smartphone
Gezondheid

Een rem op de schermtijd

11.01.2019
door Fokus-online.be

Tienermeisjes lopen een groter risico op depressies door sociale media en ook het slaappatroon van jongeren wordt door de smartphone verstoord. Dat is de uitkomst van een grote studie onder 11.000 jongeren in Groot-Brittannië. Gelukkig zijn er wel wat manieren om als ouder de schermtijd van kinderen onder controle te houden.

Tienermeisjes hebben twee keer zoveel kans dan jongens om door sociale media en de smartphone een depressie op te lopen. Vooral door online pesten, een laag zelfbeeld en een verstoord slaappatroon. Daarover berichten Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift EClinicalMedicine. De onderzoekers manen ouders dan ook aan om het schermgebruik van hun kinderen in de gaten te houden en zo nodig in te perken. Gelukkig hebben de grote smartphoneproducenten dat tegenwoordig ook begrepen en zijn de tools om de schermtijd van je kroost nu in het besturingsprogramma van de gsm ingebouwd.

Schermtijd van de smartphone

Bij Apple heet deze feature (een beetje fantasieloos) Schermtijd. Je vindt dit als een onderdeel in de Instellingen. De iPhone houdt daarbij zelf bij hoeveel uur hij actief was. En welke de meest gebruikte apps waren, hoeveel keer per dag de telefoon werd opgepakt en hoeveel notificaties er binnen liepen. Voor elke app of website kun je hier ook limieten instellen, bijvoorbeeld maximaal een uur per dag Facebook. Daarnaast is het ook mogelijk om gedurende bepaalde uren alle apps te blokkeren. Bijvoorbeeld van negen uur ’s avonds tot drie uur ’s middags. Je kinderen kunnen dan wel bijkomende tijd bij je aanvragen.

Digitale gezondheid

Ook op Android-telefoons heeft Google in de laatste versie van dit besturingssysteem gelijkaardige restricties ingebouwd, daar heet dit digital wellbeing. Al is dit nog niet voor elke Android-gsm beschikbaar. Net als bij Apple is hier het idee dat gebruikers inzicht moeten krijgen in de hoeveelheid tijd die ze op hun telefoon spenderen. En dat dit vaak al een eye opener genoeg is om dit gebruik terug te schroeven. Met de app Family Link kun je de online-activiteiten van je kroost bekijken en bepaalde apps blokkeren. Nieuw gedownloade apps moeten ook eerst door een ouder worden goedgekeurd vooraleer ze geïnstalleerd worden. Ook het volledig blokkeren van een telefoon, binnen bepaalde tijdsgrenzen of eventueel onmiddellijk, is mogelijk.

Gelukkig hebben de grote smartphoneproducenten tegenwoordig ook begrepen dat schermgebruik zo nodig ingeperkt moet worden.

Momentje, aub

Schermtijd en Family Link zijn dan wel van respectievelijk van Apple en Google zelf. Er zijn daarnaast ook hopen alternatieve apps op de smartphone beschikbaar die min of meer hetzelfde voor ogen hebben. En die dus een prima alternatief kunnen zijn. Ook Moment (voor iOS) bijvoorbeeld laat zien met hoeveel nuttige tijd jouw smartphone aan de haal is gegaan en presenteert dat in een mooi overzicht. Je kunt eveneens de accounts van de kinderen aan de app koppelen, opdat ook zij in de gaten worden gehouden. Een leuk idee is de ingebouwde “coach” die jou bepaalde doelstellingen oplegt (‘Leg je tablet neer voor een half uur’, ‘Vereenvoudig je home-scherm’). De coach berekent daarbij ook de tijd die je zo voor andere zaken gewonnen hebt.

Eeuwig verbannen

Nog een andere bekende afkick-app is App Detox (voor Android). Ook deze bevat de gebruikelijke overzichten van schermgebruik en restricties. Je kunt jezelf hiermee ook belonen met extra schermtijd wanneer de app merkt dat je in beweging bent. Zo kun je tien, vijftien of dertig seconden schermtijd ‘kopen’ voor elke honderd stappen die je zet. Daarnaast is het met App Detox ook mogelijk om een app voor eeuwig te bannen, zodat deze nooit meer op je gsm opstart.

Vorig artikel
Volgend artikel