Duchamps: ‘For better days on the job’

Jos Duchamps, Managing Director PROCOS Group en Chair IFMA EMEA
De voorbije maanden en jaren hebben de relatie tussen de medewerkers en de werkomgeving volledig door elkaar geschud. Structureel thuiswerk maakt het hybride werken mogelijk. Het biedt medewerkers meer vrijheid en autonomie.
In dit nieuwe concept, waarbij het welzijn van de medewerkers centraal staat, zijn vele organisaties nog op zoek naar de juiste balans. De facilitymanager, die instaat voor het organiseren van de werkomgeving, speelt in deze transitie een cruciale rol.
Dat de medewerkers vooral naar kantoor komen om hun collega’s te ontmoeten is in vele onderzoeksrapporten aangetoond. Ze willen in deze nieuwe werkomgeving samenwerken, brainstormen, cocreëren en geïnspireerd worden door informele en toevallige ontmoetingen. Dit houdt in dat de standaard kantoorvloer een nieuwe invulling krijgt. Het garanderen van akoestisch comfort, het beperken van visuele verstrooiing en een perfecte ergonomie staan hierbij centraal. De kwaliteit van de lucht heeft een groot effect op de werking van ons brein en iedere medewerker wijst de facilitymanager erop wanneer de CO2-sensor in het rood staat.
Het bedrijfsrestaurant, vaak een veredelde kantine van de kostschool, wordt in deze transitie grondig onder handen genomen. De facilitymanager zal deze plek omvormen tot een hippe multifunctionele ruimte met een koffiebar, coworkingplekken en lunchruimte met een buitenterras en wandelpad. De catering heeft voor alle medewerkers een fijn en aantrekkelijk aanbod. Op elk moment van de dag kunnen ze er op een aangename manier werken, vergaderen en lunchen.
Training en opleiding zijn cruciaal voor de facilitymanagers van de toekomst.
Wanneer de medewerker naar het kantoor komt, wil hij of zij bovendien ondergedompeld worden in een nieuwe experience. Geen gezeur aan de slagboom met badges. Maar nummerplaatherkenning, directe toegang tot de laadpaal voor mijn elektrische auto of een exotische doucheruimte. Nieuwe technologie zal in de toekomst licht en geur aanpassen aan de medewerker wanneer hij of zij door de gang wandelt. Leuk toch!
Een mooie toekomst, maar het omvormen van de traditionele werkomgeving naar een inspirerende en aantrekkelijke plek met een maximale focus op het welzijn van de medewerkers, is voor de facilitymanager een grote uitdaging. De ‘WELL Building’-standaard, die steeds vaker geïmplementeerd wordt, biedt een waardevol kader en houvast waarin de werkomgeving en de facilitaire processen getoetst worden aan het welzijn van de medewerkers.
Door deze transitie komt de facilitymanager vaak op nieuw en soms onbekend terrein. Daarom zijn training en opleiding cruciaal voor de facilitymanagers van de toekomst. In het Europese ‘year of skills’ worden nieuwe trainingen in het vakdomein aangeboden om de bestaande competenties aan te scherpen en nieuwe te ontwikkelen.
Facilitymanagers, grijp die kans en garandeer een duurzame ontwikkeling van het vakdomein!