innovatief
Transport

The future is now: Innovatief, mobiel en duurzaam op weg

28.04.2023
door Bavo Boutsen

Wie vandaag nog ontkent dat ons mobiliteitsgedrag door een ongeziene transitie gaat, leeft allicht onder een steen. Dat bewijzen vooral de vele nieuwe mobiliteitsopties die de voorbije jaren hun intrede maakte. Wij omzeilen met plezier het fileleed en zetten er vier op een rijtje.

innovatiefDeelfiets met abonnementsformule   

Deelsteps en -fietsen zijn op korte tijd de normaalste zaak van de wereld geworden in onze grootsteden. Ondanks de vaak terechte bezorgdheden en kritiek zullen deze naar alle waarschijnlijkheid niet meer verdwijnen uit het straatbeeld. Omdat het gebruik van deze vervoersmiddelen veelal per minuut wordt aangerekend, kunnen de kosten die hiermee gepaard gaan echter flink oplopen. Goedkopere alternatieven, zoals de Bluebike-deelfietsen aan de stations, zijn daarom zeker het overwegen waard. Wie aangesloten is, betaalt voor een ontleningsbeurt van 24u namelijk slechts 3,50 euro. Door een tussenkomst van lokale overheden is het op bepaalde plaatsen nog goedkoper tot zelfs helemaal gratis.  

innovatiefWaterbus 

De combinatie van water en openbaar vervoer associëren de meeste mensen allicht met een plek als Venetië of andere steden waar water een erg dominante plaats inneemt in het straatbeeld. Toch bestaat dit ook bij ons. Zo vaart er bijvoorbeeld in de zomermaanden een waterbus tussen Brussel en Vilvoorde. Dit tochtje langs het kanaal wordt door de meeste gebruikers gezien als een innovatieve ontspanningsvorm midden in de haastige stad. Maar tegelijkertijd is het ook een duurzame en efficiënte manier van transport doorheen een van de meest dichtgeslibde plekken van het land. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het aantal gebruikers ieder jaar fors stijgt. 

innovatiefE-cargo Bike 

Bakfietsen zijn al jaren aan een opmars bezig, zeker bij jonge gezinnen in een grootstedelijke omgeving. Sinds de doorbraak van de elektrische fiets zijn ze bovendien ook niet enkel een voorrecht van sportieve ouders. Bijgevolg merk je vandaag dat ook andere groepen dit innovatieve vervoersmiddel beginnen te omarmen. In Nederland en Scandinavië is het zelfs al niet meer ongewoon om een volledige verhuis met een bakfiets te regelen. Ook bij ons is deze verdere inburgering steeds duidelijker voelbaar. Zo biedt de bekende autodeeldienst Cambio sinds vorig jaar ook een aantal e-cargo bikes aan. Het voornaamste doelpubliek dat hiermee beoogd wordt, zijn autoloze supermarktbezoekers. 

duurzaamheidFree floating deelauto 

Het voornaamste probleem met auto’s is dat ze het overgrote deel van de tijd stilstaan. Om de bestaande mobiliteitsproblematiek aan te pakken en – letterlijk – de plaats die de auto inneemt in ons leven te verkleinen, moet er daarom worden ingezet op innovatief autodelen. Dat er gehoor wordt gegeven aan deze oproep blijkt uit de groeicijfers van de verschillende autodeelplatformen in ons land. Daar waar oudere modellen vaak vertrekken vanuit een vaste standplaatslogica, waarbij een wagen steeds moet worden teruggebracht naar een vaste locatie, groeit de laatste jaren ook het aandeel van de zogenaamde free floating cars. Auto’s die je – naar analogie van de deelsteps – kunt achterlaten waar je maar wil, met alle voordelen van dien.

Vorig artikel
Volgend artikel