Physical Internet
Business

Physical Internet als ultieme innovatiedoel

23.04.2019
door Fokus Online

De vierde industriële revolutie is als een digitale wervelstorm en heeft ook grote gevolgen voor de logistieke sector. De supply chain van morgen is vraaggedreven, transparant en geïntegreerd. Dat vraagt om vertrouwen, samenwerking en standaardisatie.

De verschillende stadia in de logistieke keten moeten beter op elkaar afgestemd worden. Physical Internet is het ultieme innovatiedoel voor de logistieke sector.

Wat is P.I.?

Om de term ‘Physical Internet’ te duiden, valt vaak de vergelijking met e-mail. Bij het versturen van een e-mail worden de data in het bericht opgedeeld en in digitale pakketjes verpakt en gelabeld. Zo komt het via een reeks servers aan op bestemming, waar P.I. de pakketjes uitpakt en de e-mail terug samenstelt. De samenwerking tussen alle spelers loopt vlot, op basis van wereldwijd geaccepteerde en toegepaste standaarden en protocollen.

In de logistiek verloopt dat echter helemaal anders. De afzender kiest zelf een transportbedrijf dat ervoor zorgt dat het pakje op zijn bestemming geraakt. Hetzij met inzet van eigen transportmiddelen, of met die van een partner. Interactie met andere logistieke spelers is er niet.

Het concept streeft ernaar dat het transport van goederen veel meer zal verlopen zoals het ‘transport’ van e-mails. De afzender hoeft niet te weten welke route de zending volgt. De zending zit in een standaardverpakking of container op basis van globaal afgesproken standaarden en protocollen, en stemt ook afmetingen op elkaar af. Dus elke container past in een andere, of in een transportmiddel. De P.I.-containers zullen ook modulair zijn en verschillende containers samenvoegen tot een standaard maritieme containermaat.

Physical Internet vervoert goederen op de meest economische en ecologische manier mogelijk.

Netwerk van hubs

Het ganse P.I. -concept is gebaseerd op geconnecteerde hubs. Dat is vergelijkbaar met de servers op het digitale internet. Big data, IoT, AI… ondersteunen het concept, en het vervoert op die manier goederen op de meest economische en ecologische manier mogelijk. Het netwerk van hubs zal opslag dicht bij de eindklant mogelijk maken, en optimaliseert de capaciteit van de transportmiddelen.

Dat dit nog niet voor morgen is, spreekt voor zich. Er moeten nieuwe standaarden komen. Ook nieuwe data-uitwisseling en analyse, nieuwe businessmodellen en systemen zijn nodig. Dat zal nog vele jaren werk vragen. VIL zet volop in op dit concept en is op Europees vlak actief betrokken bij het uittekenen van de roadmap naar dit Physical Internet.

Vorig artikel
Volgend artikel