Interview door Rafael Porto Carrero

Scott Picken: Swipe je rijk met vastgoed

De Zuid-Afrikaan Scott Picken ken je als oprichter van Wealth Migrate, een online marktplaats die het toelaat om direct te investeren in een woning, voorgesteld door de website zelf. Het heeft een omzet van 565 miljoen USD en $90 miljoen aan investeringen van eigen crowdfundingklanten. Hoe kreeg hij dat alles voor elkaar?

De Zuid-Afrikaan Scott Picken ken je als oprichter van Wealth Migrate, een online marktplaats die het toelaat om direct te investeren in een woning, voorgesteld door de website zelf. Het heeft een omzet van 565 miljoen USD en $90 miljoen aan investeringen van eigen crowdfundingklanten. Hoe kreeg hij dat alles voor elkaar?

Hoe welvarend was je eigen familie?

“Mijn vader is een boer uit Zimbabwe. Toen zijn landerijen na de landhervormingen in 1980 in beslag werden genomen, verhuisden we naar Zuid-Afrika en studeerde hij om accountant te worden. Hij werd zelfs financieel directeur van een beursgenoteerd bedrijf. Helaas ging het bedrijf failliet toen ik 17 was. Hij stierf platzak in 2005. Ik bestudeerde op zeer jonge leeftijd wat rijke mensen anders doen. Een beetje zoals Robert Kiyosaki’s boekenreeks ‘Rich Dad, Poor Dad’. Ik had ook een oom, die het iets anders aanpakte. Hij verliet Zimbabwe niet in 1980, en hij belegde in activa en inkomsten uit de eerste wereld. 49 procent van de rijkdom van de wereld zit in vastgoed en toch gaat statistisch gezien amper 1 procent welvarend op pensioen.” vertelt Scott Picken.

Waarom besloot je om ondernemer te worden?

“Gezien de ervaring van mijn vader, wilde ik altijd al voor mezelf werken. Ik verkocht mijn eerste woning toen ik 13 was. Ik heb mijn eerste vastgoedontwikkeling op mijn 22ste gedaan. Met 24 had ik een eerste eigendom in Londen verkocht. Ik leerde programmeren toen ik 6 was en heb toen ook Monopoly ontdekt. Dus ik wilde tech en immo altijd al combineren. Ik had wel een corporate job, maar toen ik 25 jaar was, nam ik ontslag. Toen ben ik gewoon beginnen rondbellen. Mensen wilden investeren in onroerend goed in Engeland en Zuid-Afrika. We hebben dan een evenement georganiseerd voor 120 mensen. Een week later hadden we zestien eigendommen verkocht.” legt Scott Picken uit.

Vanwaar de inspiratie om het ‘Amazon van vastgoed’ te worden?

“We merkten dat er drie hiaten in de markt zijn. Ten eerste heeft de meerderheid van de mensen niet genoeg geld voor een eerste aanbetaling. En zelfs als iemand wél dat geld heeft, komt die persoon vaak te kort voor commercieel vastgoed. Tenslotte weet niet iedereen in welke landen wat te kopen is. Na de financiële crisis in 2008, zag ik een geweldige kans in Londen. Het was een echte no-brainer. We konden 48 eenheden met een hoog cash-on-cashrendement kopen. Het enige probleem was dat ik £10.000.000 nodig had. Ik ging bij al mijn investeerders langs, maar ze wilden maar niet met elkaar samenwerken. Toen vroeg ik me af waarom we geen platform konden bouwen om investeerders samen te brengen.”

“Zo konden ze dezelfde koopkracht als institutionele beleggers ontwikkelen. In 2009 ontmoette ik twee zeer rijke heren, die medische gebouwen opkochten. Tijdens mijn studies heeft niemand daar ooit iets over gezegd. Ze zeiden me: ‘Denk er eens over na: wat er ook in de wereldeconomie gebeurt, artsen hebben we altijd nodig. Het zijn ook geen accountants,  dus ze ondertekenen zeer goede langetermijncontracten.’ Daarop besloten we om een platform op te zetten en met partners te beleggen. Voor zo weinig als $1.000 kun je beleggen. Het is mijn droom om het voor $1 gedaan te krijgen.”

‘Ik geloof sterk dat iedereen een eigen persoonlijke weg naar rijkdom heeft.’

In hoeverre hebben we met een democratisering van vastgoedbezit te maken?

“Om Peter Diamandis te parafraseren: het gaat over de zes D’s van Tech Disruption, namelijk: digitalisering, bedrog (deception), het gaat over disruptie en dan uiteindelijk over dematerialisatie, demoneytisation (ont-gelding) en democratisering. Als iemand een smartphone neemt, heeft die een GPS. Ik heb een camera en een voicerecorder. Dat zijn allemaal dingen die we vroeger apart moesten aankopen. Nu heb je ze allemaal gratis op je telefoon. Eigendom van vastgoed is 49 procent van de rijkdom van de wereld, maar slechts 12,9 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot onroerend goed. Daarvan gaat minder dan 1 procent welvarend met pensioen.” zegt Scott Picken.

“We willen uiteindelijk zo’n empowerment −  de 99 procent moet kunnen investeren zoals de top 1 procent. We willen met één vingerveeg en met slechts $1 beleggen: dat is echte democratisering van de toegang tot eigendom en rijkdom. Er is nog een lange weg te gaan naar het oplossen van de welvaartskloof en het beëindigen van inkomensongelijkheid. We moeten de tussenpersoon uitschakelen, de kosten verlagen en zo het vertrouwen, transparantie en de toegankelijkheid voor mensen vergroten.”

Wat is het belangrijkste als je het over persoonlijke rijkdom hebt?

“De meeste mensen zijn van mening dat het altijd om de volgende deal gaat. Ze concentreren zich dan op de volgende bitcoin of een nieuwe vastgoed- of beursopportuniteit. Maar ik geloof dat het over psychologie gaat. 80 procent van het succes in het leven is psychologie en slechts 20 procent is omzetting. Er zijn vijf pijlers voor rijkdom. De eerste zijn psychologie en instelling. Je moet de juiste systemen en juiste partners hebben, en je moet over de juiste timing en financiële kennis beschikken. Ten slotte moet je je doel voor ogen houden. Dat is nodig, want als er moeilijke tijden aanbreken, is het nodig dat je volhoudt en doorgaat. Vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn van ontzettend belang. Ik geloof sterk dat iedereen een eigen persoonlijke weg naar rijkdom heeft.” vertelt Scott Picken.

Hoe belangrijk is technologie?

“Technologie is geen losstaande oplossing. De basisprincipes van beleggen blijven hetzelfde. De grondbeginselen van de natuurwetten zullen hetzelfde blijven. Er bestaat niet zoiets als nieuwe rages. De principes van rijkdom zullen de tand des tijds doorstaan. Vroeger kon iedereen over beleggen leren, maar learning-by-doing konden ze niet echt. Bovendien wilden financiële planners alleen omgaan met mensen met veel geld, omdat het tijd kost om mensen één-op-één te behandelen. Technologie maakt het mogelijk om één-tot-veel te spreken.”

‘Als je de wetten van de zwaartekracht begrijpt, wordt het leven een stuk eenvoudiger. Dat is niet anders dan wanneer je samen belegt met een partner.’

Hoe belangrijk is de juiste partner?

“De meesten gaan ervan uit dat ze in de deal investeren. Maar je investeert met een partner, die volgens de natuurwetten daadwerkelijk de deals uitvoert en resultaten boekt. Vertrouwen en transparantie maken collaborative investment mogelijk. Kijk naar de koningen en koninginnen en je ziet hoe de monarchie investeert. We hebben dat nu veranderd in smart collaborative investment en het draait allemaal om samenwerkingsakkoorden. Het is echt belangrijk dat je dit begrijpt; uiteindelijk leidt dat tot duurzaamheid. Als je de wetten van de zwaartekracht begrijpt, wordt het leven een stuk eenvoudiger.” legt Scott Picken uit.

31.10.2019
door Rafael Porto Carrero
Vorig artikel
Volgend artikel