supplychain
Supply chain

Industrie 4.0: Nieuwe technologie doet intrede in supplychain

28.06.2023
door Lieven Desmet

Industrie 4.0 heeft haar intrede gedaan in de ondernemerswereld. Slimme technologie en data zorgen voor meer efficiëntie en productiviteit. We sommen enkele trends op die stilaan ingeburgerd geraken. 

supplychainBlockchain

Blockchain technologie zal ervoor zorgen dat er een grotere transparantie en traceerbaarheid van goederen en materialen komt in de supplychain. De Organisatie van Economische Ontwikkelingen en Samenwerkingen (Oeso) becijferde dat er jaarlijks wereldwijd voor 450 miljard dollar aan namaakgoederen worden verhandeld. Via de transparantie van blockchaintechnologie zal fraude in de verdoken handel van pakweg diamanten, medicijnen en drugs worden geminimaliseerd. De rederij Maersk en het technologiebedrijf IBM hebben samen al een joint venture opgestart om blockchaintechnologie te onderzoeken, meldt het kennisplatform Toolshero. Samen willen ze een internationaal blockchainplatform opzetten dat gebruikt kan worden in de wereldwijde containersector.

Ook havenbedrijf Rotterdam is in samenwerking met gemeente Rotterdam begonnen met het experimenteren met blockchaintechnologie in de supplychain. Doordat de binnenkomende containers verschillende landoorsprongen hebben en soms ook geconsolideerd zijn, zijn er vele partijen betrokken in het logistieke proces. Om deze reden hebben zij Blocklab opgezet om blockchain verder te ontwikkelen en in de haven toe te passen. Daarnaast kan de technologie ook in de voedselsupplychain worden toegepast om de kwaliteit en traceerbaarheid van ons eten te verbeteren. Dit proces is in ontwikkeling en wordt al geïmplementeerd door Walmart en IBM. Dankzij blockchaintechnologie kunnen duurzaam en minder duurzaam geproduceerde producten daadwerkelijk van leverancier tot consument worden getraceerd.

supplychainIoT

Internet of Things (IoT) wordt gebruikt bij het leveren van pakketten. Volgens de online nieuwsbrief Customer Think hebben verscheidene studies aangetoond dat effectievere routing de rijtijden met bijna 25 procent kan verkorten. Met de verbeterde connectiviteit die IoT met zich meebrengt, kunnen supplychainmanagers en logistieke teams hun wagenpark optimaliseren, slimmere routeplanning bieden en ook vertraagde activa identificeren. Dergelijke teams kunnen ook de efficiëntie van activa bewaken, wat betekent dat de activiteiten kunnen worden verfijnd zodat het leveringsaantal kan worden verhoogd. Ook bij het vinden van parkeerplaatsen kan IoT helpen.

Bij het vervoeren van goederen op locaties zoals het hart van de stad, luchthavens of drukke plaatsen wordt veel tijd verloren. Met behulp van IoT-oplossingen kunnen de chauffeurs eenvoudig parkeerpercelen rond het aflevergebied volgen of boeken voor aankomst. De technologie helpt bestuurders niet alleen bij het vinden van beschikbare parkeerplaatsen, maar maakt het ook gemakkelijker om daar te parkeren, wat tijd bespaart en, belangrijker nog, de frustratie van de bestuurder verzacht. De werkelijke mogelijkheden van IoT worden ontgrendeld wanneer IoT-technologie grote magazijnen van retail- en logistieke bedrijven beheert, organiseert en schaalt. Het IoT-apparaat in het logistieke bedrijf volgt alle goederen en helpt de organisatie automatisch de goederen van elke afzender te extraheren.

technologieAutomatiseringen

Het belang van ‘last mile carrier tracking’ is enkel toegenomen. Volgens een onderzoek van UPS Capital verwacht twee derde van de consumenten nauwkeurige trackinginformatie voor online aankopen. Klanten verwachten realtime informatie over hun bestelling, inclusief de locatie van de chauffeur, de verwachte aankomsttijd (ETA) en realtime waarschuwingen over vertragingen. ‘Last mile tracking’-technologie zorgt ervoor dat deze informatie wordt opgenomen in een gebruiksvriendelijke interface. Klanten willen zich aanmelden voor het ontvangen van realtime sms-bezorgmeldingen op hun mobiele telefoon. Via een sms-waarschuwing wordt de klant geïnformeerd wanneer de bestelling is verwerkt en het pakket is verzonden. Dit is win-win voor de klanten en de koerier. Klanten kunnen de bezorger bellen of sms’en om logistieke uitdagingen op de laatste mijl, zoals poortcodes en parkeren, te overwinnen. Ook kan de chauffeur ervoor zorgen dat ontvangers beschikbaar zijn op het moment en de plaats van overdracht.

Met behulp van een mobiele app kunnen last mile carrier-chauffeurs eenvoudig ‘proof of delivery (POD)’-documenten en andere bevestigingen verzamelen, zoals dat de ontvanger hun bestelling heeft ontvangen zoals beloofd door de afzender. POD bevat handtekeningen, barcodes, foto’s, pakketlocatie en andere notities. Dit vermindert frauduleuze verliesclaims, terwijl klanten hun leveringen sneller kunnen lokaliseren. Seconden na levering zou ‘final mile tracking’-software klanten kunnen vragen om hun ervaring te beoordelen. Deze feedback is van onschatbare waarde voor vervoerders en stelt kopers in staat hun merkloyaliteit te versterken en herhalingsaankopen aan te wakkeren. 

technologieArtificiële Intelligentie (AI)

‘Demand forecasting’ maakt efficiëntie in de hele toeleveringsketen mogelijk – van inkoop tot levering. Een robuust vraagvoorspellingsmodel maakt gebruik van de eigen historische verkopen van een handelaar. Het zal ook industriebrede trends, weerpatronen en promotiekalenders bevatten. Met de introductie van artificiële intelligentie (AI) hebben niet alleen multinationals toegang tot doorgedreven data-analyses, waar vaak grote consultancydiensten aan verbonden zijn. Met AI wordt ook de sector van de kmo’s voortaan bereikt, zegt het adviesbureau McKinsey. Machinelearning automatiseert het proces van het analyseren van historische verkooppatronen om precies te begrijpen wanneer voorraad opnieuw moet worden besteld, hoeveel er besteld moet worden en zelfs waar die voorraad het best wordt opgeslagen.

Machinelearning (een subset van AI) identificeert patronen in historische gegevens om voorspellingen te doen. Het kan worden gebruikt om de vraag van de consument naar efficiëntere end-to-end operaties te voorspellen. McKinsey meldt dat er een enorme vraag is uit de ondernemerswereld naar digitale vraagplanningstechnologieën. Netwerkoptimalisatie helpt verkopers verder te gaan dan louter weten hoeveel voorraad ze moeten bestellen en wanneer. Door machinelearning en AI toe te passen weten verkopers precies waar ze hun voorraad moeten opslaan om de bezorgsnelheid te verbeteren zonder de bezorgkosten van de laatste mijl te verhogen.

Vorig artikel
Volgend artikel