vrijwilligers
Diversiteit

6 vrijwilligersorganisaties met het hart op de juiste plaats

12.01.2022
door Victor Peeters

5 december is de dag van de vrijwilliger. Dagelijks zetten er duizenden vrijwilligers zich in om mensen uit de nood te helpen. Het einde van het jaar is de ideale periode om deze mensen en organisaties extra in de verf te zetten. Wil je zelf graag meehelpen? Hieronder vindt u enkele suggesties van vrijwilligersorganisaties die het checken waard zijn.   

1. Unicef

Unicef (The United Nations Children’s Fund) is de kinderrechtenorganisatie binnen in de Verenigde Naties. Op basis van het Internationale Verdrag van de rechten van het kind zien zij erop toe dat deze overal in de wereld worden nageleefd. Unicef tracht zo veel mogelijk de kinderrechten in de schijnwerpers te zetten doormiddel van samenwerkingen aan te gaan met grote bedrijven en overheden. Unicef neemt veel hooi op haar vork maar gelukkig is de organisatie zo sterk door de steun van vrijwilligers, de peters en meters van het programma, ambassadeurs, bedrijven en politici. Er zijn verschillende manieren om Unicef te ondersteunen, van het geven van een donatie tot het werken als vrijwilliger. 

2. Moeders voor Moeders

Net zoals Unicef zet de organisatie Moeders voor Moeders zich in voor de rechten van het kind. De organisatie werd in 1994 opgericht en begon heel kleinschalig. De nood bij arme gezinnen was groot waardoor Moeders voor Moeders telkens groeide om zoveel mogelijk gezinnen en jonge kinderen te ondersteunen. Hun takenpakket bestaat uit het uitdelen van voedselpakketten, kinderkleding en babybenodigdheden. Kleine initiatieven kunnen een grote impact hebben. De oprichtster Monique Verdickt startte in het begin helemaal alleen met het voorzien van arme gezinnen met kinderkleren en vandaag werken er meer dan 160 vrijwilligers. Als privé organisatie krijgen zij geen subsidies. Alle giften zijn dus welkom.

3. Artsen Zonder Grenzen

In 1971 werd Artsen Zonder Grenzen opgericht door een mix van journalisten en artsen. De oprichters waren samen werkzaam tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Biafra en omdat ze zo gechoqueerd waren door de plaatselijke gruwel besloten ze zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit was de grondslag van de organisatie. Vandaag doen ze nog steeds hetzelfde maar op een veel grotere schaal. Ze hebben meer dan honderden projecten over verschillende landen. Artsen Zonder Grenzen zet zich vooral in voor het verzorgen van slachtoffers van natuurrampen, oorlogen en epidemieën. De organisatie wil zo onafhankelijk mogelijk blijven en blijft dan ook zo ver mogelijk weg van alle machtscentra. Deze keuze houdt wel in dat ze bijna volledig afhankelijk zijn van particuliere donaties in de financiering van hun operatiezalen. 

vrijwilligers

4. VFG

De vereniging voor personen met een handicap (vroeger Vlaamse Federatie Gehandicapten) zet zich in voor zowel mensen met een handicap als voor het netwerk van deze personen. Het doel van de vereniging is om mensen met een handicap zo volledig mogelijk op te nemen in de verschillende takken van de maatschappij. Om dit te kunnen bereiken strijd het VFG voor het aanpassen van nadelig beleid om op deze manier de participatiedrempels zo laag mogelijk te houden. Buiten beleidsvorming richt het VFG zich ook op recreatieve bezigheden zoals reizen en groepsuitstappen. Kort samengevat tracht het VFG de samenleving zo inclusief mogelijk te maken door mensen met een handicap te ondersteunen in de verschillende facetten van hun leven. 

5. Kontakt vzw

Het Gemeenschapscentrum Kontakt vzw, gelegen in Sint-Pieters-Woluwe, brengt elk seizoen een groot cultureel aanbod. Kontakt vzw is samen met de andere 21 centra onderdeel van het Cultuurcentrum Brussel. Het doel van het Gemeenschapscentrum is het ondersteunen van het verenigingsleven in de gemeente. Kontakt vzw mixt hun cultureel aanbod met een groot aanbod van sociale initiatieven zoals taallessen, conversatiegroepen en kookworkshops. Het is een unieke mix van cultuur en scholing. Beide elementen ondersteunen elkaar, zodat iets bijleren niet enkel verrijkend maar ook ontspannend is. Subsidies krijgen ze van de Vlaamse Gemeenschapscommissie maar het bestuur wordt uitgeoefend door een raad van bestuur bestaande uit vrijwilligers. Kontakt vzw staat open voor iedereen dat interesse heeft in cultuur!

6. Myria

Myria is het Federaal Migratiecentrum dat de rechten van vreemdelingen beschermt, migratie analyseert en mensenhandel en -smokkel tegengaat. Het doel van Myria is om deze onderwerpen zowel beter over te brengen bij de overheid als bij de bevolking. Een groter begrip van deze termen en problematieken zullen zorgen voor een betere bestrijding ervan. Met elkaar in dialoog gaan op een respectvolle manier dragen ze bij Myria heel hoog in het vaandel. Het Migratiecentrum staat als middenvelder tussen de overheid, onderzoekscentra, verenigingen, burgers en ngo’s. De naam Myria komt van het Griekse voorvoegsel van tienduizend en verwijst hiermee naar de voltallig aanwezigheid van alle verschillende bevolkingstromen. Wanneer we grootse zaken willen bereiken is samenwerken in groep de effectiefste weg. 

Vorig artikel
Volgend artikel