Home Business Verpakkingen Verpakkingen als cadeau

Verpakkingen als cadeau

Naar de supermarkt neem je je eigen herbruikbare plastic tassen mee. De totebag die je kreeg bij de bestelling van dat zomerkleedje, is nu een toffe strandtas. En de mooie doos waarin je nieuwe sjaal zat? Die gebruik je nu als juwelendoosje. Verpakkingen zijn hip!

De tijd dat plastic wegwerpzakjes à volonté uitgedeeld werden aan de kassa van de supermarkt, is al lang voorbij. Gelukkig, want al dat plastic zorgde voor bergen afval. En die zakjes? Daar gaf niemand om. Sinds januari 2019 is het voor winkeliers verboden om zakjes voor eenmalig gebruik mee te geven aan klanten. Dat aankopen nu verpakt worden in herbruikbare tassen, zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Weg met wegwerp

David Van Overloop is zaakvoerder van Papier Present, een groothandel van herbruikbare draagtassen en geschenkverpakkingen en gespecialiseerd in maatwerk voor winkeliers en merken. Hij beaamt dat verpakkingen belangrijker geworden zijn: “Verpakkingen zijn geen wegwerpartikelen meer. Mensen houden de zakken of doosjes vaak bij en gebruiken ze terug. Daarom verpakken meer en meer winkels en merken hun producten in mooie papieren of stoffen draagtassen. En op speciale momenten – bij de lancering van een nieuwe collectie, bijvoorbeeld – zorgen ze ervoor dat hun verpakkingen echte hebbedingen worden. Een van onze klanten, het Belgische kledingmerk Terre Bleue, schenkt haar beste klanten zelfs echte handtassen in vegan leder. Zo wordt de verpakking echt een cadeau op zichzelf.”

Natuurlijke verpakking

Winkeliers en merken kiezen ook steeds meer voor natuurlijke verpakkingsmaterialen: gecertificeerd bio-katoen, vilt, jute of papier afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen. David Van Overloop: “Een natuurlijke, duurzame verpakking is een zeer zichtbare manier om als merk duurzaamheidsinspanningen tastbaar te maken voor de klant.” Ook verpakkingen van webshops worden leuker. In de begindagen van de e-commerce kozen veel handelaars voor eenvoudige bruine dozen. Maar verpakkingen zijn een eerste touch point voor klanten, een eerste fysiek contact met de shop en het product. En die eerste kennismaking moet goed zijn.

Verpakkingen zijn een eerste touch point voor klanten, een eerste fysiek contact met een webshop. En die eerste kennismaking moet goed zijn.
– David Van Overloop, Papier Present

Verpakking beleven

David Van Overloop: “Veel webshops houden hun pakketjes aan de buitenkant onopvallend, maar aan de binnenkant creëren ze een beleving: het product zit in een geschenkverpakking of werd met veel zorg in zijdepapier verpakt. Er zit een strikje rond of de doos is mooi bedrukt vanbinnen. Al die zaken zorgen voor een beleving. En omdat we alsmaar meer online kopen, kiezen merken en winkeliers er vaak voor om van die beleving iets fijns te maken.”

Verpakken en verwerken

We shoppen inderdaad steeds meer online. En meer online aankopen, wil ook zeggen: meer pakketjes te verzenden. Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van bpost: “Klopt helemaal. Tussen 2017 en 2018 zagen we zelfs een stijging van ons pakjesvolume met 23%. Concreet wil dat zeggen dat bpost dagelijks zo’n 250.000 pakketjes verwerkt. In de eindejaarsperiode – die tegenwoordig al begint rond Black Friday en Cyber Monday– verdubbelt dat aantal zelfs.”

Sorteren en automatiseren

Zoveel pakjes verwerken, dat kan niet manueel. Daarom opende bpost in 2017 een nieuw sorteercentrum in Brussel, dat zo’n 300.000 pakketjes per dag kan verwerken, op een meer geautomatiseerde manier. Barbara Van Speybroeck: “Het gaat om het grootste sorteercentrum voor pakjes in de Benelux. Maar zelfs de enorme capaciteit is niet voldoende om de toestroom aan pakjes tijdens de eindejaarsperiode op te vangen. Dan schakelen we ook onze andere sorteercentra in, zeker omdat klanten en consumenten verwachten dat hun pakjes snel geleverd worden.”

Zien ze bij bpost ook trends in verpakkingen? Barbara Van Speybroeck: “Wij zijn natuurlijk geen kartonspecialisten, maar we merken wel dat webshops steeds vaker inspanningen doen om duurzame verpakkingen te gebruiken. En sommige handelaars laten hun dozen leuk opvallen, zoals Coolblue, bijvoorbeeld.”

MEER

5 redenen om vandaag te investeren in Brussel

investerenSinds enkele jaren zijn de spaarrentes in vrije val. Experts zijn het er alvast roerend over eens: investeren in vastgoed is op vandaag nog steeds de beste keuze. En waarom niet in Brussel?

Een tijd in het buitenland brengt duidelijkheid

Bert Vanhalewyck Zit je in de knoop over de richting die je wilt uitgaan met je studies? Afstand – en dat mag je letterlijk nemen – kan de oplossing brengen.

Investeren in innovatie is investeren in mensen

Logistieke en hr Tijdens de coronacrisis zou je het bijna vergeten, ondertussen is het alweer dagelijkse kost: ons land kreunt onder de files. Mobiliteit blijft de achilleshiel van de Belgische industrie. De digitalisering van de logistiek komt dit ten goede, maar wat betekent dat voor de medewerker?

Een tocht door je woning

Verkoeling Spendeer jij je zomernachten voornamelijk woelend in je bed vanwege de hitte in je kamer? En overdag loop je door je living te puffen? Het kan goed zijn dat je huis warmte binnenlaat op een manier die je niet eens beseft. Op zoek naar afkoeling dus, maar hoe? 

ESG: duurzaam een duit in het zakje doen

ESG Beleggen gebeurt steeds vaker ESG: duurzaam. Die duurzaamheid komt in drievoud, met de ‘E’ voor environmental, de ’S’ voor social en de ‘G’ voor governance.

3 vragen aan… Otolift Trapliften

TrapliftenOtolift Trapliften: “Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Dat heeft het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen berekend. Als we mensen langer thuis willen laten wonen, dan is dat iets waarmee we aan de slag moeten.”