supplychain
Supply chain

Hoebeek: “De supplychain onder stress”

28.06.2023
door Fokus Online
supplychain

Tim Hoebeek, CEO van Quinaptis

Supplychain disruption impacteerde bedrijven wereldwijd, met onder meer lange wachttijden voor nieuwe wagens als gevolg. De globale supplychain staat al enkele jaren onder druk, hoewel we langzaamaan weer naar een normale situatie evolueren.

Om te begrijpen waarom de keten van grondstof tot eindproduct zo onder druk komt te staan, is het belangrijk om even stil te staan bij de evolutie die onze aanvoerketens hebben ondergaan. Onder invloed van globalisering en kostenoptimalisatie loopt een typische aanvoerketen over de hele wereld, bijvoorbeeld met grondstoffen uit Afrika, productie en verpakking in Azië en consumenten in de VS. Dat vergt veel transport: de grondstoffen komen van één locatie, de productie is het goedkoopst op een andere. Zolang het transport kan plaatsvinden aan een redelijke kostprijs, is dat de goedkoopste oplossing.

Die kostprijs en betrouwbaarheid van de globale aanvoerketen hebben de laatste jaren niet stand gehouden. Voor de oorsprong van deze uitdagingen gaan we terug tot nog voor de start van de wereldwijde coronapandemie, die de spreekwoordelijke druppel was.

Midden 2018 werden de eerste tarieven geïntroduceerd in de handelsoorlog tussen de VS en China. Die escaleerde verder tot midden 2021, toen de VS de verkoop van computerchips aan Huawei aan banden legden, wat de vraag naar deze chips in de rest van de wereld deed toenemen. Daarnaast zorgde de introductie van 5G-technologie voor een hogere vraag en werd het aanbod gereduceerd door de tijdelijke sluiting van twee fabrieken omwille van een winterstorm in Texas (VS) en een brand in Japan. De lockdowns zorgden voor een verdere reductie van het aanbod, terwijl thuiswerk en vaker thuis zijn de vraag naar elektronica deden toenemen en de steunmaatregelen van de overheid ervoor zorgden dat de vraag in het algemeen niet getemperd werd.

Wendbaarheid en weerbaarheid maken nu de dienst uit voor bedrijven.

De toegenomen vraag was breder dan enkel computerchips en de blokkade van het Suezkanaal, waar ongeveer 12 procent van de globale handel dagelijks passeert, door de Ever Given gaf het aanbod nog een knauw na de lockdowns in fabrieken, magazijnen en havens. Het gevolg was een tekort aan capaciteit om containers te verschepen, waardoor de prijs vlot tien keer hoger werd. Intussen is er oorlog in Oekraïne, een humanitaire crisis, die ook leidt tot bijkomende verstoringen in de supplychain en nu ook dienstenbedrijven treft.

Wendbaarheid en weerbaarheid maken nu de dienst uit voor bedrijven. Wendbaarheid houdt in dat je tijdig en snel moet kunnen reageren en daarvoor zijn transparantie en inzicht nodig in de aanvoerketen tot aan de bron. Die transparantie vergt heel wat vertrouwen tussen bedrijven, wat niet voor de hand ligt. Weerbaarheid kan men bekomen door meerdere leveranciers te hebben over verschillende regio’s heen, of strategische activiteiten weer dichter bij huis te brengen. De slinger gaat een beetje de andere richting uit, met wat minder globalisering. Maar dat vergt tijd, met als risico dat de stress wegebt tot de volgende crisis.

Vorig artikel
Volgend artikel