Home Maatschappij Agri & Food Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Blozende appelen, fluwelen perziken, exotische vijgen… Ze mogen zo min mogelijk gemanipuleerd worden en moeten zo goed mogelijk verpakt zijn, zonder daarom de afvalberg te vergroten. Een hele uitdaging. “Grote telers en handelaars hebben soms een eigen verpakkingsafdeling, maar een groot deel van de aanvoer wordt getransporteerd in de blauwe starre bakken van het Euro Pool System, de grootste logistieke dienstverlener voor herbruikbare standaardverpakkingen”, vertelt Veerle Van der Sypt, algemeen secretaris van Fresh Trade Belgium. “Er worden ook steeds meer inklapbare kratten gebruikt. Die zijn compacter leeg te vervoeren.”

Koudeschade

Verpakkingen moeten goederen beschermen, tegen onderling contact en invloeden van buitenaf. Wat ook een belangrijke rol speelt in het geval van opslag en bewaring van groenten en fruit, is een aangepaste temperatuur. Niet te hoog, om vroegtijdige rijping en bederf tegen te gaan, maar ook niet te laag, want dan riskeer je koudeschade.

Sommige vruchten moet je tegen elkaar beschermen, omdat ze elkaars rijpingsproces beïnvloeden. “Appelen, peren en bananen, bijvoorbeeld, scheiden ethyleen af, een plantenhormoon dat de rijping stimuleert. Dergelijke vruchten hou je best apart.”

Heel wat fragiele producten worden aan de bron verpakt, in het land van oorsprong, om ze zo min mogelijk te manipuleren of te kneuzen. Aardbeien, frambozen (Mexico), verse vijgen (Turkije en Brazilië), blauwe bessen (Chili)… Ze worden rijp geoogst, anders hebben ze bij aankomst in de winkel geen smaak.

“Een uitdaging toch wel, als je bedenkt dat ze rijp moeten zijn, slechts een paar dagen onderweg zijn en ook nog een shelf life van een paar dagen moeten overleven”, zegt Van der Sypt. Andere producten, zoals bananen, kunnen wel onrijp geoogst worden. Ze gaan na transport de rijpingsruimte in.

Verpakkingen_opslag

Noodzakelijk kwaad

Voor de winkelketens is verpakking aan de ene kant een noodzakelijk kwaad, aan de andere kant een hulpmiddel. “Waar mogelijk trachten we bulk te verkopen om de afvalberg niet nodeloos te vergroten”, zegt Rony Neufkens, verantwoordelijke voor de aankoop van groenten en fruit bij Colruyt. Uiteraard kan dat niet met fragiele producten, daar heeft de keten nog liefst dat ze in het land van oorsprong verpakt worden, zoals komkommers die in Spanje ‘gesealed’ worden om uitdroging tegen te gaan. “Soms dient verpakking ook als herkenningsmiddel”, zegt Neufkens. “Aan de kassa helpt de verpakking om een appelsoort te identificeren.”

Wat de temperatuur betreft, kiezen ze bij Colruyt voor de grootste gemene deler. “Idealiter zou elke fruit- of groentesoort bij een specifieke temperatuur bewaard moeten worden. Bij ons is dat 12° C en dan hebben we nog een zone van 6° C, voor vers gesneden groenten bijvoorbeeld.” Ook het transport van distributiecentrum naar de winkels gebeurt, waar mogelijk, met frigocontainers.

Het oog wil ook wat

Aan de winkelverantwoordelijken wordt aangeraden de koudeketen niet te doorbreken – in de versmarkt bij Colruyt is het inderdaad altijd bibberen geblazen – en de appelen niet op elkaar uit te kieperen om kneuzingen en bruine plekken te voorkomen. De consument is nu eenmaal kieskeurig.

MEER

Gemakkelijker? Ja, maar de moderne wagen is nog niet...

Nieuwe technologieParkeerassistentie, adaptieve cruise control en zelfs rijbaanassistentie zijn functies waar we inmiddels aan gewend zijn in onze nieuwe auto’s en die de veiligheid in het verkeer ten goede zouden moeten komen. Maar er zit nog meer nieuwe technologie aan te komen, met de volledig zelfrijdende wagen als orgelpunt. Welke impact heeft dat op de leasesector?

3 vragen aan… Davina Raemaekers

Een goed ontbijt met voldoende essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels, verhoogt je productiviteit doorheen de dag en houdt je op de been tot de lunch zonder hongergevoel.

Ondernemen in stijl, in drie stijlen

Een start-up die een alternatief GPS-systeem ontwierp, een bouwondernemer bekroond tot Jonge Vlaamse Aannemer 2019 en een CEO die binnenkort zijn tiende supermarkt opent. Om hun ambitie te realiseren, koos elk van dit drietal voor een andere ondernemersvorm.

Jeroen De Wit: “Op de werkvloer zie je de...

Teamleader Zijn start-up, Teamleader, die hij samen met twee kompanen oprichtte, bouwt software voor bedrijven en groeit sinds 2012 als kool. Hoe staat CEO Jeroen De Wit tegenover levenslang leren en waarom is dat volgens hem goed voor bedrijven en studenten?

Aandacht nodig voor jonge landbouwer

Moderne samenleving Onze voeding heeft een lange productieweg afgelegd. De bevolkingsgroei blijft groeien. Hoe zeker zijn wij van ons dagelijks brood?

Generatie Y zoekt financieel appeltje voor de dorst

Millennials De rentes op de spaarboekjes leveren nauwelijks nog iets op en ook de toekomst van de pensioenen is onzeker. Als late twintiger of jonge dertiger kun je dus maar beter uitkijken naar andere investeringen die op lange termijn een beter rendement opbrengen.