metaverse
Ondernemen

De macht van de metaverse

12.10.2022
door Victor Peeters

We worden voortdurend om de oren geslagen met termen als virtual reality, metaverse en blockchain. Technische termen die zich allemaal afspelen in de virtuele tegenhanger van de fysieke wereld. Hoe omvatten we deze wereld best? En kunnen ook bedrijven er hun voordeel uit halen?

Je cruiset rustig met je auto door de straten, waar neonreclame opzichtig glinstert. Vanaf het voetpad zwaaien enkele vrienden. Iedereen stapt in en samen wordt er naar de nieuwste muziek geluisterd. Bevinden we ons hier in een droom, een film of nog straffer, in de metaverse? Alle drie zouden mogelijk zijn. Maar voor deze zoektocht focussen we ons op de laatste optie. Metaverse, wat is dat nu eigenlijk? “We kunnen metaverse het best definiëren als een 3D-laag die we over het internet zouden gieten. Het is de virtuele tegenhanger, of in sommige gevallen kopie, van de fysieke wereld”, legt Jo De Ridder, medeoprichter van onderzoeksbedrijf Metanomics en host van het gelijknamige YouTube-kanaal. 

In tegenstelling tot het ‘gewone’ internet heeft de metaverse de mogelijkheid om gebruikers volledig onder te dompelen. Vooral voor sociale media is dit interessant, omdat er via deze weg een grotere virtuele emotionele connectie gemaakt kan worden. De gamingwereld was hier reeds een voorloper van. “De virtuele wereld Second Life uit 2003 vertoonde al de grootste gelijkenissen met de metaverse waar we het vandaag steeds over hebben”, zegt Roland Legrand, redacteur technologie bij De Tijd. In deze virtuele wereld was het mogelijk om met vrienden. Of zelfs met mensen aan de andere kant van de wereld, af te spreken en te communiceren. “Het was een wereld waar misschien niet alles, maar toch wel veel kon. Mediaverhalen over pornografische inhoud en een steile leercurve maakten die virtuele omgeving minder aanlokkelijk voor professioneel gebruik. De groei begon te stagneren en vanaf ongeveer 2008 raakte Second Life uit de aandacht”, licht Legrand toe.

Net zoals vroeger de radio en de televisie de kanalen waren om reclame te maken schuift dat nu op naar de metaverse.

- Jo De Ridder, Metanomics

Een eerste blijk van de metaverse onderging een hobbelig parcours. Vele jaren later staan we technologisch nog veel verder, zo ver dat de grens tussen de fysieke en de virtuele wereld steeds verder vervaagt. “De metaverse staat nog steeds in de kinderschoenen. Maar toch zijn er al toepassingen mogelijk die interessant kunnen zijn voor de bedrijfswereld”, zegt De Ridder. “Net zoals vroeger de radio en de televisie de kanalen waren om reclame te maken, schuift dat nu op naar de metaverse. Het is een wereld waar momenteel een groot doelpubliek te vinden is.

Een tweede optie is het inzetten van de metaverse aan de hand van virtual of augmented reality. Waar virtual reality zich volledig gaat focussen op de onderdompeling in een virtuele wereld, gaat augmented reality ervoor zorgen dat beide werelden gecombineerd worden. Dit kan handig zijn wanneer een klant bijvoorbeeld een levensecht beeld wil krijgen van een verbouwing nog voor de eerste steen uitgebroken is”, haalt De Ridder aan. Vooruitstrevende technologie die in de toekomst interessant kan zijn voor een brede waaier aan sectoren, van gaming tot logistiek en van retail tot healthcare. 

Net zoals bij de opkomst van het internet brengt de metaverse ook een heleboel vragen en argwaan met zich mee. Angst voor het onbekende. “Het is niet zozeer de technologie, maar de mens waar we voor moeten vrezen. Een duidelijke wetgeving over deze virtuele wereld is noodzakelijk om aan te kunnen kaarten wat de gevolgen zijn van online handelingen in de fysieke wereld”, zegt De Ridder. Tot slot is het niet per se aangewezen om vandaag meteen volop te investeren in de metaverse.

“Er is geen first mover advantage. Beter ga je klein en doelgericht te werk zodat je als bedrijf niet achterblijft, maar je je ook niet halsoverkop verliest in technologie waar toch nog wat werk aan is”, besluit Legrand. De volgende jaren zullen de technologische termen ons nog vaker om de oren vliegen. De metaverse zal steeds meer aan omvang winnen. Een interessante wereld, zowel voor consumenten als bedrijven, die de fysieke wereld niet zal vervangen maar wel verder zal sturen naar een virtueel hybride wereld. 

Vorig artikel
Volgend artikel