micro-ondernemingen
Business

Micro-ondernemingen: In tijden van crisis ben je nooit alleen

02.11.2020
door Fokus-online.be

Meer dan 80 procent van alle ondernemingen in ons land is micro-onderneming. Van essentieel belang voor de nationale economie, maar ook het meest kwetsbaar. Deze grote groep heeft zwaar geleden onder de rampzalige gevolgen van COVID-19. En dat is momenteel nog steeds het geval.

Naast de maatregelen van de overheid werkten verschillende instellingen talrijke steunprogramma’s en adviezen uit. Die stemden ze specifiek af op de behoeften van micro-ondernemingen.

Drie fasen van herstel

MicroStart is de toonaangevende organisatie voor microfinanciering in België. Het werkte aan een herstelplan in drie fasen. Een crisisfase, van april tot mei 2020; een herstelfase, van juni tot september 2020. En een groeifase van oktober 2020 tot juni 2021. “Sinds de start van de crisis hebben we enkele noodmaatregelen getroffen die starters en micro-ondernemers moeten ondersteunen”, verklaart Emmanuel Legras. Hij is CEO van MicroStart. “In de eerste plaats gaat het om financiële steun. Daarmee kunnen de ondernemers onmiddellijk voldoen aan hun cashflowbehoeften.”

Die steun is een krediet van € 2.000 zonder waarborg, aangevuld met een erelening van € 1.000 (lening aan 0 %). Met een betalingsuitstel tot 24 maanden. “Daarnaast openden we een telefoonlijn om gratis advies en informatie te verstrekken, met betrekking tot de oplossingen die men biedt door het microkrediet. Maar ook de maatregelen die de regering nam in de drie gewesten.”

Systematisch uitstel van betaling

Om een gebrek aan informatie te beperken, volgde men het klantenbestand op de voet. “We belden alle klanten persoonlijk om de balans op te maken. Alsook om hun microkrediet terug te betalen en hen algemeen advies te geven”, verklaart Legras. “Voor 80 procent stelden we systematisch een uitstel van betaling voor. Bijgevolg hebben we net als banken besloten om de cashflow van kleine zelfstandigen te ondersteunen door middel van een systematisch uitstel van betaling. Hoewel we niet over hetzelfde statuut beschikken en daarom niet genieten van dezelfde waarborgen die de Federale overheid biedt. Meer dan 50 procent van ons klantenbestand is ingegaan op dit voorstel.”

Ook deze periode van verstrengde maatregelen hebben micro-ondernemingen hulp nodig om zich voor te bereiden. Dat geldt  ook voor de periode waarin de noodsituatie voorbij zal zijn. Zo kunnen ze het hervatten van hun activiteiten om bedrijfscontinuïteit waarborgen. En ze hebben niet noodzakelijkerwijs allemaal toegang tot bankkredieten of advies van consultants.

Ook deze periode hebben micro-ondernemers hulp nodig om zich voor te bereiden op het hervatten van hun activiteiten om bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Financiële steun en groei

De tweede fase van het project, de ‘herstelfase’, biedt financiële steun in de vorm van een krediet van € 12.000. Die vult men aan met een erelening van € 3.000. “We blijven ook onze individuele coachingdiensten, individuele webinars en online opleidingen aanbieden aan alle micro-ondernemingen.” Dat is van essentieel belang zolang de huidige situatie blijft aanhouden.

Op 1 oktober is de derde fase van het project ingegaan, gericht op de ‘groei van bedrijven’. “Hierbij geven we de micro-ondernemingen toegang tot krediet van € 20.000. Dit bedrag zal automatisch worden aangevuld met een erelening van € 5.000 aan de gebruikelijke voorwaarden.” In totaal zal er tot juni 2021 twee miljoen euro worden gemobiliseerd voor het herstelplan van MicroStart. “Momenteel konden we al meer dan 60 procent dekken dankzij de steun van onze financiële partners”, zegt Legras. Hij is zeer gelukkig dat hij zijn steentje kan bijdragen om het ‘volkse ondernemerschap’ te steunen. Voor hem zijn de kleine zelfstandigen dan ook van essentieel belang voor de economie. “Bijkomstig zal microStart 8 miljoen euro in de Belgische economie pompen. Dat in de vorm van microkredieten.”

Vorig artikel
Volgend artikel