hybride werken
HR

Hybride werken is een blijver

10.08.2022
door Fokus Online

De verschuiving naar flexibel werken was al een tijdje ingezet, maar corona heeft de trend een boost gegeven. Thuiswerken wordt een structureel onderdeel van onze werkweek. Maar hoe faciliteer je hybride werken en hoe ziet dat er in de toekomst uit? 

Voor de meesten was het vroeger simpel: thuis was de plek die je verliet om naar je werk te gaan. Het kantoor was de bestemming, of voor de hippe generatie coworkingspaces en andere businesscenters. Maar toen kwam corona en ging – naast alle zekerheden – ook onze manier van werken op de schop. Thuis werd een werkplek, en is dat sindsdien gebleven. The Economist citeerde recent uit een Gallup-onderzoek waaruit blijkt dat driekwart van de Amerikaanse werknemers van wie het werk vanop afstand kan worden verricht, dat in de toekomst ook zal blijven doen. 

“Nu de eerste hoerastemming wat is weggeëbd, is de les die we met z’n allen hebben geleerd dat hybride werken een blijver is”, zegt Jochen Bessemans, hr-expert bij Acerta Consult. “Maar dat vergt goede afspraken. Niet elke leidinggevende ziet dat zitten, terwijl men vanuit de directie telt: minder kantoorruimte betekent minder financiële investeringen.” Mario Santy, management consultant strategy & transformation bij het adviesbureau BDO, pikt in. “We hebben heel veel vragen gekregen, en nog, van organisaties hoe ze hiermee moeten omgaan.” 

Van één ding hoef je beide experten alvast niet meer te overtuigen: “Er is geen one size fits all en met een simpele policy als twee of drie dagen van thuis werken kom je er niet.” Een bedrijf of organisatie is immers een smeltkroes van diversiteit, en afhankelijk daarvan moet je het beleid daarop afstemmen. Klinkt simpel, en toch zondigen we massaal tegen die regel, stelt Mario Santy. “Landschapskantoren zijn al decennia uit den boze wegens te lawaaierig. Niemand wil een uur pendelen om naast een collega te zitten die de hele tijd naast je oor aan het telefoneren is. En toch gebruikt men ze vandaag nog massaal.” Hoe dat komt? Omdat men de verantwoordelijke voor de facility niet of niet tijdig betrekt. “Men gaat praten met de leidinggevenden en de architect, maar niet met de teams zélf.” Jochen Bessemans: “Je komt niet naar kantoor om onlinemeetings te doen. Je komt er voor teamoverleg en contacten. Taken die concentratie vereisen doen we liever thuis, in stilte.” 

Landschapskantoren zijn al decennia uit den boze wegens te lawaaierig. En toch worden ze vandaag nog massaal gebruikt.

- Mario Santy, BDO

Dan moet er natuurlijk wel een goede thuiswerkplek voorhanden zijn. Werkgevers kunnen hun personeel een onkostenvergoeding van maandelijks 134 euro toekennen die vrij is van belastingen en RSZ-bijdragen. Naast die zogeheten bureauvergoeding is er bovenop ook nog een kostenvergoeding tot 40 euro per maand voor het gebruik van internet en een privécomputer. Mario Santy: “Bedrijfsleiders moeten begrijpen dat corona voor een gedragsverandering heeft gezorgd. Wil je je medewerkers behouden en nieuwe jonge mensen aantrekken, dan moet je daar rekening mee houden. Kijk naar LinkedIn, waar je vacatures kunt selecteren op hun hybride werken of zelfs volledig remote.” Dat vergt wel een sfeer van vertrouwen en autonomie, merkt Jochen Bessemans op. “En er is ook het recht op deconnecteren, iets waar veel thuiswerkers mee worstelen.” 

De overtreffende trap van remote werken is natuurlijk de ‘workation’: werken in een inspirerende vakantieomgeving. Vanop het strand van Ibiza werkpapers maken, zou het? “Niks nieuws onder de zon”, lacht Mario Santy. “Dat bestaat al jaren, alleen krijgt het nu een hip etiket. Banken hebben toch al jaren hun callcenter in het buitenland, en hoeveel IT-helpdesks worden niet gerund vanuit India of Pakistan?”  

Het gevolg van al deze evoluties voor facility? Je kantoor kun je best zo inrichten dat er ruimtes zijn waar de teams kunnen samenwerken, en waar er ruimte is voor informele momenten. “Het informele moet je als het ware organiseren. Dat kunnen koffiemomenten zijn of een drink na de werkuren. Die sociale dimensie moet je nu trachten te formaliseren”, aldus Jochen Bessemans.

Vorig artikel
Volgend artikel