slimme snelwegen
Business

Slimme snelwegen als opstap naar zelfrijdende wagens

09.06.2020
door Fokus Online

Wereldwijd sterft elke 25 seconden iemand in het verkeer. Vaak zijn verkeersongevallen het gevolg van menselijke fouten. Autonome voertuigen die niet afhankelijk zijn van een bestuurder, kunnen de oplossing bieden. Vandaag zijn ze echter nog niet in staat om zich in ons druk verkeer te mengen. Kunnen slimme snelwegen de oplossing bieden? 

Onder het motto “Ieder verkeersslachtoffer is er één te veel” streeft Vlaanderen ernaar om tegen 2050 het aantal dodelijke slachtoffers op de Vlaamse wegen terug te dringen tot nul. Om die ambitie te realiseren, scheppen zelfrijdende voertuigen hoge verwachtingen. Maar zover zijn we nog lang niet: hoewel op YouTube een aantal indrukwekkende beelden van zelfrijdende auto’s circuleren, zullen er nog jaren van onderzoek, ontwikkeling en testen nodig zijn vooraleer zelfrijdende auto’s op onze drukke en onvoorspelbare Vlaamse wegen een feit zijn.

Geconnecteerde rijhulpsystemen

Op kortere termijn zou die leemte echter opgevuld kunnen worden door de aanleg van slimme snelwegen – zeker op de drukke verkeersknooppunten – in combinatie met geconnecteerde voertuigen. Communicatietechnologie is hierbij cruciaal om nieuwe, slimme applicaties mogelijk te maken, die de verkeersveiligheid en -doorstroming fundamenteel verbeteren. Geconnecteerde rijhulpsystemen kun je bijvoorbeeld veel sneller laten anticiperen op gevaarlijke situaties in hun omgeving – door hen real time de observaties van de voertuigen uit de buurt door te sturen. Zo wordt het mogelijk om een aantal voertuigen vooruit te zien of om de hoek te kijken. 

“Slimme snelwegen kunnen ons verkeer vlotter en veiliger maken.”

Real time beslissingen en rekenkracht

Maar slimme snelwegen omvatten veel meer dan enkel het communicatie-aspect. Er zullen ook nieuwe generaties (kleinere, gevoeligere en meer energie-efficiënte) sensoren en camera’s nodig zijn. Maar ook bijvoorbeeld geconnecteerde verkeerslichten, om 24/7 informatie te verzamelen, en informatie die door rijhulpsystemen gebruikt kan worden om in real time intelligente beslissingen te nemen. 

Daar houdt het trouwens niet op. Wil je dat soort applicaties op grote schaal uitrollen, is er gigantisch veel rekenkracht nodig. En dat leidt dan weer tot de vraag waar je die rekenkracht gaat voorzien. Is dat in de cloud, zo dicht mogelijk bij de sensoren in het voertuig of langs de weg, of verspreid doorheen het netwerk?

Praktische vragen en technische vereisten

Daarnaast vragen ook onderwerpen zoals interoperabiliteit tussen technologieën en schaalbaarheid nog veel meer onderzoek. Bovendien zijn er niet alleen de technische uitdagingen. Economisch moet er eveneens over een aantal dingen goed worden nagedacht. Wie gaat bijvoorbeeld investeren in de aankoop, de installatie en het onderhoud van die infrastructuur? De lokale telecomoperator? De wegbeheerder? Of moet er een nieuwe instantie in het leven worden geroepen?

Echt slimme snelwegen zijn met andere woorden de optelsom van al die praktische vragen en technische vereisten. Eén ding is duidelijk: slimme snelwegen zijn een stap in de goede richting om ons verkeer vlotter en veiliger te maken. We hoeven zeker niet te wachten op de introductie van zelfrijdende wagens. 

Vorig artikel
Volgend artikel