geld
KMO

Gezocht (en gevonden): geld voor je onderneming

18.08.2021
door Frederic Petitjean

Ondernemen kost geld, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Machines, gebouwen, voorraden, rollend materiaal en personeel: het moet allemaal betaald worden. Waar vind je dat kapitaal? Welke rol spelen private investeerders? En wat kan de overheid voor de ondernemer doen?

Family, friends en fools

Een klassieker is uiteraard om geld te lenen bij de drie f’en: family, friends en fools. Het grote voordeel is dat je ze vaak geen of weinig rente moet betalen en dat ze makkelijk benaderbaar zijn. Het nadeel is dat je meestal niet op echt grote bedragen moet rekenen. Banken kunnen die bedragen wel geven, maar zij eisen uiteraard wél rente en zullen hun lening ook graag geruggesteund zien door een degelijk businessplan en financieel plan. Bovendien kan gevraagd worden een waardevol bezit (je handelspand, een huis…) in onderpand te geven.

Wat kmo-ondernemers soms vergeten is dat een van de grootste geldschieters van het land… de overheid is. De investeringsmaatschappij PMV, met de Vlaamse overheid als aandeelhouder, kan ondernemingen op verschillende manieren en tijdstippen doorheen hun traject helpen financieren. “We doen dat onder meer door kapitaal (via aandelen) te voorzien, via achtergestelde leningen en via waarborgen”, legt hoofd bedrijfsleningen Emmanuel Damman uit. “We mikken breed qua doelgroep: we helpen zowel innovatieve starters, onder meer uit de ICT- en biotechwereld, als de grotere groeibedrijven en ondernemingen die zich opmaken voor internationalisatie. Ook voor de financiering van overnames kunnen ondernemers bij PMV terecht.” 

Verschillende standaardproducten

PMV heeft verschillende standaardproducten. “De bekendste en meest generalistische zijn waarschijnlijk de Startlening, de Cofinanciering en de Winwinlening”, zegt Damman. “Ze helpen ondernemers zonder veel poespas aan een gepaste financieringsoplossing. De Startlening is bijvoorbeeld een lening van maximaal 100.000 euro voor wie minder dan vier jaar bezig is. De vaste rentevoet is 3 procent. Via de Winwinlening, die onlangs werd uitgebreid, kunnen ondernemers tot 300.000 euro ophalen bij particulieren. In ruil daarvoor krijgen zij een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 procent. Kan de kredietnemer de lening niet terugbetalen? Dan kan de ontlener tot 30 procent van het geleende bedrag via een éénmalig belastingkrediet recupereren.”

PMV helpt zowel innovatieve starters als grotere groeibedrijven en ondernemingen die zich opmaken voor internationalisatie.

- Emmanuel Damman, PMV

Ook met de Cofinanciering en Cofinanciering+, voor zowel starters als bestaande bedrijven, helpt PMV ondernemingen geld te vinden. Dat zijn achtergestelde leningen van maximaal 350.000 of 700.000 euro die als aanvulling dienen bij andere financieringsbronnen, zoals een banklening of de investering van een business angel. 

Een andere vorm van steun is garantiestelling door de overheid, ook die bevoegdheid zit bij PMV. “Soms vinden banken een project wel interessant, maar is er voor hen te weinig zekerheid”, zegt Sabine De Maere, coördinator Governmental Incentives bij BNP Paribas Fortis. “In dat geval kunnen we aankloppen bij PMV voor een borgstelling. Tot dossiers van 750.000 euro volgt PMV de facto de beslissing van de bank.” 

Mogelijke bronnen van subsidiëring

Daarnaast zijn er nog twee mogelijke bronnen van subsidiëring: VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, en de kmo-portefeuille. De Maere: “VLAIO geeft bovendien subsidies aan innovatieve en groeigerichte dossiers, maar biedt ondernemers daarnaast heel wat expertise en steun aan. De overheidsinstelling heeft tientallen bedrijfsadviseurs in dienst die de dossiers in hun sector (biotech, chemie…) heel nauw opvolgen. Via de kmo-portefeuille kunnen ondernemers dan weer opleiding en advies bekomen van erkende dienstverleners.”

Tot slot stipt Kristel De Bleser, communitymanager starters & IHUB, nog crowdfunding aan, een financieringsvorm die vaak als aanvulling op traditionele financiering dient en aan populariteit wint. “Elk type bedrijf dat op zoek is naar start- of groeikapitaal – en daarvoor niet alleen beroep wil of kan doen op bancaire oplossingen of eigen middelen – kan via een groot publiek extra geld ophalen voor een ondernemersidee. Bovendien stem je je idee hiermee rechtstreeks af met het grote publiek. Hetzelfde publiek dat mogelijks op zoek is naar alternatieven om hun spaargeld te diversifiëren.”

Vorig artikel
Volgend artikel