leiderschap
HR

Blije baas, blije werknemer

10.08.2022
door Fokus Online

De manier waarop managers hun leiderschap hanteren op de werkvloer heeft een onmiskenbare invloed op het welzijn van werknemers. Anders gezegd: hoe beter de manager zich in zijn vel voelt, hoe beter voor de werknemer. 

Dat er een sterk verband is tussen de manier van leidinggeven en het welzijn in een bedrijf is al vaak aangetoond in studies en onderzoeken, zegt Ellen De Vleeschouwer, General Manager van AG Health Partner. “Als de bazen zelf onder druk staan, zien we dat ze zich heel sterk op taakgericht leiderschap gaan focussen. KPI’s, cijfers en targets worden hun voornaamste zorg en ze verliezen aandacht voor het bredere plaatje. De dingen waar een goede peoplemanager oog voor heeft – autonomie, verbinding, betrokkenheid… – verdwijnen dus naar het tweede plan. En dat heeft een duidelijk negatieve impact op de teamleden.”

Een goede leider moet zelf goed in zijn vel zitten, zegt De Vleeschouwer. Anders loopt het uiteindelijk mis op de vloer. “Er is de laatste jaren wel effectief een tendens naar mensgericht leiderschap, maar dat sijpelt niet overal even snel door. Vaak zien we bijvoorbeeld nog dat pure experts of ingenieurs promoveren naar de rol van leidinggevende. Technisch zijn die mensen vaak top, maar zijn ze ook goed in zaken als conflictbeheersing? Of psychologische veiligheid? Dat is dikwijls niet zo duidelijk.” 

Een goede leider moet zelf goed in zijn vel zitten.

Dit soort profielen zorgt ook voor bijkomende druk op hr-afdelingen. “Als zo’n leiders niet weten hoe ze werknemers moeten helpen die bijvoorbeeld met mentale druk worstelen, zullen ze hen heel snel naar hr doorsturen. Daar is men dan voortdurend bezig met kleine brandjes te blussen, terwijl er structureel eigenlijk niks verandert en men uiteindelijk van het ene conflict naar het andere sukkelt.” 

En dat is slecht nieuws voor het bedrijf, zegt De Vleeschouwer. “Uit studies blijkt dat ongeveer een op de vijf werknemers zich niet goed voelt op het werk. Bij bedrijven die niet als ‘caring’ gepercipieerd worden, stijgt dat naar de helft. Je moet die shift dus maken. Nu gooien bedrijven nog enorm veel geld aan tegen de rekrutering van profielen die na een jaar of twee jaar toch vertrekken omdat ze te weinig omkadering voelen.” 

Uiteraard heeft dit veel te maken met de druk die ook leidinggevenden voelen. Zij moeten zowel hun bazen ter wille zijn, als hun ondergeschikten. “En corona heeft die uitdaging nog groter gemaakt. Managers moet nu werken aan hun eigen welzijn en omgaan met een hybride werkwereld. Een moeilijke oefening.”

Vorig artikel
Volgend artikel