Home Business Legal 3 vragen aan... Quentin Santy, Senior relationship Manager bij KBC Match’it

3 vragen aan… Quentin Santy, Senior relationship Manager bij KBC Match’it

Wat is traditioneel de eerste stap bij een bedrijfsovername?

“Als je je onderneming wilt verkopen, is de eerste vraag: hoe vind ik een overnemer? Dat is niet evident, want je houdt bepaalde zaken graag discreet. Enerzijds kun je in je eigen netwerk kijken, maar dan leg je wel meteen je kaarten bloot. Of je kunt een beroep doen op een makelaar of M&A broker. Dan is de procesduur echter onzeker.” 

Hoe kun je matchmaking versnellen?

“Een digitaal platform leent zich daar uitstekend toe. Met één muisklik kunnen ondernemers in contact komen met heel wat investeerders. Er bestaan open platformen voor het brede publiek en gesloten toepassingen als ons KBC Match’it-platform. Daar worden enkel vooraf gescreende partijen toegelaten, extra garanties naar kwaliteit en confidentialiteit toe.” 

Zijn digitale platformen de toekomst? 

“Het vinden van een tegenpartij is vaak de moeilijkste stap bij een overname. Hoe meer dynamiek je daarin kunt brengen, hoe beter. In die zin zijn digitale platformen een logische, onmisbare evolutie. Acquisitie blijft echter people business. Er komt heel wat negotiatie en onderzoek bij te pas. In alle fasen blijven advies en persoonlijke begeleiding erg belangrijk.”

MEER

‘Recht en Robots. De glorieuze toekomst, of een onwennig...

Het juridisch apparaat kampt met een aantal problemen en structurele tekortkomingen. De taak, het businessmodel en de uitdagingen van de advocaat zijn de laatste decennia vrij onveranderd gebleven. Een status quo die op termijn onhoudbaar is, want de cliënt – of dat nu een onderneming of een particulier mag zijn – is mondiger, vereist steeds vaker sneller, kwalitatiever werk, terwijl het ‘uurtje-factuurtje’-model steeds minder gesmaakt wordt.

Koken op het ritme van de seizoenen

Gert De MangeleerEen restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

Kan Europa haar eigen vrienden nog kiezen?

De globalisering is terug van nooit echt weggeweest. Het internationaal recht speelt een steeds grotere rol in de nationale rechtsorde. Hoe soeverein is Europa nog in haar manier van handel drijven? En in hoeverre dient de Europese Unie haar eigen wetten? 

Gesloten ecosystemen, open voor iedereen?

Stadsboerderij Het toepassen van geavanceerde technologieën kent al een tijd succes bij de grote landbouwbedrijven. Kunnen we er op kleinere schaal ook iets mee?

Driemaal anders reizen

Reizen Reizen gaat allang verder dan een cruise of overwinteren in Spanje. Citytrips aan elkaar rijgen, een maandenlange pelgrimstocht ondernemen, het echte India ontdekken, noem maar op. Moderne 50-plussers doen het gewoon allemaal.

‘Transparantie over kwaliteit is de norm’

Dirk RamaekersLange tijd leefde de overtuiging dat het met de kwaliteit van de zorg in Vlaanderen goed zat. De hoge graad van toegankelijkheid en de toewijding van het zorgpersoneel werden verondersteld om dat te garanderen.