Business

Supersnel en betrouwbaar internet: essentieel binnen het bedrijfsleven

24.11.2020
door Jerom Rozendaal

De nieuwe regering streeft naar de uitrol van 5G. Het supersnelle, betrouwbare netwerk is essentieel voor het behoud van de Belgische concurrentiepositie, stellen experts. Is 2020 het doorbraakjaar van 5G?

Vroeger waren onze computers via een draad verbonden met internet. “Tegenwoordig loopt iedereen wireless rond in huis en op het werk. Dat is veel gemakkelijker en flexibeler”, vertelt Danny Goderis, Manager Digital bij technologiefederatie Agoria, die 2.000 bedrijven in de technologische sector vertegenwoordigt. De uitrol van 5G zal volgens Goderis een revolutie teweegbrengen in de Belgische fabrieken. “Daar wordt veel gebruik gemaakt van robots die met draden verbonden zijn aan het netwerk.” De komst van mobiel 5G-internet kan het robotpark letterlijk en figuurlijk ontketenen. “Robots kunnen dan mobiel bewegen in de fabriek. Dat komt de flexibiliteit enorm ten goede.”

Corona heeft de noodzaak van een flexibele productieomgeving zeer duidelijk gemaakt, vult Citymesh-CEO Mitch De Geest aan. “Op het moment dat er iets gebeurt in de markt, wil je snel kunnen schakelen in de productie. Dat kan niet als al je machines vaststaan in beton en robots aan draden gebonden zijn.” Citymesh is een kleine B2B-telecomoperator die als enige Belgische partij sinds 2015 wel over een 5G-licentie beschikt. Volgens De Geest gaat 2020 de boeken in als het doorbraakjaar voor 5G. Politiek getouwtrek over de verdeling van frequentieopbrengsten staat al jarenlang een frequentieveiling in de weg. De nieuwe nationale regering lijkt hier eindelijk komaf mee te willen maken. Bovendien werden er dit jaar tijdelijke 5G-frequenties verdeeld onder Proximus, Orange, Telenet en Cegeka.

Een flexibele productiehal is maar een van de mogelijkheden van 5G, dat een grotere datacapaciteit heeft en bovendien veel sneller is dan 4G. De Geest benadrukt dat het vooral gaat om latency, reactiesnelheid. Deze is bij 4G enkele tientallen milliseconden en bij 5G nog maar één milliseconde. “Bij het gebruik van robots, drones, automated guided vehicle (AGV) en ook IoT, AR en VR speelt dit een belangrijke rol. Drones en AGV’s worden vanuit een controlekamer aangestuurd, maar je wilt het effect creëren dat je ter plaatse het apparaat bestuurt.” Dit verklaart waarom robots bij 5G autonoom aan de slag kunnen. Zij kunnen meteen stopgezet worden als zij in aanraking dreigen te komen met een werknemer in de fabriek. 

Citymesh installeerde de laatste jaren talloze lokale 5G-netwerken op grote sites zoals de Haven van Zeebrugge en de luchthaven van Zaventem. “Wij werken niet met publieke infrastructuur, maar zetten onze eigen masten. Hierdoor creëren we als het ware een 5G-bubbel – officieel: mobile private networks – waar alleen het bedrijf zelf toegang toe heeft en zo ook controle houdt over de data”, vertelt De Geest. Ook in de Haven van Antwerpen wordt er volop met 5G geëxperimenteerd, door verschillende bedrijven in samenwerking met Proximus en Orange. Op een containerterminal in Zeebrugge wordt er gebruik gemaakt van een private 5G-bubbel. Containerkranen die eerst via wifi werden aangestuurd, krijgen nu hun commando’s via 5G. “Met wifi waren deze kranen 92 tot 94 procent van de tijd geconnecteerd, waardoor ze veel opdrachten misliepen en vaak stil stonden. Met 5G zijn de kranen nagenoeg altijd geconnecteerd. Hierdoor werd een enorme sprong in productiviteit genomen.” 

De ondernemer merkt dat het afgelopen jaar ook enorm veel vraag is ontstaan naar 5G van kleinere bedrijven. “We voeren projecten uit bij ziekenhuizen, logistieke bedrijven, productiebedrijven, universiteiten…” Goderis benadrukt de enorme interesse vanuit het bedrijfsleven. Uit een intern onderzoek van de sectorfederatie blijkt dat nagenoeg alle internationale maakbedrijven met productiesites in België en het buitenland 5G essentieel achten voor het behoud of de verbetering van de Belgische concurrentiepositie. 

Zowel De Geest als Goderis merken op dat automatisering en digitalisering de toekomst van het Belgische bedrijfsleven zal bepalen. Voor de ontwikkeling van smart factories, waarbij machines en systemen real-time data uitwisselen en uiteindelijk autonoom de optimale beslissing zullen nemen, is een snel en betrouwbaar mobiel netwerk essentieel. “Zonder een versnelde uitrol dreigen multinationals hun productie te verplaatsen naar filialen in landen waar 5G wel beschikbaar is”, waarschuwt Goderis.  

Vorig artikel
Volgend artikel