Home Maatschappij Milieu 3 vragen aan... MVO Vlaanderen

3 vragen aan… MVO Vlaanderen

Wat is het huidige ‘klimaat’ inzake duurzaam ondernemen?
“Kmo’s moeten meer dan ooit rekening houden met duurzaamheid en zorg voor mens en milieu. Heel wat multinationals leggen sociale voorwaarden en milieu-eisen op aan hun partners en leveranciers. Ook consumenten beoordelen steeds vaker het ethisch karakter van een bedrijf alvorens te kopen.”

Welke doelstellingen zijn prioritair?
“Tegen 2030 engageerden alle lidstaten van de VN zich via de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) tot initiatieven en beslissingen om onze planeet en maatschappij op duurzame koers te brengen. Nieuwe businessmodellen zijn nodig met aandacht voor mens, milieu en maatschappij, waarbij ook niet-financiële kosten in rekening worden gebracht.”

Hoe krijg je medewerkers mee in die visie?
“Door een duurzaamheidsbeleid te integreren in de bedrijfsstrategie, kunnen bedrijven activiteiten en beslissingen toetsen aan duurzaamheidswaarden. Het is belangrijk om eerlijk en transparant te communiceren en zo medewerkersbetrokkenheid te creëren. Ook het aanreiken van ideeën en het toewijzen van verantwoordelijkheden moet kunnen.”

MEER

Een supermarkt aan keuzes

Keuzestress Eenmaal je begint te studeren, moet je keuzes beginnen maken. Kiezen voor een studentenvereniging of liever niet. Kiezen voor een hogeschool of een universiteit. Het afdelingshoofd studieadvies van de Universiteit Gent helpt samen met haar adviseurs Griet en Alien om enkele knopen door te hakken.

Een middel tot erkenning en integratie

Sport Voor elke persoon is sporten wel belangrijk. Sporten is belangrijk voor het lichaam, voor de geest én voor de sociale ontwikkeling. Sporten sluit niemand uit en zeker niet de mensen met verstandelijke beperkingen.

Een ver-van-mijn-bedshow voor de kmo?

Cybersecurity Tot voor enkele jaren was cyberbeveiliging slechts weggelegd voor de grote spelers, maar ook kmo's zetten steeds vaker in op het beschermen van hun data.

Buitenlandse klanten, meer excuses om niet te betalen

internationaal zaken Wie goederen levert, wordt daar graag voor betaald. Het krijgen van geld gaat gemakkelijker in het binnen- dan in het buitenland. Exporterende bedrijven moeten weten welke valkuilen ze beter kunnen ontwijken. Daarnaast blijft (te) laat betalen een heel probleem in Europa.

Update je interieur

Interieur Een upgrade van je interieur kan de verfrissing zijn die je nodig hebt. Je woonkamer meer leefbaar maken hoeft echter niet veel te kosten.

Belgische producerende bedrijven doen het goed

Maxence Wittebolle Een hele wereld waarin alles draait om de juiste verpakking voor het juiste product, het bestaat. En Maxence Wittebolle van het Belgisch Verpakkingsinstituut (BVI) vertoeft graag in die wereld.