Home Business Werk jij mee aan een nieuwe economie?

Maria van der Heijden

Werk jij mee aan een nieuwe economie?

In samenwerking methttps://www.mvovlaanderen.be

Een schone, eerlijke, toekomstbestendige economie – daar is niemand op tegen. Maar wat houdt dat eigenlijk in, toekomstbestendig? Volgens MVO Nederland is een economie toekomstbestendig als deze klimaatneutraal is (dus zonder schadelijke uitstoot), circulair (zonder afval), inclusief (zonder verspilling van talent) en met eerlijke handelsketens. Talloze bedrijven zijn al hard op weg om volgens deze principes te ondernemen. Jij ook?

Wat ons betreft bereiken we in 2025 het kantelpunt naar deze ‘nieuwe’ economie. Daarmee bedoelen we dat in 2025 minimaal 20 procent van de economie klimaatneutraal, circulair en inclusief is, met eerlijke handelsketens.

Aan een begin van 12 procent

Om erachter te komen waar we op dit moment staan, hebben we begin dit jaar de Nieuwe Economie Index geïntroduceerd. Deze NEx drukt uit hoever we op weg zijn naar de nieuwe economie. Uit grondig onderzoek bleek dat de NEx in 2020 op 12,1 procent staat. Oftewel: op dit moment kun je 12,1 procent van onze economie typeren als ‘de nieuwe economie’. Om tot dat kantelpunt van 20 procent te komen – en daarna natuurlijk heel snel naar 100 procent – is dus nog heel wat werk te verzetten.

Nieuwe Businessagenda

Veel ondernemers zijn daar al volop mee bezig. Ze kopen groene stroom in of wekken die zelf op, overwegen andere, meer circulaire manieren van productontwerp en bekijken kritisch hoe ze hun afvalstromen kunnen beperken. Ze bieden werk aan mensen met een arbeidshandicap, gaan na hoe het zit met de werkomstandigheden verderop in hun keten en leggen groene daken aan. In de Nieuwe Businessagenda vind je nog veel meer voorbeelden, adviezen en tips om te ondernemen in de nieuwe economie.

“Wie wil ondernemen in de nieuwe economie kan niet zonder anderen.”

Samenwerken voor verandering

De allerbelangrijkste verklap ik alvast: werk samen. Wie wil ondernemen in de nieuwe economie kan niet zonder anderen. Denk alleen al aan het onderdeel ‘circulair’: de reststroom van de één is een grondstof voor de ander. Bovendien zul je moeten samenwerken met je leveranciers: jij kunt nog zulke duurzame ambities hebben, als je leveranciers jou alleen vervuilende producten of diensten kunnen bieden, komt van die ambities niets terecht. Samen inventariseer je wat er anders kan.

Menselijke visie op duurzaam ondernemen

Ook bínnen je bedrijf is het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden. Toon leiderschap, ontwikkel een aansprekende visie op duurzaam ondernemen en vraag mensen hoe zij vanuit hun rol willen bijdragen. Kan Inkoop wellicht duurzamer inkopen? Moet Human Resources actief vluchtelingen vragen om te solliciteren? Zou Facilitair zich kunnen buigen over het maximaal verduurzamen van het pand?

De techniek voor een duurzame economie is er. De kennis is er. Uiteindelijk draait het om mensen. Als zij samen willen werken aan de nieuwe economie, dan halen wij ons doel voor 2025 met gemak.

MEER

SLM: ‘Wij willen gewoon cultuur capteren’

Interview Saïd Boumazoughe en Salahdine Ibnou Kacemi zijn twee jeugdvrienden en vormen samen het Antwerps hiphopcollectief SLM. Het goedlachs duo doet uit de doeken wat jong zijn voor hen betekende en reflecteren over de jongeren van vandaag. Ze verwelkomen ons - zoals artiesten betaamt: te laat - in hun studio ‘2020’.

Cocreatie en het doorbreken van silo’s

Factory of the Future In het kader van de vierde industriële revolutie gingen heel wat bedrijven aan de slag met de Made Different- methodologie: het hanteren van een aanpak, via zeven transformatiedomeinen, die kan leiden tot het winnen van de Factory of the Future Award.

Ondernemingen: een deel van de oplossing

Uitstoot Pieter Timmermans van het VBO pleit voor meer ondersteuning voor investeringeren naar een echt beleid inzake industrie en klimaat.

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

verpakkingen Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.

Cybersecurity langs een gulden middenweg

cybersecurity Heel veel bedrijven moeten een digitale transformatie ondergaan. Dat is voor velen een uitdaging. Cybersecurity is een enorm belangrijk aspect geworden.

De coronacrisis stuwt deze vijf digitale trends vooruit

Digitale trends COVID-19 laat diepe sporen na in onze maatschappij, waarbij duidelijk het digitale van nog meer belang wordt in een post-coronatijdperk. Daarom bekijkt Pieter Dubois, partner strategic services bij het consultancybedrijf XPLUS, welke digitale trends de pandemie versnelt.