Home Maatschappij Agri & Food Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Blozende appelen, fluwelen perziken, exotische vijgen… Ze mogen zo min mogelijk gemanipuleerd worden en moeten zo goed mogelijk verpakt zijn, zonder daarom de afvalberg te vergroten. Een hele uitdaging. “Grote telers en handelaars hebben soms een eigen verpakkingsafdeling, maar een groot deel van de aanvoer wordt getransporteerd in de blauwe starre bakken van het Euro Pool System, de grootste logistieke dienstverlener voor herbruikbare standaardverpakkingen”, vertelt Veerle Van der Sypt, algemeen secretaris van Fresh Trade Belgium. “Er worden ook steeds meer inklapbare kratten gebruikt. Die zijn compacter leeg te vervoeren.”

Koudeschade

Verpakkingen moeten goederen beschermen, tegen onderling contact en invloeden van buitenaf. Wat ook een belangrijke rol speelt in het geval van opslag en bewaring van groenten en fruit, is een aangepaste temperatuur. Niet te hoog, om vroegtijdige rijping en bederf tegen te gaan, maar ook niet te laag, want dan riskeer je koudeschade.

Sommige vruchten moet je tegen elkaar beschermen, omdat ze elkaars rijpingsproces beïnvloeden. “Appelen, peren en bananen, bijvoorbeeld, scheiden ethyleen af, een plantenhormoon dat de rijping stimuleert. Dergelijke vruchten hou je best apart.”

Heel wat fragiele producten worden aan de bron verpakt, in het land van oorsprong, om ze zo min mogelijk te manipuleren of te kneuzen. Aardbeien, frambozen (Mexico), verse vijgen (Turkije en Brazilië), blauwe bessen (Chili)… Ze worden rijp geoogst, anders hebben ze bij aankomst in de winkel geen smaak.

“Een uitdaging toch wel, als je bedenkt dat ze rijp moeten zijn, slechts een paar dagen onderweg zijn en ook nog een shelf life van een paar dagen moeten overleven”, zegt Van der Sypt. Andere producten, zoals bananen, kunnen wel onrijp geoogst worden. Ze gaan na transport de rijpingsruimte in.

Verpakkingen_opslag

Noodzakelijk kwaad

Voor de winkelketens is verpakking aan de ene kant een noodzakelijk kwaad, aan de andere kant een hulpmiddel. “Waar mogelijk trachten we bulk te verkopen om de afvalberg niet nodeloos te vergroten”, zegt Rony Neufkens, verantwoordelijke voor de aankoop van groenten en fruit bij Colruyt. Uiteraard kan dat niet met fragiele producten, daar heeft de keten nog liefst dat ze in het land van oorsprong verpakt worden, zoals komkommers die in Spanje ‘gesealed’ worden om uitdroging tegen te gaan. “Soms dient verpakking ook als herkenningsmiddel”, zegt Neufkens. “Aan de kassa helpt de verpakking om een appelsoort te identificeren.”

Wat de temperatuur betreft, kiezen ze bij Colruyt voor de grootste gemene deler. “Idealiter zou elke fruit- of groentesoort bij een specifieke temperatuur bewaard moeten worden. Bij ons is dat 12° C en dan hebben we nog een zone van 6° C, voor vers gesneden groenten bijvoorbeeld.” Ook het transport van distributiecentrum naar de winkels gebeurt, waar mogelijk, met frigocontainers.

Het oog wil ook wat

Aan de winkelverantwoordelijken wordt aangeraden de koudeketen niet te doorbreken – in de versmarkt bij Colruyt is het inderdaad altijd bibberen geblazen – en de appelen niet op elkaar uit te kieperen om kneuzingen en bruine plekken te voorkomen. De consument is nu eenmaal kieskeurig.

MEER

De ‘mancave’: typische trend eigen aan deze tijd

MancaveHet rustpunt voor de man is de ‘mancave’. Het woord rolt steeds vaker over de tong als we aan de toog zitten. Tijdens verbouwingen vertellen mannen vrijuit over dat speciale plekje dat ze zullen maken en waar ze straks terecht kunnen als ze alles even willen ontvluchten.

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

Sonja De BeckerWater is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de land- en tuinbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weersextremen in de toekomst.

Het droogtedebat: desastreus of dik oké?

De zomer van 2018: het heeft wat met ons gedaan. De aanhoudende warmte zorgde bij veel mensen voor een al even aanhoudend gezucht en gepuf, waarbij iedereen zichzelf op iedere mogelijke manier continu trachtte te bedruipen, als een kalkoen op Thanksgiving. Zwembaden zaten nokvol, verboden plassen en meren – die niet volledig droog stonden – waren niet langer off limitsen ook binnensmonds spoelde water en allerlei andere dranken de droogte weg.

Klaar voor een full British brexit?

Danny Van AsscheMet nog amper een paar dagen te gaan voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, lijkt een harde brexit onafwendbaar. Niets wijst er immers op dat Britse premier Theresa May alsnog een meerderheid in het House of Commons zal vinden voor de deal die ze sloot met Europa, en waarover niet meer opnieuw wordt onderhandeld. 

Ademruimte dankzij flexibiliteit en innovatie

Personeelstekort De krapte op de arbeidsmarkt zet een rem op onze economie. Het nefaste effect van een tekort aan medewerkers raakt ook de zorgsector. Die schreeuwt om meer handen aan het bed. Zorgen voor een grotere instroom van nieuw zorgpersoneel is slechts een deel van de oplossing.

3 Vragen aan: Sofie Vanrafelghem

Sofie Vanrafelghem We zien een opmars van de champagnebieren en ook meer en meer biercampagnes krijgen aandacht. Mensen schamen zich nog teveel om bier aan te bieden als cadeau en dat zou moeten veranderen.