franchising
Ondernemen

Franchising: het ultieme bedrijfsmodel?

23.06.2021
door Fokus Online

Franchising biedt veel voordelen voor mensen die hun eigen bedrijf willen beginnen. Het verbindt eigenlijk twee grote uitersten: de franchisegever die zijn uithangbord – concept – dat gekend is en zijn waarde bewezen heeft, en de franchisenemer, een kleinere lokale handelaar die een verkooppunt van het concept uitbaat. 

Hét ideale bedrijfsmodel om risico’s te verminderen

Wanneer je een franchisezaak opent, heb je al een reputatie en een merknaam/concept. Franchisenemers zijn partners die kunnen genieten van een sterk imago, knowhow, en de inkoopkracht en steun van de franchisegever. Maar het blijven zelfstandige ondernemers die zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen zaak. Franchising is dus hét ideale bedrijfsmodel voor iemand die een eigen zaak wil opstarten en de risico’s wil verminderen.

Beide partijen moeten er voordeel bij hebben. De franchisegever door de ontwikkeling van zijn netwerk en de franchisenemer door het plukken van de vruchten van zijn inspanningen. De reputatie van het concept betekent dat de franchisenemer geen klantenkring hoeft op te bouwen. Dat bestaat immers al. 

Grote belangstelling in België

De franchisesector wekt grote belangstelling in België. Nieuwe concepten duiken steeds meer op en ook meer buitenlandse franchisegevers willen hun concept hier ontwikkelen. Er zijn ongeveer 350 franchiseconcepten aanwezig op de Belgische markt, in allerlei sectoren. Momenteel ontwikkelen de voedings- en horecasectoren zich het meest, gevolgd door de doe-het-zelfsector en huisinrichting – vooral keukens. Wij verwachten dat de dienstenfranchisesector, die in het buitenland in opkomst is – onder andere in Frankrijk – ook in België sterk zal groeien in de toekomst. Maar om een juist beeld te hebben van het franchiselandschap heeft de Belgische Franchise Federatie een nieuwe studie gelanceerd waarvan de resultaten bekend zullen zijn in juni 2021.

Franchising is hét ideale bedrijfsmodel voor iemand die een eigen zaak wil opstarten en de risico’s wil verminderen.

- Carine Janssens, corporate relations manager bij de Belgische Franchise Federatie

Grote vraag van toekomstige zelfstandigen

De coronacrisis heeft ertoe geleid dat heel wat mensen hun carrière willen of moeten heroriënteren en velen op zoek zijn naar een alternatief om een eigen zaak op te starten. Er is een grote vraag van toekomstige zelfstandigen aan franchisegevers om met hun concept in zee te gaan. 

Vele aanvragen om in contact te komen met franchisegevers komen immers via de website franchisingbelgium.be, de eerste rekruteringswebsite in België die kandidaat-franchisenemers in contact brengt met de concepten van de verschillende franchisegevers. Zij maken er hun concept en de voorwaarden om aan te sluiten als franchisenemer duidelijk. Er is vaak geen specifieke opleiding nodig om franchisenemer te worden. Een door de BFF erkende franchisegever voorziet een degelijke opleiding van de franchisenemer naar gelang zijn activiteit.

Dynamische en snelgroeiende sector

Een franchisegever kan een concept sneller ontwikkelen doordat de franchisenemers ook investeren in het openen van hun eigen zaak onder de gemeenschappelijke naam van een franchiseformule. Doordat franchising een zeer dynamische en snelgroeiende sector is, zal dit zeker in de komende jaren ook veel nieuwe banen opleveren. Elke franchisenemer is verplicht voor de opening van een nieuw verkooppunt zijn eigen personeel aan te werven. 

Vorig artikel
Volgend artikel