Brexit
Business

Klaar voor een full British brexit?

24.03.2019
door Fokus Online

Met nog amper een paar dagen te gaan voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, lijkt een harde brexit onafwendbaar. Niets wijst er immers op dat Brits premier Theresa May alsnog een meerderheid in het House of Commons zal vinden voor de deal die ze sloot met Europa. En waarover niet meer opnieuw wordt onderhandeld. 

Daarmee gaat dus effectief gebeuren waar vrijwel niemand tot voor kort van uitging. Een compromisloze breuk, zonder overgangsperiode. Daarmee valt het Verenigd Koninkrijk van de ene dag op de andere buiten de Europese eenheidsmarkt.

Voorbereiding

Hoe pijnlijk en nadelig ook, de harde brexit zal op z’n minst voor meer duidelijkheid zorgen. De afgelopen jaren zaten vol onzekerheden en speculaties. Geen enkele ondernemer wist waarop zich voor te bereiden. Ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk moeten zich nu all the way voorbereiden op de (internationale) handel met een niet-Europees land. Met alle extra formaliteiten, douanecontroles en – rechten, … die daarbij komen kijken.

Voor sommige kmo’s is de harde brexit misschien aanleiding om niet langer zaken te doen met bedrijven van over het kanaal. Kmo’s met een heel beperkte omzet (of omzetaandeel) uit handel met het Verenigd Koninkrijk. Maar de meeste ondernemers moeten zich zo snel mogelijk aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Zodat hun handel met Groot-Brittannië weer heel gauw business as usual wordt.

In het rijtje van exportlanden buiten de EU behoort het Verenigd Koninkrijk ook straks nog tot de meest toegankelijke, met een goede marktwerking en een stabiel rechtssysteem.

Redelijk en soepel

Een ‘drama’ willen en mogen we hier niet van maken. Groot-Brittannië zal ook na de brexit niet veranderen in een nieuw soort Noord-Korea. In het rijtje van exportlanden buiten de EU zal het Verenigd Koninkrijk nog steeds tot de meest toegankelijke behoren. Met een goede marktwerking en een stabiel rechtssysteem. Alleen voor wie nooit eerder zakendeed met een ‘derde’ land wordt het wennen. Dat geldt voor heel veel kmo’s. Een belangrijke rol zal weggelegd zijn voor alle overheden. Van de Britse over de Europese tot de Belgische en de Vlaamse overheid. Hoewel het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 behandeld moet worden met de basisafspraken van de Wereldhandelsorganisatie. Het zou van een gezond verstand getuigen om dit toch met enige redelijkheid en soepelheid te behandelen.

Schiet vandáág nog in actie, luidt ons advies aan alle kmo’s die zich nog niet of onvoldoende hebben voorbereid. Maak zoveel mogelijk concrete afspraken met zakenrelaties in het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld over langere leveringstijden door wachtrijen aan de grens. Dek je maximaal in tegen wisselkoersrisico’s. Hou rekening met mogelijke invoerrechten die productprijzen voor de afnemers zullen doen stijgen. Hoeveel mogen eindprijzen stijgen opdat je nog concurrentieel zou zijn op de Britse markt? Laat je adviseren via de verschillende beschikbare kanalen. Schrijf je in voor de grote brexit-roadshow van Flanders Investment & Trade, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). En UNIZO Internationaal in alle Vlaamse provincies. Vul de online brexit-scan van de federale overheid in. Zo ligt die full British brexit straks niet al te zwaar op uw maag.

Vorig artikel
Volgend artikel