consultancy
Ondernemen

“Je moet altijd een plan B hebben”

06.07.2022
door Fokus Online

Binnen engineering doorloopt een project tientallen stadia, van opstart over processen tot de effectieve implementatie. Hoe meer stadia, hoe groter de kans dat er onderweg een steek valt en die later moet worden opgepikt. Engineering en consultancy zijn momenteel in opmars, waardoor experts met hun kennis mogelijke problemen proactief kunnen opvangen, opvolgen en oplossen. Beter voorkomen dan genezen dus. 

Stefan Ceulemans, algemeen directeur van de engineering groep Bilfinger Tebodin België, vertelt dat het verschil binnen engineering steeds vaker gemaakt wordt door consultancy, door echte specialisten te laten werken op segmenten die een bedrijf sterker kunnen maken. “Zeker binnen innovatieve projecten kan het echt een meerwaarde bieden. Kijk maar naar de energietransitie en de zoektocht om bijvoorbeeld CO2 op te vangen, te transporteren en te valoriseren.”

Veiligheid is een essentieel punt binnen risk management. “Het gaat verder dan alleen maar advies geven naar veiligheid op technisch en menselijk vlak”, legt Ceulemans uit. “Als je gaat kijken naar veiligheid bij een klant moet je alle risico’s in kaart brengen en het hele proces uit de doeken doen, gaande van de technische kant, het financiële luik tot het operationele deel. En vooral advies geven dat gebaseerd is op regelgeving, ervaring en expertise. Veel hangt ook af van de input van de klant: hoe beter de input, hoe sterker je kan starten. Daarna is het vooral een kwestie van meten is weten.”

Consultancy kan het verschil maken, zeker binnen innovatieve projecten.

Risico’s zitten niet alleen in projecten, maar ook binnen termen van innovatie en groei. Ook daar kan een consultant het juiste advies geven. Ceulemans: “Groeien is deels een sprong in het onbekende. Als onderneming wil je groeien, maar weet je niet wat je onderweg allemaal tegenkomt. Als je goed consultancy hebt, the right man in the right place zeg maar, dan kan je erg proactief werken en bepaalde problemen counteren voor ze zich stellen. Je kan bijvoorbeeld de risico’s inschatten voor een project dat goedkeuring moet krijgen van  het management.”

Hetzelfde verhaal speelt ook bij innovatie. “Bij vernieuwing weet je ook niet wat het zal geven”, geeft Ceulemans aan.  “Het toepassen van nieuwe ideeën vraagt kennis en ervaring. Je hebt altijd een stukje materie dat gekend is en een stukje dat onbekend is. Het is de kunst om de juiste balans te vinden. Soms kan een risico echt hoog zijn, maar als je het berekent en incalculeert, door bijvoorbeeld op voorhand een budget te voorzien, dan kan je het probleem voor zijn. Tenminste als het zich stelt. Je moet gewoon zorgen dat je een plan B hebt. Er kan altijd iets mis gaan, maar als je weet dat het kan gebeuren, kun je kort op de bal spelen.”

“Geschikte profielen zijn in onze sector moeilijk te vinden”, besluit Ceulemans. “Dat is een gekend probleem, maar door de verwachtingen in lijn te brengen met de noden van een bedrijf kun je kwalitatieve resultaten boeken. Training, coaching en ondersteuning zorgen ervoor dat je personeel zich goed voelt en de job graag blijft doen. Ook dat is risicomanagement, want niemand ziet graag bekwame mensen vertrekken.”

Vorig artikel
Volgend artikel