groenten en fruit
Agri & Food

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

28.09.2018
door Hilde Van Raemdonck

Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Blozende appelen, fluwelen perziken, exotische vijgen… Men mag ze zo min mogelijk manipuleren en zo goed mogelijk verpakken, zonder daarom de afvalberg te vergroten. Een hele uitdaging. “Grote telers en handelaars hebben soms een eigen verpakkingsafdeling, maar een groot deel van de aanvoer transporteert men in de blauwe starre bakken van het Euro Pool System, de grootste logistieke dienstverlener voor herbruikbare standaardverpakkingen”, vertelt Veerle Van der Sypt, algemeen secretaris van Fresh Trade Belgium. “Men gebruikt ook steeds meer inklapbare kratten. Die zijn compacter leeg te vervoeren.”

Koudeschade

Verpakkingen moeten goederen beschermen, tegen onderling contact en invloeden van buitenaf. Wat ook een belangrijke rol speelt in het geval van opslag en bewaring van groenten en fruit, is een aangepaste temperatuur. Niet te hoog, om vroegtijdige rijping en bederf tegen te gaan, maar ook niet te laag, want dan riskeer je koudeschade.

Sommige vruchten moet je tegen elkaar beschermen, omdat ze elkaars rijpingsproces beïnvloeden. “Appelen, peren en bananen, bijvoorbeeld, scheiden ethyleen af, een plantenhormoon dat de rijping stimuleert. Dergelijke vruchten hou je best apart.”

Heel wat fragiele producten verpakt men aan de bron, in het land van oorsprong. Om ze zo min mogelijk te manipuleren of te kneuzen. Aardbeien, frambozen (Mexico), verse vijgen (Turkije en Brazilië), blauwe bessen (Chili)… Men oogst ze rijp, anders hebben ze bij aankomst in de winkel geen smaak.

“Een uitdaging toch wel, als je bedenkt dat ze rijp moeten zijn, slechts een paar dagen onderweg zijn en ook nog een shelf life van een paar dagen moeten overleven”, zegt Van der Sypt. Andere producten, zoals bananen, kan men wel onrijp oogsten. Ze gaan na transport de rijpingsruimte in.

Noodzakelijk kwaad

Voor de winkelketens is verpakking aan de ene kant een noodzakelijk kwaad, aan de andere kant een hulpmiddel. “Waar mogelijk trachten we bulk te verkopen om de afvalberg niet nodeloos te vergroten”, zegt Rony Neufkens, verantwoordelijke voor de aankoop van groenten en fruit bij Colruyt. Uiteraard kan dat niet met fragiele producten. Daar heeft de keten nog liefst dat ze in het land van oorsprong verpakt worden. Zoals komkommers die men in Spanje ‘sealen’ om uitdroging tegen te gaan. “Soms dient verpakking ook als herkenningsmiddel”, zegt Neufkens. “Aan de kassa helpt de verpakking om een appelsoort te identificeren.”

Wat de temperatuur betreft, kiezen ze bij Colruyt voor de grootste gemene deler. “Idealiter zou men elke fruit- of groentesoort bij een specifieke temperatuur moeten bewaren. Bij ons is dat 12° C en dan hebben we nog een zone van 6° C. Voor vers gesneden groenten bijvoorbeeld.” Ook het transport van distributiecentrum naar de winkels gebeurt, waar mogelijk, met frigocontainers.

Het oog wil ook wat

Aan de winkelverantwoordelijken raadt men aan de koudeketen niet te doorbreken – in de versmarkt bij Colruyt is het inderdaad altijd bibberen geblazen. En de appelen niet op elkaar uit te kieperen om kneuzingen en bruine plekken te voorkomen. De consument is nu eenmaal kieskeurig.

Vorig artikel
Volgend artikel