reverse factoring
Business

Reverse factoring, ook iets voor uw onderneming?

08.03.2023
door Lieven Desmet

Reverse factoring, ook bekend als supply chain financing, is een financieringsvorm die nog niet erg veel in België voorkomt. Een bank neemt daarbij vorderingen over van leveranciers op zijn afnemer. ‘Deze financieringstechniek zit in de lift.’

Reverse factoring is een vorm van financiering op basis van de debiteurenportefeuille: klanten die een factuur kregen maar nog niet betaalden. “Een externe partner, zoals een bank of een ander gespecialiseerd bedrijf – de factor –, neemt deze facturen van jou over”, legt Eric Van den Broele van het financieel databureau Graydon uit. “Die factor betaalt het openstaande bedrag, vaak direct, zodat je als leverancier de soms lange betaaltermijnen kunt omzeilen. De debiteur betaalt de factuur dan gewoon aan de factor.” 

Met reverse factoring kunnen bedrijven sneller en met meer zekerheid beschikken over geld dat ‘vastzit’ in uitstaande facturen. En dat kan, zeker voor kleinere bedrijven, handig uitpakken. Grote ondernemingen gebruiken steeds vaker hun onderhandelingspositie om betalingstermijnen verder op te rekken. Gemiddeld betalen Belgische ondernemingen – én de overheid – pas na meer dan 40 dagen hun openstaande rekeningen. Late betaling kan  echter tot liquiditeitsproblemen leiden bij de leveranciers. Zeker als dat kleinere ondernemingen of zelfstandigen zijn. Zij hebben immers voldoende cash nodig om hun personeel of hun eigen leveranciers te kunnen betalen. Ook als ze willen investeren in nieuwe machines of voorraden is er voldoende cash nodig. “Een tekort aan cash is een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van ondernemingen”, analyseert Graydon. Daarom zijn er financiële instrumenten ontwikkeld waarmee bedrijven extra cash kunnen genereren. 

Reverse factoring is eigenlijk een zeer goede en gezonde financieringstechniek.

- Arnoud Snyers, ING

‘Vraag fors gestegen’

Een van de methodes is om toekomstige kasstromen – geld waar de onderneming recht op heeft, maar nog niet heeft ontvangen – in een vroeg stadium te gelde te maken. Reverse factoring dus. Gerrit Budts, woordvoerder bij zelfstandigenorganisatie Unizo, zegt dat reverse factoring in onze contreien nog niet zo ingeburgerd is. “Het wordt uiterst weinig gebruikt, en we krijgen daar quasi ook geen vragen over.” Arnaud Snyers, Head of ING Commercial Finance Belux, beaamt dat de methode vooral door grote spelers wordt gebruikt. “Het is pas vanaf een omzet van zo’n 5 miljoen euro dat een bank dergelijke financieringstechnieken zal toestaan.” 

De bank, of factormaatschappij, neemt immers de risico’s van wanbetaling volledig over. Dit wordt ook wel non-recourse genoemd, legt Eric Van den Broele uit. De factoringmaatschappij kan het bedrag dat uitbetaald is aan de leverancier ook niet meer terugvorderen. Op basis van de goedgekeurde factuur en de kredietwaardigheid van de afnemer zal de factoringmaatschappij zelf dit risico dragen. Bij reverse factoring telt alleen de kredietwaardigheid van de debiteur. 

Heb je als kmo één grote goede klant, dan is reverse factoring vaak al mogelijk. Arnaud Snyers: “Grote ondernemingen zoals Carrefour of Albert Heijn, die met veel verschillende kleinere leveranciers werken, doen dat op basis van zo’n factoringtechniek. De leveranciers plaatsen hun factuur op een platform, een supplierplatform, en via de bank krijgen ze quasi meteen hun geld. De bank wordt eigenaar van de factuur, en Carrefour of andere grote klanten betalen dan de bank.” Aan reverse factoring hangt wel een prijskaartje. De bank of factor wil immers ook geld verdienen en bovendien de risico’s die hij loopt dekken. Het hangt af van het type bedrijf, maar de gangbare tarieven zouden variëren tussen de 0,50 procent tot 2 procent van de jaarlijkse omzet als jaarlijkse vergoeding. Sommige maatschappijen of banken werken niet op omzet, maar op de waarde van de factuur.

Volgens Snyers hing tot zo’n tiental jaar geleden een eerder negatief imago aan factoring, het werd een beetje beschouwd als iets voor bedrijven in moeilijkheden. “Vandaag is dat helemaal niet meer het geval en is het eigenlijk een zeer goede en gezonde financieringstechniek. In deze tijden van gestegen kosten is de vraag naar reverse factoring toegenomen.” 

Vorig artikel
Volgend artikel