Home Business Legal Pieter Gunst: De hertekening van het juridisch landschap

Pieter Gunst: De hertekening van het juridisch landschap

Wereldwijd spenderen we samen jaarlijks bijna 1.000 miljard USD aan juridische diensten. In vele opzichten doet de juridische wereld het beter dan ooit.

De vraag naar juridische diensten blijft groeien. Vele van de grote kantoren zagen ongeziene winsten in het vorige jaar, en het traditionele partnershipmodel is nog steeds de standaard, alsook het billable hour. Maar deze cijfers maskeren een aantal fundamentele veranderingen in de juridische markt. Een markt die er in de komende jaren ongetwijfeld heel wat anders zal uitzien dan de dag van vandaag. 

Advocatenkantoren zijn niet langer enkel met elkaar in competitie voor cliënten en talent. De ‘Big Four’ proberen marktaandeel af te nemen van globale firma’s zoals bijvoorbeeld DLA Piper. Bedrijven pogen meer en meer juridisch werk intern te verrichten, mede door het gebruik van tijdelijke werkkrachten, gefaciliteerd door dienstverleners zoals Axiom en Vialegis. Technologie laat advocaten niet enkel toe om bepaalde taken sneller uit te voeren, het beïnvloedt bovendien ook hoe een cliënt in de eerste plaats bij die advocaten terechtkomt, en of die desbetreffende cliënt überhaupt nood heeft aan een advocaat. 

De juridische markt wordt onvermijdelijk ook transparanter. Het blijft een moeilijke zaak om te weten of een advocaat al dan niet de juiste kennis en ervaring heeft om een gegeven juridisch probleem op een efficiënte wijze af te handelen. Bovendien blijft ook de kostprijs van juridische diensten doorgaans nog een vraagteken. Maar vele aspecten van het juridisch dienstverleningsproces zijn meetbaar. Betere data zal cliënten toelaten om meer geïnformeerde beslissingen te nemen bij het engageren en evalueren van een advocaat.

 

De juridische markt wordt onvermijdelijk transparanter.
Pieter Gunst

Technologie speelt dan ook een toenemende rol in de juridische dienstverlening zelf. Van het doorzoeken van grote hoeveelheden documenten tot het automatiseren van bepaalde taken en processen: waar efficiënties te vinden zijn, zullen die uiteindelijk ook gerealiseerd worden. Indien niet door advocaten, dan wel door alternatieve dienstverleners. Het digitale besturingssysteem voor ons juridisch bestel is volop in aanbouw. Het aantal maatschappelijk en commercieel waardevolle applicaties, die onderdeel zullen uitmaken van dit systeem, is enorm.

Terzelfdertijd wordt juridisch talent meer en meer fluïde. Dat houdt in dat advocaten regelmatiger van kantoor veranderen, en daarbovenop kiezen advocaten steeds vaker voor niet-traditionele carrières. In een wereld waar het minder noodzakelijk is om vastgebonden te zijn aan een bureau, en waarin bibliotheken als het ware toegankelijk zijn met een toetsenbord, worden nieuwe en meer efficiënte vormen van organisatie mogelijk.

Het is die combinatie van data, technologie en talent dat in de komende jaren het juridisch landschap verder zal hertekenen. Het is, zonder twijfel, een van de meest boeiende en belangrijke infrastructuurprojecten van onze tijd.

MEER

De logistiek gaat zijn spannendste periode in

Automatisering logistiek Met tendensen als automatisering, artificiële intelligentie en andere spannende uitdagingen vindt de logistiek zichzelf dagelijks opnieuw uit. We overlopen enkele vooruitzichten in de toekomst met Hugues Van Espen, Managing Director van Toyota Material Handling Belgium.

Spullen-hulp:
 kiezen voor duurzame materialen

Duurzame materialen Vaarwel wegwerpmaatschappij? Daarvoor hoef je niet te ontspullen, maar kun je ook herspullen. Duurzame materialen kunnen diepgang aan je interieur geven.

Een zomer vol smaak

tafelen Sandra Bekkari doet als food guru uit de doeken hoe je best kunt tafelen in de zomer, met een waaier aan smaken. En heel veel ijsjes natuurlijk.

Gezocht: vrouwen in de wetenschap

DiversiteitDe helft van de doctoraatsstudenten aan Vlaamse universiteiten zijn vrouwen, maar slechts 25 procent wordt professor. Daar heb je de belangrijkste drijfveer voor de campagne ‘Wetenschap = M+V+X’, een initiatief van een groep jonge wetenschappers en kunstenaars. Zij trekken ten strijde tegen de onbewuste vooroordelen die mee aan de oorzaak liggen van de vrouwelijke ondervertegenwoordiging.

48 uren die blijven duren

ReizenHoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.

‘Wat meer diversiteit in de politiek en advocatuur zou...

Guy VerhofstadtHij begon ooit als advocaat, al ziet de 64-jarige oud-premier de ervaring die hij daarmee opdeed vooral als een goede vorming voor zijn latere carrière. De huidige Europarlementariër vertelt over zijn verleden, de uitdagingen voor het recht van de toekomst en de Brexit.