Home Business Ondernemen Aan de vooravond van de fintech-revolutie

Aan de vooravond van de fintech-revolutie

Taxi’s, hotels en de retail hebben er al aan moeten geloven, en nu zit ook de banksector middenin een stevige disruptieve golf. De katalysator: fintech, een reeks nieuwe technologieën die de manier waarop we bankieren op zijn kop zet. Met dank ook aan nieuwe wetten die het bankenlandschap opengooien.

In België zijn al zoveel startups en gevestigde bedrijven met fintech bezig dat de sector zijn eigen belangenvereniging heeft: Fintech Belgium. “We zijn met ongeveer een zeventigtal leden”, zegt medeoprichter Toon Vanagt. “Voorlopig zitten veel van die bedrijfjes nog onder de radar. Met het geld dat ze opgehaald hebben, zijn ze nu volop bezig hun technologie te ontwikkelen en verbeteren. Pas over een jaar of twee zullen meer van die Belgische expansies voor het grote publiek zichtbaar worden.”

Radertjes laten draaien

Het soort bedrijven en technologieën dat onder Fintech Belgium verenigd is, gaat zeer breed. Er zijn platformen waar bedrijven onbetaalde facturen kunnen doorverkopen (Edebex), apps om heel snel facturen online te voldoen (POM), bedrijfjes die robotadvies verlenen voor beleggingen (Swanest), betaalplatformen (Payconiq) en online brokers die potentiële klanten in contact brengen met verzekeringsmaatschappijen (Seraphin). “De focus ligt veelal op de backoffice van het bankieren”, zegt Vanagt. “Zij helpen op de achtergrond de radertjes efficiënter te laten draaien. Als eindconsument zie je er eigenlijk niet zoveel van. Die focus op B2B is trouwens typisch Belgisch. Dat zie je ook bij andere Belgische startups.”

PSD II

Niet alleen de technologische evolutie maakt fintech mogelijk. Ook de Europese wetgever geeft de sector een zetje, door regels te maken die het bancaire landschap openstellen voor nieuwe spelers. Zo is er bijvoorbeeld PSD II, Payment Services Directive II, dat vanaf september 2019 in werking treden. Vanagt noemt PSD II een echte game changer. “PSD II omvat regels waarmee de bancaire markt wordt opengesteld voor niet-bancaire spelers”, legt hij uit. “Banken worden daarbij verplicht om die nieuwelingen inzage te geven in banktransacties en om bijvoorbeeld betalingen te initiëren voor een rekeninghouder. Uiteraard altijd na expliciete goedkeuring door die klant.”

Onze fintech-startups richten zich vooral op B2B, een typisch Belgisch fenomeen. Toon Vanagt

Lawine aan mogelijkheden

Die nieuwe regels zullen een lawine aan nieuwe apps en diensten mogelijk maken, voorspelt Vanagt. Banken kunnen binnen hun app bijvoorbeeld een overzicht bieden van al je rekeningen, ook bij andere banken. Boekhoudpakketten zullen in real time transacties kunnen verwerken en consumenten kunnen gepersonaliseerde beleggingsportfolio’s opstellen over banken heen. Vanagt: “Banken lopen daarbij het gevaar dat ze niet meer dan een domme pijplijn van data en transacties worden, waarbij hun merkwaarde niet langer van tel is.”

Samenwerken, niet tegenwerken

Uiteraard zien de banken die bui ook hangen. Tot voor enkele jaren was er dan ook een soort strijd tussen banken en fintech-spelers, zegt Vanagt. Vandaag is de tactiek anders en proberen ze eerder samenwerkingen op te zetten. ING bijvoorbeeld heeft zelfs een complete accelerator rond fintechs opgestart: FinTech Village in Brussel. “De technologie en het speelveld veranderen aan een razendsnel tempo”, zegt general manager Stephanie Van Avesaat. “Alle technologie zelf ontwikkelen is niet altijd mogelijk. Daarom zetten we liever een open model op met andere spelers. Zij leveren de nieuwe technologie, diensten of businessmodel en in ruil geven we hen de mogelijkheid om hun concepten in real life te testen, iets wat zij meestal niet kunnen en niet zo snel voor elkaar kunnen krijgen.”

Future proof

Het uiteindelijke doel is om de bank meer future proof te maken, zet Van Avesaat. “Voor ons is het vooral een leermogelijkheid, om onze eigen businessprocessen aan te scherpen en sneller in te spelen op de markt. Voor toepassingen naar consumenten toe, zie je nu vooral spelers uit Nederland en Scandinavië opduiken. Praat je over cybersecurity, dan komt al snel Israël in het vizier. België ontbeert voorlopig nog zo’n niche die het de zijne kan noemen, al hoeft dat zeker niet zo te blijven. Maar niet dat een eigen nichemarkt opstarten nu specifiek ons doel is: binnen tech en fintech zijn landsgrenzen immers erg relatief.”

MEER

Gezocht: mezelf

ZoektochtVrijwel onmogelijk: iemand die perfect weet wat hij wilt en het zomaar eventjes allemaal gedaan krijgt. Weten waar je nu precies naartoe wilt in het leven blijft een voortdurende zoektocht. Gelukkig wel eentje die je niet per se alleen hoeft te maken.

SOS krokusvakantie

ActiviteitenDe krokusvakantie mag dan wel leuk zijn voor de kinderen, voor jou betekent het vooral manieren zoeken om je kleinste(n) in entertainment te voorzien voor de volle acht dagen. Van zaterdag 2 tot en met zondag 10 maart gaat er vanalles door hun hoofd, maar aan school wordt er zeer zeker niet gedacht.

3 vragen aan Transporeon

Transporeon“Door volop in te zetten op digitalisering, kunnen bedrijven veel tijd en geld winnen. Om die reden hebben we ook bij Transporeon Group een digitaal platform ontwikkeld dat de communicatie tussen transporteurs en verladers eenvoudiger maakt. Je kunt er online mee tenderen, time slots mee boeken maar ook je administratie in opvolgen en nagaan of een levering tijdig is gebeurd. Via het platform kun je de hele keten in de gaten houden.”

Fijne zaken, fijne geschenken

De feestdagen worden gekenmerkt door het geven van cadeaus. Aan vrienden, familie, en soms ook aan je zakenpartners. Is het een gewoonte die je...

In de driver’s seat van eigen ontwikkeling

Levenslang leren Leren, dat doen we in Vlaanderen doorgaans zo’n 25 jaar van ons leven. Daarna vinden we het wel welletjes geweest, lijken de opleidingscijfers te vertellen. Hoe zit dat met de slagkracht van onze arbeidsmarkt, nu onze competenties nog sneller verouderen dan wijzelf?

Grenzen verleggen of verdwijnen?

Danny Van AsscheOndernemen in een open economie als de Belgische is per definitie internationaal. Ons land is een deur op de wereld. Met heel wat kansen, maar ook uitdagingen. Onze ondernemers zijn plantrekkers. Maar ook de overheid moet haar rol spelen.