vastgoed
Business

De fundamenten van de juiste belegging

28.04.2020
door Kim Beerts

Investeren of beleggen? Het is niet iets wat je doet zonder nadenken. Bovendien is het aanbod dermate groot en ingewikkeld geworden dat beleggers vaak het bos door de bomen niet meer zien. Advies is hoogstnoodzakelijk. Zo ook om te investeren in vastgoed.

Een markt met heel veel capaciteit en perspectief, “maar begin er niet onbezonnen aan”, geeft Jean-Baptiste Beel, zaakvoerder van Qubrik mee. “Beleggers in onroerend goed zoeken veel te snel soelaas bij een huis of een appartement zonder te onderzoeken of het voor hen wel de juiste belegging is.”

De onderbouw van een belegging

Beel geeft mee dat we momenteel geconfronteerd worden met een groot aanbod aan vastgoed dat ‘wordt verkocht’, zonder verdere begeleiding. Hij stelt dat veel beleggers de onderbouw van een vastgoedbelegging onvoldoende kennen. Als er gepraat wordt over rendement, dan is het meestal over het huurrendement, maar het gaat veel verder. “Het begint al met de definitie van huurrendement, gegarandeerd huurrendement, netto huurrendement… Zaken die in kaart moeten worden gebracht. Net als specifieke financieringstechnieken op maat van de belegger, beleggingscycli gekoppeld aan leeftijd… Maar ook negatieve en positieve cashflow en hun invloed op het rendement op eigen vermogen, successieplanning en de fiscaliteit op het object en op de koper.”

Gepersonaliseerd vastgoedplan

Beel beschrijft heel wat zaken waar mensen geen rekening mee houden, waardoor ze vaak te snel en te roekeloos overgaan tot aankoop van een pand dat niet perfect past binnen hun beleggingsprofiel. “Planning en begeleiding zorgen voor de fundamenten van de juiste belegging”, vertelt hij verder. “Wij noemen dat een Q Vastgoed Plan. Er dienen heel wat criteria onderzocht te worden om een gepersonaliseerd beleggingsplan te kunnen opmaken. Beleggers weten vaak zelfs niet dat je een aankoop kunt doen mét een huurgarantie. Dat wil zeggen dat er bij de aankoop al een huurcontract voor 25 jaar vastligt.”

Er dienen heel wat persoonlijke criteria onderzocht te worden om een gepersonaliseerd beleggingsplan te kunnen opmaken.

Inzichten in vastgoed

“Alleen geloven mensen dit niet makkelijk. ‘Meestal zit er een addertje onder het gras en betaal je gewoon een meerprijs in aankoop’, denkt men dan. Soms terecht, maar het kan ook anders. Dankzij deze garantie ligt je maandelijks inkomen wel vast. De mogelijkheid om zorgeloos te investeren met onder andere gegarandeerde huurinkomsten zal de komende jaren erg belangrijk worden. Advies inwinnen bij een huurgarantie is dan ook erg belangrijk. Een combinatie van persoonlijke criteria en een inzicht in toekomstige tendenzen bepalen welke belegging bij wie het beste past. ”

Defensiever investeren

Als Beel in de glazen bol kijkt, ziet hij nog opvallende trends die zich mogelijks manifesteren: “Wij verwachten dat lage rentes en inflatie de komende jaren hand in hand gaan. De situatie rond het coronavirus zal daar niks aan veranderen. Het zal nog net iets meer defensieve beleggers naar de vastgoedmarkt sturen. Vastgoed is echter niet risicoloos. Denk maar aan leegstand. Onvoorbereid is dit volgens ons erg onverstandig. Ons advies is om je te laten omringen met professionele adviseurs, waarmee je dan de meest geschikte oplossing zoekt om je centen in vastgoed te investeren. Zo zoek je samen altijd naar gegarandeerde huurinkomsten en worden de verschillende mogelijkheden in kaart gebracht.”

Vorig artikel
Volgend artikel