Home MVO Lokale partnerschappen vormen duurzame initiatieven

Lokale partnerschappen vormen duurzame initiatieven

Van digitale technologie voor een beter landbouwbeleid tot een programma om de jongerenwerkloosheid in te dijken: met de nodige kennis en ervaring kunnen er heel wat duurzame initiatieven op poten worden gezet. En vooral lokale partnerschappen spelen daarin een grote en belangrijke rol. 

Het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel streeft ernaar op een duurzame manier evenwaardige partnerschappen uit te bouwen met een twintigtal Afrikaanse landen. Hun teams bouwen, samen met lokale partners, aan uiteenlopende projecten.

In samenwerking met lokale autoriteiten

“In totaal werken we met 1.500 mensen. Zo’n 180 opereren vanuit de kantoren in België. We hebben 210 expats in de verschillende landen en vooral zo’n 1.100 lokale medewerkers”, schetst Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel. “De focus ligt op strategische thema’s zoals vrede en veiligheid, klimaatverandering en milieu, menselijke mobiliteit ofte migratie, urbanisatie en sociale en economische ongelijkheid. En belangrijk daarbij: alles verloopt in samenwerking met lokale autoriteiten, die ook de nodige toewijding aan boord moeten brengen. De oude opvatting van ‘rijke landen helpen arme landen’ is al lang niet meer van toepassing. Het gaat om gelijkwaardige partnerschappen waarbij beide partijen input op tafel moeten leggen.”

Tewerkstelling en jobcreatie

Enabel heeft zelf samenwerkingsakkoorden met regionale en federale instellingen in België. Op die manier kunnen ze maximaal inzetten op hun beoogde doelen. “We werken onder andere samen met de Belgische politie en stuurden eerder al experts naar Mali om de lokale politie te versterken. Job creation is een belangrijke pijler. Daarom bundelen we ook de kracht met Voka of de Haven van Antwerpen.” In Oeganda werkte Enabel bijvoorbeeld met gemeenschappen van migranten uit Zuid-Sudan. Na een opleiding raakte 70 procent van hen aan een job. “Vaak in de informele economie. Er zijn daar geen grote bedrijven die rekruteren, maar mensen konden wel hun eigen vennootschap oprichten of de lokale economie versterken door te beginnen werken in lokale shops”, aldus Van Wetter.

“De oude opvatting van ‘rijke landen helpen arme landen’ is al lang niet meer van toepassing. Het gaat om gelijkwaardige partnerschappen waarbij beide partijen input op tafel moeten leggen.”

De nood aan duurzame partnerschappen

De samenwerkingsverbanden van Enabel dringen soms ook door tot in de Belgische markt. “Het West-Afrikaanse land Benin produceert zeer kwalitatieve ananassen, maar had tot voor kort het netwerk en de internationale standaard niet om ze uit te voeren. We hebben de capaciteit van de lokale ondernemers versterkt, alsook die van de verwerkende bedrijven. Momenteel loopt er een gesprek met Colruyt om die ananassen bij ons in de rekken te leggen. De cashewnoten uit Benin vind je er trouwens nu al”, tipt
Van Wetter.

De bevolking van Afrika zal de komende decennia exponentieel toenemen. Duurzame partnerschappen zijn nodig om die groei in goeie banen te leiden. “Secundaire steden in Afrika zijn volop aan het boomen. Nu is het moment om daar duurzaamheid te implementeren. Bijvoorbeeld in de vorm van een doordacht waterbeleid.” Ook de coronacrisis vormt, zoals voor velen, een uitdaging. In verschillende Afrikaanse landen steunt Enabel de ministeries van volksgezondheid met de uitrol van een nationale communicatiestrategie. “COVID-19 heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat we het ons niet kunnen permitteren om bepaalde landen te laten achterophinken. Elk land moet minimale standaarden hebben. En dat is een mondiale uitdaging.”


Meer over

Enabel is het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering en voert het Belgisch internationaal ontwikkelingsbeleid uit. Wij zijn een Europese speler en ons doel is om de impact van België op de internationale ontwikkeling te versterken. Onze genetwerkte expertise kan snel worden ingezet. Met 1.500 medewerkers, waarvan meer dan 70% lokale medewerkers, beheert Enabel zo’n 150 projecten, voornamelijk in fragiele staten in Afrika. Meer info op www.enabel.be

MEER

Lynn Wesenbeeck: Bestemming onbekend

Lynn Wesenbeeck‘Schep moed. Niemand is onsterfelijk’, las ik. De woorden leken ook mijn hond Flor niet te ontgaan, want net als ik bleef hij plots staan. Ik las de zin opnieuw.

3 vragen aan… Quentin Santy, Senior relationship Manager...

Als je je onderneming wilt verkopen, is de eerste vraag: hoe vind ik een overnemer? Een digitaal platform leent zich daar uitstekend toe. Met één muisklik kunnen ondernemers in contact komen met heel wat investeerders.

Het is weer pakjestijd!

Feestdagen Geen kerst zonder kerstboom. En geen kerstboom zonder cadeautjes! 3 bekende Vlamingen vertellen welk kerstcadeau hen steeds is bijgebleven en hoe het perfecte kerstgeschenk er voor hen uitziet.

Karen Scheire: Bepaal zelf hoe ‘smart’ je stad is

Een ‘smart city’, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Ik zie een mooie, futuristische stad voor me. Met hoogbouw, verticale tuinen, drones die pakjes bezorgen en zelfrijdende treintjes. Met schone, gezonde lucht − en in mijn fantasie schijnt de zon altijd. Misschien een robot hier en daar, om vervelende klusjes van ons over te nemen. En als kers op de taart: geen files. 

Nieuwe generatie hoortoestellen is kleiner dan ooit

QUBI Willen of niet: ouder worden gaat meestal gepaard met slechter horen. Problematisch hoeft dat weliswaar niet te zijn. Tegenwoordig bestaan er allerlei hulpmiddelen om een goede werking van je oren te ondersteunen. Hoorversterkers bijvoorbeeld, steek je in wanneer jij het nodig vindt. Ze zijn zo klein dat niemand er iets van merkt.

Een ketting naar de toekomst

BlockchainDe voorstanders spreken van een onwaarschijnlijke revolutie die de manier waarop we zakendoen helemaal op zijn kop zal zetten. De criticasters gewagen van een hype die even snel zal verdwijnen als ze de kop opstak. Maar wat is de blockchain nu eigenlijk? En hoe gaan we er mee te maken krijgen?