vervoer
Milieu

De haalbaarheid van de 15-minutenstad

18.08.2021
door Fokus Online

In leefbare steden is er geen plaats voor een teveel aan lawaaierige, vervuilende auto’s. In een 15-minutenstad, bedacht door Carlos Moreno, worden die auto’s nagenoeg overbodig. Volgens dit principe vind je de supermarkt, de kinderopvang, je werk… op een afstand van vijftien minuten, van je voordeur tot de plaats van bestemming. In steden vind je ondertussen heel wat manieren om die afstand gemakkelijk te overbruggen.

Waterbus

Stadsbesturen bedenken steeds creatieve oplossingen om alle stadsruimte optimaal te benutten. Zowel Antwerpen, Brussel en Gent bieden vervoer over het water aan. Zo moet je niet langer een omweg nemen via de brug of tunnel, want de waterbus loodst je simpelweg over het water. Op het water zijn er dan ook geen files, wat betekent dat je boot steeds stipt op tijd vaart.

Brusselaars en citytrippers kunnen tussen mei en oktober aan boord stappen op de Waterbus. Die vaart tussen maandag en vrijdag, en in de zomermaanden (juli en augustus) worden zelfs dagelijks ritjes voorzien. Fietsers kunnen hun stalen ros mee aan boord nemen voor 1 euro en deze opbergen in de voorziene fietsenstalling. In Antwerpen is het meenemen van je fiets zelfs helemaal gratis en vaart de Waterbus sowieso dagelijks naar je gewenste halte. De afstapplaatsen zijn zo gekozen dat ze op wandelafstand van grote kantoren, winkels en bezienswaardigheden liggen. In Gent kozen ze voor de term Watertram, waarbij je plaats neemt op een open boot. Het is echter niet mogelijk een fiets mee aan boord te nemen. De haltes liggen wel aan de mooiste Gentse bezienswaardigheden, waardoor meevaren heel aantrekkelijk is voor stadsbezoekers.

Deelsteps

Met een step verplaats je jezelf minstens dubbel zo snel als te voet. Daardoor word je wettelijk aanschouwd als fietser. Je stept dus over de fietspaden of op de openbare weg, afhankelijk van wat mogelijk is. Wie toch graag slentert door de stad, maar dan op een step, mag zich gewoon tussen de andere voetgangers begeven. Oversteken op een zebrapad is dan ook toegelaten voor wie stapvoets rijdt.

Om van een deelstep gebruik te maken heb je een smartphone nodig, maar je moet zeker geen digital wizard zijn. Download de juiste en beschikbare app en zoek de locatie van de meest dichtstbijzijnde step. Gelukkig staan ze vaak over heel de stad verspreid, waardoor het nooit ver wandelen zal zijn. Als je de step hebt gevonden, scan je de QR-code en wordt het aantal kilometers van je verplaatsing gemeten. Wanneer je bent aangekomen op je bestemming, zet je de step weg op een plaats waar deze niemand hindert. Zo wordt de step terug beschikbaar voor andere gebruikers die zich dichtbij bevinden. Omdat je naast een klein vast bedrag enkel betaalt voor de afgelegde weg, is de deelstep een aantrekkelijke optie voor verplaatsingen naar het werk. Je laptoptas hang je bovendien gewoon rond je schouder en op kantoor heb je geen last van een step onder je bureau.

vervoer

Deelscooters

Iedereen die in het bezit is van een bromfietsrijbewijs kan gebruikmaken van deelscooters. Net als bij de steps betaal je hier enkel voor de gereisde afstand. Bij een scooter komen hier nog drie extra voordelen bovenop. Om te beginnen moet je thuis geen opbergplaatsje voorzien voor je scooter. Je draagt ook de onderhoudskosten niet. Het is dus niet nodig om langs te gaan bij een garagist. Dat brengt een laatste voordeel met zich, want scooterbezitters zijn hun vervoersmiddel soms enkele dagen kwijt voor onderhoud terwijl er voor jou altijd een scooter klaarstaat.

Ten opzichte van andere vervoersmiddelen zijn er nog enkele voordelen aan de scooter. Of je nu in de binnenstad wilt rondrijden of net naar de rand van de stad trekt, je bent er zo. Een deelscooter is namelijk het ideale vervoersmiddel om iets langere afstanden af te leg- gen. Het gaat veel sneller dan een step en is daarom perfect voor stadsbezoekers die niet enkel een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden willen maken. Een scooter bezorgt je veel meer vrijheid en je hebt bovendien altijd een plekje om te zitten. Een ritje maken werkt net als bij de deelstep met een app. In de topkoffer op de scooter vind je een helm om te voldoen aan de wetgeving en om veilig onderweg te zijn.

Openbaar vervoer (trein/tram/bus)

Binnen het kwartier op je frequent bezochte plaatsen geraken, het lijkt bijna onmogelijk. Toch geraak je best ver met het openbaar vervoer. De tram bijvoorbeeld rijdt in Antwerpen, Brussel, Gent en Charleroi. Met deze verbindingen verplaats je jezelf voornamelijk binnen een stad. Aan de kust is de tramverbinding iets uitgebreider en kunnen strandgangers de verschillende Belgische badplaatsen netjes overbruggen.

Meerijden met het openbaar vervoer heeft ook wat voordelen. In de stad moet je ten eerste niet langer op zoek gaan naar een parkeerplaats voor je auto. Combineer je het gebruik van de auto met de trein, dan voorziet de NMBS doorgaans een parking. Deze is ofwel gratis of aan een voordelig tarief samen met je treinticket aan te kopen. Het tweede voordeel is dat je het milieu niet te zwaar belast, want een vervoersmiddel dat je deelt is ecologischer. En omdat je in een trein, tram of bus zelf niet met je handen aan het stuur zit, heb je de mogelijkheid een laptop, boek of schrift vast te houden. De volgende keer dat je iets later op het werk komt, volg je de ochtendmeeting al gewoon op het openbaar vervoer. Of je streamt gewoon je favoriete serie, ook leuk!

Vorig artikel
Volgend artikel