Home Business Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Dit maakt dat ook de professionele opleidingen de vinger aan de pols moeten houden en vaak programma’s moeten actualiseren en bijsturen aan de noden van de markt.

Diploma’s vervallen een pak sneller dan vroeger, vertelt Kelly Decroock, algemeen coördinator van de Brugge Business School, dat vervat zit binnen VIVES en heel wat postgraduaatopleidingen aanbiedt. “Het aanbod van opleidingen moet aansluiten op de arbeidsmarkt. Daarvoor nemen wij jaarlijks de programma’s onder de loep en samen met specialisten uit het werkveld oordelen we waar we zaken kunnen en moeten aanpassen.”

Bijscholing is essentieel

Levenslang leren betekent ook dat de navelstreng tussen hogeschool en individu nooit wordt doorgeknipt. “Onze studenten zijn altijd welkom voor extra cursussen of een nieuwe postgraduaatopleiding. 25 procent van onze cursisten stroomt door uit eerdere opleidingen. De rest komt eigenlijk zelf bij ons terecht omdat ze beseffen dat bijscholing essentieel geworden is.”

Continu leren

Mensen zijn zich er duidelijk van bewust dat levenslang leren een echte meerwaarde is. Dat blijkt uit de cijfers van VIVES Brugge Business School. Decroock: “De laatste vijf jaar hebben we een stijging genoteerd van 68 procent in het aantal cursisten. Dat heeft enerzijds te maken met de verbreding van ons aanbod, maar anderzijds ook met de bewustwording van de mensen. Vroeger kon je veel langer teren op je kennis. Nu moet je continu bijleren of je zal heel snel achterophinken.”

“Vroeger kon je veel langer teren op je kennis. Nu moet je continu bijleren of je zal heel snel achterophinken.”

Virtueel heroriënteren?

Kelly Decroock stelt ook dat de huidige coronacrisis dit proces alleen maar zal versterken. “Veel mensen zullen zich moeten heroriënteren of zelfs een andere job zoeken. Ook de manier waarop we lessen aanbieden zal verschuiven. We werken nu al met virtual classrooms waarbij cursisten kunnen kiezen of ze lessen bij ons volgen of liever van thuis uit.

Hybride lesgeven

Toch denk ik dat we moeten gaan naar een hybride vorm van lesgeven, waarbij er voor de helft thuis les wordt gevolgd en voor de helft hier bij ons. Vooral dat laatste is belangrijk voor de interactiviteit tussen de verschillende cursisten. Netwerken en onderlinge kennisoverdracht is even belangrijk als de overdracht van de kennis door de docent.”

Nooit te laat om te leren

Dat levenslang leren ook in de lift zit, bewijst de leeftijdscategorie van de cursisten. “Die schommelt tussen de 21 en de 60 jaar. Onze oudste cursist is 59”, sluit Decroock af. “Kijk, bij ons kan bijvoorbeeld een industrieel ingenieur langskomen die plots een team moet leiden, maar daar niet in onderlegd is. Een postgraduaat bedrijfsmanagement biedt dan mogelijkheden. In de hedendaagse maatschappij is het nooit te laat om te leren.”


Meer over…

VIVES/Brugge Business School organiseert al sinds 1985 kwalitatieve opleidingen voor professionals vanuit een duidelijke visie. De opleidingen bieden een ideale mix van theorie en praktijk, direct inzetbaar op de werkvloer. De focus van de VIVES/Brugge Business School ligt op langlopende postgraduaatopleidingen, en biedt naast managementopleidingen ook juridische opleidingen, logistieke opleidingen, financiële opleidingen en digitale opleidingen aan. Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière.

MEER

Ik probeer mijn werk rond mijn kind te regelen

Ann Van ElsenOok voor een voormalige Miss België is de opvoeding van een kind geen evidente zaak. Met vallen en opstaan, maar vooral met heel veel liefde probeert Ann Van Elsen haar dochter June groot te brengen. “Niks weegt op tegen de verrijking die een kind in je leven brengt.”

CNG/LNG: Goedkoper tanken en properder rijden

Almaar hogere brandstofprijzen en alternatieven (hybride en elektrische wagens) die nog peperduur zijn…Voor chauffeurs die hun brandstoffactuur willen inperken en tegelijk aan het milieu denken, lijken er weinig uitwegen te zijn. Of toch? Misschien is het tijd om over te schakelen op gas. Met CNG (Compressed Natural Gas) of LNG (Liquified Natural Gas) rijden auto’s, bestelwagens, trucks en bussen niet alleen véél goedkoper, maar ook stukken milieuvriendelijker.

Toegepaste digitaalkunde voor de toekomst

DigitaalkundeDe digitalisering is niets nieuws. Bedrijven werken al langer aan het inbrengen van technologie in hun visie. Het digitaal verhaal is er dan ook niet een voor het slapengaan, maar wel een opwindend ‘verhaal zonder eind’ om mee op te staan, en om in je toekomstplan te brengen.

Zalig creatief kerstfeest

Jolanda Wetzelaer De feestdagen vieren we meer en meer liever thuis. De meerderheid van de mensen viert kerstavond en kerstdag thuis of bij familie. In welke stijl vieren we het dan? Op de klassieke manier of volgen we een alternatieve trend?

Wie bang is voor de consument verzint inefficiënte prijzen

Opinie Er is een systeemfout binnengeslopen in de prijsvorming van ons voedsel. Tal van essentiële parameters om tot een fatsoenlijke prijs te komen, zijn tijdens de groene revolutie weggegooid.

3 vragen aan… Swisslog

Logistiek Het magazijn van de toekomst wordt op die manier een modulaire, flexibele omgeving vol ondersteunende softwareoplossingen en robotica.