exportspel
Business

Spelen om te leren exporteren

Met je bedrijf naar het buitenland trekken, is geen triviale zaak. Om ondernemers beter bekend te maken met de uitdagingen van exporteren, ontwikkelde de bank ING, samen met Flanders Investment & Trade en Credendo, een speciaal bordspel.

Met je bedrijf naar het buitenland trekken, is geen triviale zaak. Om ondernemers beter bekend te maken met de uitdagingen van exporteren, ontwikkelde de bank ING, samen met Flanders Investment & Trade en Credendo, een speciaal bordspel.

Voorbereiding

Wie als ondernemer een buitenlandse markt opzoekt, doet dat maar beter goed voorbereid. Waar zit men op jouw producten te wachten? Hoe ga je ze daar verdelen? Zoek je partners of vis je alles alleen uit? Hoe word je betaald?

ING bedacht een originele manier om bedrijfsleiders met al die facetten van de export te laten kennismaken: ‘Het Exportspel’, dat samen met Flanders Investment & Trade en Credendo werd ontwikkeld. Het spel geeft spelenderwijs inzicht in internationaal zakendoen: de markt verkennen, de juiste partner kiezen, afspraken maken en de betaling regelen.

Vier fases

Het Exportspel is een soort van ganzenbord en omvat vier fases. De deelnemers nemen de gedaante aan van QuickWraps, een fictieve Belgische fabrikant van biologische vleesverpakkingen. De eerste fase gaat over welke markten dit bedrijf moet opzoeken: Nederland, Frankrijk of Duitsland. “Net zoals in het echt staan de deelnemers voor een dilemma”, zegt Annemie Nolf, Customer Journey Expert Business bij ING. “Hoe bepaal je waar je naartoe trekt? Spelers kunnen daarover overleggen, ze kunnen gewoon hun buikgevoel volgen of ze kunnen ook gefundeerde informatie ‘kopen’, bijvoorbeeld kredietrapporten en marktanalyses.”

In een tweede spelfase gaat het bedrijf op zoek naar een juiste partner. Ook hier worden realistische vragen gesteld. Julie Scevenels, Customer Journey Expert Business bij ING: “Ga je op werkbezoek? Ga je mee op handelsmissie? Zoek je zelf informatie op? Al je beslissingen hebben invloed op het verdere verloop van je exportverhaal. In een derde fase gaan we de deal sluiten. Hier komen de diverse Incoterms aan bod. Opnieuw moeten de spelers discussiëren over de beste oplossing. In de laatste fase handelen we betalingen af: wat is een Standby Letter of Credit? Wat is SEPA? Wat is een kredietverzekering?”

Uitwisselen van ervaringen en tips

Het spel kan alleen gespeeld worden of met meerdere personen. “Je ziet meteen veel interactie in zo’n groep. Men wisselt spontaan ervaringen en tips uit, dat maakt het des te interessanter”, zegt Scevenels.

Het spel is leuk om te spelen, maar wat zijn de belangrijkste lessen die nadien bij de spelers blijven hangen? “Dat buikgevoel goed is, maar concrete informatie nog beter”, zegt Joke Bouckaert, Product Area Lead Flow & Risk Business bij ING. “De clichés die we hebben over bijvoorbeeld de Franse of de Nederlandse cultuur van zakendoen, kloppen niet altijd. En dat toont het spel mooi aan. Ten tweede: exporteren kost in het echte leven ook tijd en geld. Het komt niet ‘zomaar’, je moet er een hoop moeite voor doen.”

Net zoals in het echt staan de spelers in het spel voor dillema’s.

— Annemie Nolf

Ideale intro

“Het Exportspel is dus een ideale intro voor een diepgaander gesprek over de ondersteuning en oplossingen die ING biedt aan exporteurs”, gaat Bouckaert verder. “Onze Transaction Services Consultants kunnen hun expertise delen op het vlak van het beheer van internationale risico’s, of kunnen klanten adviseren bij het maken van de juiste afspraken omtrent de internationale betalingswijze. Specifiek voor onze aanpak zijn onze oplossingen op maat van het bedrijf. Een ervaren exporteur heeft namelijk andere zorgen en noden dan een startende exporteur die de eerste stappen over de grens zet, een kleinere onderneming verschilt dan weer van een bedrijf met dochterondernemingen.”

“Op die verschillen willen me meer inspelen bij de volgende versies van het spel. Zo zijn er plannen voor versies met nieuwe exportlanden (China, VSA, Indië…) en varianten voor start-ups en dienstverleners”, zegt Nolf. “Momenteel zet men het spel in op beurzen en workshops, zoals recent op de Exportbeurs. Maar men kan het ook gebruiken tijdens een meeting bij klanten of als interne training. We bekijken ook of we hiermee naar hogescholen en universiteiten kunnen gaan om studenten met het exportverhaal kennis te laten maken.”

14.07.2018
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel