duurzaam ondernemen
Milieu

Staat duurzaam ondernemen steeds gelijk aan duur investeren?

12.01.2022
door Victor Peeters

Het milieu mag niet de dupe worden van winstbejag, duurzaam ondernemen is hier het antwoord op. Helaas wordt deze manier van ondernemen wordt vaak in verband gebracht met een hoge kostprijs, maar is dit wel terecht? Hilde Hanselaer en Philip Marynissen delen hun expertise.

“Bedrijven die niet duurzaam ondernemen zullen irrelevant worden en steeds achterlopen op de concurrentie”, voorspelt Hilde Hanselaer, oprichtster van MVO Advies. “Duurzaam ondernemen is zowel voordelig voor de planeet als voor bedrijven zelf. De natuurlijke schaarste van grondstoffen in combinatie met de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de grondstofprijzen de pan uit rijzen. Milieubewust handelen voorkomt dat men de planeet volledig uitput. Het zorgt er bovenop voor dat bedrijven niet meer volledig afhankelijk zijn van de grondstofprijzen”, zegt Hanselaer.

“Volgens berekeningen van het International Resource Panel komt een kwart van de wereldwijde broeikasgasuitstoot voort uit louter de productie van materialen”, haalt Philip Marynissen aan, expert circulaire economie bij VITO. “Het doel van duurzaam ondernemen is om de functionaliteit van producten zo hoog mogelijk te houden. Zodat we de wegwerpcultuur achter ons kunnen laten. De focus van verkopen moet men verleggen naar herstellen, aanpassen en het leveren van diensten. Op deze manier zal duurzaam ondernemen zeker winstgevend zijn”, verduidelijkt Marynissen.

Bedrijven die niet duurzaam ondernemen zullen irrelevant worden en steeds achterlopen op de concurrentie.

- Hilde Hanselaer

Duurzaam over de hele lijn

Duurzaam ondernemen kan overkomen als een intimiderend concept omdat bedrijven niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Gelukkig zijn er in de realiteit tal van mogelijkheden. “Op vlak van energie is aangeraden om eerst een energiescan te laten nemen zodat meteen duidelijk wordt waar in het bedrijf de knelpunten zich bevinden. Een voorbeeld dat hier op aansluit is het vervangen van hallogeen lampen door LED verlichting. Het installeren van een lichtbewegingssensor is zeker ook een goed idee”, zegt Hanselaer. “Zoals bij energie is het ook met je afval mogelijk om in te zetten op duurzaamheid”, zegt Marynissen. “Om te beginnen is het essentieel om het productieproces zo efficiënt mogelijk op punt te stellen zodat men in de eerste plaats zo min mogelijk afval creëert.”

“Het resterende afval kan op zijn beurt door jezelf of door een ander bedrijf hergebruikt worden als grondstof. Op deze manier krijgt afval waarde. Een goed voorbeeld hiervan is het modebedrijf ‘Studio AMA’ uit Gent. De kledingstukken die ze vervaardigen produceert men door reststoffen afkomstig van de lokale textielindustrie”, legt Marynissen uit. “Tot slot de productie”, zegt Hanselaer. “Het productieproces is natuurlijk heel erg breed maar om toch een voorbeeld te geven dat voor veel bedrijven relevant is richt ik mij tot de grondstoffen. Wat is de oorsprong van de grondstof? Hoe wordt ze verwerkt en bieden er zich milieuvriendelijke varianten aan? Drie vragen die zeker de moeite zijn om te stellen. Misschien bevinden er zich wel veel dichterbij goede leveranciers wat zowel voordelig is voor de transportkosten als voor het fileprobleem”, haalt Hanselaer aan. 

Relevantie = Duurzaamheid

Kleine aanpassingen kunnen reeds zorgen voor een grote vooruitgang, toch heeft duurzaam ondernemen niet enkel hiermee te maken. “Het grootste potentieel zit vaak in het herdenken van het ontwerp-, productie- en verdienmodel van je bedrijf. Dit is een ingrijpende oefening, maar gelukkig kunnen hier momenteel heel wat organisaties voor aangesproken worden, zoals VITO er één van is”, zegt Marynissen. 

België bevindt zich in de top van landen op vlak van duurzaam ondernemen. De combinatie van een gunstig beleid, sterke havens en een kwalitatieve scholing maakt van België de ideale biotoop om duurzaam te ondernemen. Hoewel het concept duurzaam ondernemen intimiderend kan overkomen is het voor elk bedrijf, klein en groot, mogelijk kleine aanpassingen door te voeren zonder een enorme kostprijs te betalen. In 2021 is duurzaam ondernemen de norm geworden wanneer je als bedrijf relevant wil blijven. 

Vorig artikel
Volgend artikel