals Coolblue, bijvoorbeeld.”

MEER

Wendy in levenswending

Wendy Van WantenGeboren als Iris Vandenkerckhove, opgegroeid als Wendy Van Wanten en nu immer tevreden moeder van drie kinderen en een glansrijke carrière. Een introductie is in feite niet nodig, maar een interview over het genoegen van het 50-plus zijn kan er zeker nog af.

‘Een hectische, gekke, vrolijke kerst gewenst!’

Bomen worden versierd, de kerstman hangt hier en daar aan de gevels, de kerst-/wintermarkten doen goede zaken. Ja, ja… er is geen ontkomen aan, het is bijna Kerstmis en Nieuwjaar. Een vrolijke tijd, vol cadeau-angst. ’Wat doen we?’, ’wat eten we?’ en ‘wie nodigen we uit?’ Stress!

Verrassend groen

Verschillende tuinenGeen betere manier om heerlijk te ontspannen dan een uitje in het groen. Hieronder vind je zes minder bekende parken en tuinen die beslist jouw bezoek verdienen. Met dank aan de tuinarchitecten van LAND en Studio Basta.

Stijgende goudwaarde biedt opportuniteiten

Smart partnerBeleggers grijpen in hun portefeuille de laatste tijd steeds vaker naar goud als een stabiele investering. De waarde van de grondstof kent de laatste twintig jaar een fikse stijging, maar kennis van zaken blijft het belangrijkste onderpand voor wie wil beleggen in het edelmetaal.

Ik wil ondernemen: het stappenplan

Fokus OndernemenOndernemen, dat zit in je bloed’. Kan kloppen, er zullen heus wel mensen zijn die reeds hebben ondervonden dat zelfstandige zijn niet meteen voor iedereen is weggelegd. Zit je echter wel met een stel ondernemende genen, dan zit er bijna niets anders op dan je creatieve ideeën om te zetten in lucratieve praktijk. Maar waar begin je?

‘Voedingsparadox aanpakken met kwaliteit en eerlijke prijzen’

voeding 2014 was een woelig jaar voor de Belgische agro-voedingssector, niet in het minst door het Russische importverbod. Ondanks een stijgende omzet, vooral door export naar groeilanden zoals China, staan de marges onder druk.