Home Business Legal Pieter Gunst: De hertekening van het juridisch landschap

Pieter Gunst: De hertekening van het juridisch landschap

Wereldwijd spenderen we samen jaarlijks bijna 1.000 miljard USD aan juridische diensten. In vele opzichten doet de juridische wereld het beter dan ooit.

De vraag naar juridische diensten blijft groeien. Vele van de grote kantoren zagen ongeziene winsten in het vorige jaar, en het traditionele partnershipmodel is nog steeds de standaard, alsook het billable hour. Maar deze cijfers maskeren een aantal fundamentele veranderingen in de juridische markt. Een markt die er in de komende jaren ongetwijfeld heel wat anders zal uitzien dan de dag van vandaag. 

Advocatenkantoren zijn niet langer enkel met elkaar in competitie voor cliënten en talent. De ‘Big Four’ proberen marktaandeel af te nemen van globale firma’s zoals bijvoorbeeld DLA Piper. Bedrijven pogen meer en meer juridisch werk intern te verrichten, mede door het gebruik van tijdelijke werkkrachten, gefaciliteerd door dienstverleners zoals Axiom en Vialegis. Technologie laat advocaten niet enkel toe om bepaalde taken sneller uit te voeren, het beïnvloedt bovendien ook hoe een cliënt in de eerste plaats bij die advocaten terechtkomt, en of die desbetreffende cliënt überhaupt nood heeft aan een advocaat. 

De juridische markt wordt onvermijdelijk ook transparanter. Het blijft een moeilijke zaak om te weten of een advocaat al dan niet de juiste kennis en ervaring heeft om een gegeven juridisch probleem op een efficiënte wijze af te handelen. Bovendien blijft ook de kostprijs van juridische diensten doorgaans nog een vraagteken. Maar vele aspecten van het juridisch dienstverleningsproces zijn meetbaar. Betere data zal cliënten toelaten om meer geïnformeerde beslissingen te nemen bij het engageren en evalueren van een advocaat.

 

De juridische markt wordt onvermijdelijk transparanter.
Pieter Gunst

Technologie speelt dan ook een toenemende rol in de juridische dienstverlening zelf. Van het doorzoeken van grote hoeveelheden documenten tot het automatiseren van bepaalde taken en processen: waar efficiënties te vinden zijn, zullen die uiteindelijk ook gerealiseerd worden. Indien niet door advocaten, dan wel door alternatieve dienstverleners. Het digitale besturingssysteem voor ons juridisch bestel is volop in aanbouw. Het aantal maatschappelijk en commercieel waardevolle applicaties, die onderdeel zullen uitmaken van dit systeem, is enorm.

Terzelfdertijd wordt juridisch talent meer en meer fluïde. Dat houdt in dat advocaten regelmatiger van kantoor veranderen, en daarbovenop kiezen advocaten steeds vaker voor niet-traditionele carrières. In een wereld waar het minder noodzakelijk is om vastgebonden te zijn aan een bureau, en waarin bibliotheken als het ware toegankelijk zijn met een toetsenbord, worden nieuwe en meer efficiënte vormen van organisatie mogelijk.

Het is die combinatie van data, technologie en talent dat in de komende jaren het juridisch landschap verder zal hertekenen. Het is, zonder twijfel, een van de meest boeiende en belangrijke infrastructuurprojecten van onze tijd.

MEER

Connected packaging als extra dimensie

Tags en simulaties Je smartphone brengt je altijd en overal in verbinding. Dankzij ‘smart’ of ‘connected packaging’ kun je nu ook verbinden met de digitale wereld via verpakkingen. Daarbij spelen onder andere QR-codes, augmented reality en een draadloze communicatie een grote rol.

Weer in je flow

Mindfull De winter is niet het enige seizoen waarin je een dipje kan hebben.Maak je geen zorgen, er zijn veel dingen die je kan doen om jezelf terug te vinden.

‘MVO is de juiste manier van ondernemen’

Stef HeylenLang voordat maatschappelijk verantwoord ondernemen actueel was, zaten de principes al ingebakken in de bedrijfscultuur van Janssen Pharmaceutica. Stef Heylen, CEO van de geneesmiddelenproducent, is honderd procent overtuigd van deze visie op ondernemen.

Mijn stad, schone stad

Belgische stedenHet hoeft niet altijd Milaan, Parijs of New York te zijn. België heeft tal van mooie steden waar heel wat te beleven valt. Drie locals verklappen een geheim plekje dat het bezoeken waard is en vertellen waarom zij fier zijn op hun stad.

With a little help from a friend

Tuin aanleggenEen nieuwe tuin aanleggen of een oudere tuin upgraden is een uitstekende investering. Een goed aangelegde tuin is een gegeerde surplus in vastgoed. Daarom zorg je best dat de aanleg op een correcte manier gebeurt. Mocht je geen groene vingers hebben, is een tuinaannemer welkom.

Aan de vooravond van de vierde industriële revolutie

4e Industriële Revolutie Herinneren we ons allemaal de film Terminator 2 waarin Arnold Schwarzenegger als futuristische machine terug in de tijd gestuurd werd? Machines hadden onze wereld overgenomen. Wel, die film speelde zich af in 2029. Dat is over elf jaar…