leren
Business

Nooit te oud om te leren

27.04.2020
door Fokus-online.be

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Dit maakt dat ook de professionele opleidingen de vinger aan de pols moeten houden en vaak programma’s moeten actualiseren en bijsturen aan de noden van de markt.

Diploma’s vervallen een pak sneller dan vroeger, vertelt Kelly Decroock, algemeen coördinator van de Brugge Business School, dat vervat zit binnen VIVES en heel wat postgraduaatopleidingen aanbiedt. “Het aanbod van opleidingen moet aansluiten op de arbeidsmarkt. Daarvoor nemen wij jaarlijks de programma’s onder de loep en samen met specialisten uit het werkveld oordelen we waar we zaken kunnen en moeten aanpassen.”

Bijscholing is essentieel

Levenslang leren betekent ook dat de navelstreng tussen hogeschool en individu nooit wordt doorgeknipt. “Onze studenten zijn altijd welkom voor extra cursussen of een nieuwe postgraduaatopleiding. 25 procent van onze cursisten stroomt door uit eerdere opleidingen. De rest komt eigenlijk zelf bij ons terecht omdat ze beseffen dat bijscholing essentieel geworden is.”

Continu leren

Mensen zijn zich er duidelijk van bewust dat levenslang leren een echte meerwaarde is. Dat blijkt uit de cijfers van VIVES Brugge Business School. Decroock: “De laatste vijf jaar hebben we een stijging genoteerd van 68 procent in het aantal cursisten. Dat heeft enerzijds te maken met de verbreding van ons aanbod, maar anderzijds ook met de bewustwording van de mensen. Vroeger kon je veel langer teren op je kennis. Nu moet je continu bijleren of je zal heel snel achterophinken.”

“Vroeger kon je veel langer teren op je kennis. Nu moet je continu bijleren of je zal heel snel achterophinken.”

Virtueel heroriënteren?

Kelly Decroock stelt ook dat de huidige coronacrisis dit proces alleen maar zal versterken. “Veel mensen zullen zich moeten heroriënteren of zelfs een andere job zoeken. Ook de manier waarop we lessen aanbieden zal verschuiven. We werken nu al met virtual classrooms waarbij cursisten kunnen kiezen of ze lessen bij ons volgen of liever van thuis uit.

Hybride lesgeven

Toch denk ik dat we moeten gaan naar een hybride vorm van lesgeven, waarbij er voor de helft thuis les wordt gevolgd en voor de helft hier bij ons. Vooral dat laatste is belangrijk voor de interactiviteit tussen de verschillende cursisten. Netwerken en onderlinge kennisoverdracht is even belangrijk als de overdracht van de kennis door de docent.”

Nooit te laat om te leren

Dat levenslang leren ook in de lift zit, bewijst de leeftijdscategorie van de cursisten. “Die schommelt tussen de 21 en de 60 jaar. Onze oudste cursist is 59”, sluit Decroock af. “Kijk, bij ons kan bijvoorbeeld een industrieel ingenieur langskomen die plots een team moet leiden, maar daar niet in onderlegd is. Een postgraduaat bedrijfsmanagement biedt dan mogelijkheden. In de hedendaagse maatschappij is het nooit te laat om te leren.”

Meer over…

VIVES/Brugge Business School organiseert al sinds 1985 kwalitatieve opleidingen voor professionals vanuit een duidelijke visie. De opleidingen bieden een ideale mix van theorie en praktijk, direct inzetbaar op de werkvloer. De focus van de VIVES/Brugge Business School ligt op langlopende postgraduaatopleidingen, en biedt naast managementopleidingen ook juridische opleidingen, logistieke opleidingen, financiële opleidingen en digitale opleidingen aan. Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière.

Vorig artikel
Volgend artikel