technologie
Business

Technologie en menselijkheid: 
het powerduo binnen hr

28.04.2021
door Fokus Online

Wendbaarheid en flexibiliteit zijn sinds maart 2020 de twee focuspunten van hr. Organisaties die succesvol willen blijven meesurfen op de golf van verandering, zullen zelf flexibel moeten omgaan met hr-toepassingen.

Hr- en staffingprocessen professionaliseren en stroomlijnen

Digitale innovaties en technologie maken het mogelijk om bepaalde hr- en staffingprocessen te professionaliseren en stroomlijnen. “In dit digitale tijdperk, waarin informatie altijd en overal beschikbaar is, willen wij via RGF Staffing een verschil maken door technologie en AI ten dienste te stellen van hr-oplossingen”, zegt Katty Scheerlinck, Country Manager bij RGF Staffing België. Hierdoor komt er ruimte vrij om nog meer aandacht te besteden aan de human touch, die prioritair blijft. “Deze integratieve aanpak biedt een evenwicht tussen een technologische en een persoonlijke benadering, en zorgt ervoor dat de behoeften van werkgevers en werknemers naadloos met elkaar verbonden worden.” 

Opleidingen

Sommige processen lenen zich beter tot digitalisering dan andere, zegt Scheerlinck. “Denk bijvoorbeeld aan opleiding. Via virtual reality kunnen we nu heftruckchauffeurs opleiden in een virtuele leeromgeving. Ook trainingen op vlak van soft skills en jobspecifieke vaardigheden geeft men vaak digitaal.” Onboarding daarentegen, steunt vaak op menselijk contact en connectie. “Inzetten op menselijke en persoonlijke touchpoints blijft cruciaal om een band tussen de organisatie en de kandidaten te faciliteren. Daarnaast vergen sommige projecten en rollen meer cocreatie en samenwerking. Human expertise en connectie kunnen niet (volledig) vervangen worden door digitalisering.”

De enige constante is verandering. De nood aan flexibiliteit zal verder toenemen en de jobs, kennis en vaardigheden van morgen zullen niet dezelfde zijn als die van vandaag.

Hybride vorm van werken

En toch zijn sociale contacten door de coronacrisis tot een minimum herleid. We zijn nog meer dan vroeger geëvolueerd naar een hybride vorm van werken, legt Scheerlinck uit. “De postcorona terugkeer naar de werkvloer zal een boeiende uitdaging zijn. Daarnaast rijzen er ook interessante vragen rond workforce management en workforce organisatie. Heel wat bedrijven kiezen ervoor om posities in te vullen op freelance-, outsourcings- of interimbasis, gedreven door de technologie. Daarnaast is de arbeidsmobiliteit ook historisch laag. Dat komt enerzijds door het onzekere klimaat en anderzijds door de overheidsmaatregelen waardoor mensen nu in zekere zin ontmoedigd worden om verandering op te zoeken. We hebben alle talenten nodig om een antwoord te kunnen bieden op de stijgende vraag van de arbeidsmarkt. Inzetten op diversiteit en een inclusief hr-beleid zijn daarbij belangrijke troeven.”

Verandering als enige constante

Achter deze transitie zal dus een heus changetraject schuilgaan. “De enige constante is verandering”, zegt Scheerlinck. “De nood aan flexibiliteit zal verder toenemen en de jobs, kennis en vaardigheden van morgen zullen niet dezelfde zijn als die van vandaag. Wij ondersteunen bedrijven in deze transitie door laagdrempelige en professionele leertrajecten aan te bieden op maat van de organisatie en de werknemers. Ook intern zetten wij hier sterk op in. We want to practise what we preach, zodat ook wij snel, flexibel en wendbaar kunnen inspelen op de wensen en noden van onze klanten en kandidaten.”

Daarnaast zullen bedrijven ook moeten bekijken hoe ze in het nieuwe normaal willen omgaan met hun facilitybeleid, vastgoed en mobiliteit. Ook in die domeinen zal de nood aan specifieke expertise en vaardigheden toenemen.

Vorig artikel
Volgend artikel