werkplek
Business

Lean management: invloed van je werkplek op je productiviteit

20.07.2017
door Fokus Online

Lean manufacturing, beter bekend als lean, is een managementfilosofie die als doel heeft een maximaal resultaat te behalen met zo weinig mogelijk verspilling. De redenering: hoe minder verspilling, hoe lager de operationale kosten en hoe beter het uiteindelijke bedrijfsresultaat.

Draait het dan allemaal om cijfers? Neen, het gaat veel verder dan dat.

Gemiddeld brengen we met z’n allen zo’n acht uur per dag door op het werk. En tijdens die werkdag zijn er heel wat, schijnbaar kleine, frustraties die ervoor zorgen dat we ons niet goed voelen in onze job en die dus niet kunnen uitoefenen zoals het hoort. We geven u even de top 10 mee van frustraties op kantoor:

 1. een rommelige vergaderzaal
 2. vuile toiletten
 3. luide telefoongesprekken van de collega die naast je zit
 4. een smerig toetsenbord en dito telefoon
 5. een te hoge werkdruk
 6. een overvolle vuilnisbak
 7. een defecte printer, fax of koffiemachine
 8. het printerpapier dat niet bijgevuld wordt
 9. storende verlichting
 10. collega’s die er een gewoonte van maken om te laat te komen

Opgeruimd staat netjes

Een schone en efficiënte werkplek is dus absoluut geen overbodige luxe. Op een werkvloer die schoon en efficiënt georganiseerd is, waar iedereen weet wat waar te vinden is, is het aangenaam werken. In lean terminologie creëer je zo een “verliesvrije omgeving”:

 • je verliest geen kostbare tijd meer met zoeken;
 • de werkplek is veiliger;
 • je concentreert je op het werk dat gedaan moet worden, niet op de ballast rondom.

En dan gaat het niet alleen over efficiënt archiveren en een georganiseerd klassement. Een uitpuilende vuilbak en een smerig toetsenbord zorgen ook niet meteen voor kwaliteitsvol werk. Bovendien werkt een vuile werkomgeving allergieën en ziekteverzuim in de hand.

Meten is weten

Wil je een bepaalde kwaliteit nastreven, dan vraagt dit uiteraard een goede opvolging. En daar kruipt tijd in. Gelukkig staat ook hier de technologie niet stil: afvalcontainers met sensoren, rondrijdende vuilnisbakken, toiletdeuren met tellers die signaleren wanneer een toilet gepoetst moet worden, kantoorverlichting die gemonitord wordt en zo aangeeft of bepaalde ruimtes al dan niet intensief gebruikt werden…

Via apps wordt de vervuiling nauwkeurig gemeten, zodat de schoonmaakploeg efficiënt en gericht kan poetsen. Defecten, zoals een verstopt toilet, een lekkende kraan of een haperend koffiemachine, worden snel opgespoord of zelfs voorkomen, zodat frustratie geen kans krijgt.

Flexwerk: een uitdaging

Flexwerk zit in de lift. Werknemers krijgen steeds meer vrijheid om te kiezen waar en wanneer ze werken. Hoe zorg je er dan als bedrijf voor dat ze toch een minimaal aantal uur op kantoor aanwezig zijn? Inderdaad, door een aangename werkplek te creëren.

Studies tonen aan dat flexwerkers nog steeds graag op kantoor komen werken en dat om verschillende redenen:

 • contact onder collega’s
 • meer structuur in de werkdag
 • beter overleg

Maar de belangrijkste reden die wordt aangehaald, is: een aangename werkplek zorgt voor meer productiviteit. De werkomgeving optimaliseren en zo investeren in gelukkige en gezonde werknemers loont dus ongetwijfeld op lange termijn.

Employer branding als troef

Een gelukkige werknemer presteert beter. Het klinkt misschien cliché, maar het is nog steeds brandend actueel. Het zogenaamde “employer branding”, waarbij werkgevers toekomstige medewerkers willen overtuigen dat ze echt wel een leuke werkplek te bieden hebben, is hot. Er gaat steeds meer aandacht naar werknemerstevredenheid en dat is uiteraard een goede zaak.

Dus, zowel een goed loon, een aantrekkelijke verlofregeling en uitgebreide opleidingsmogelijkheden als een aantrekkelijke werkomgeving worden steeds belangrijker voor werknemers.

Als mensen zich goed voelen in hun werkomgeving, dan zijn ze ook productiever. En laat dat nu net het ultieme doel zijn van de lean filosofie.

Meer over…

Sinds 1974 is Care NV actief op het gebied van facilitaire diensten. Voor ons zijn gastvrijheid, operationele uitmuntendheid en innovatie prioriteiten. Daarom hebben we in 2016 de titel Beste Werkgever ontvangen en zullen we bedrijven, laboratoria, ziekenhuizen en industriële bedrijven blijven helpen en ontlasten. Care NV maakt deel uit van Vebego, een internationale holdingmaatschappij met 40.000 werknemers in vier landen.

Vorig artikel
Volgend artikel