kansen
Business

De weg naar het nieuwe normaal ligt vol met kansen

06.06.2020
door Fokus-online.be

Het mogelijk maken en de kansen van thuiswerken op grote schaal is van een langetermijndoelstelling naar een dagelijkse werkelijkheid gegaan in slechts weken. Terwijl Nederland richting de keukentafel loopt voor weer een ‘kantoordag’, zijn VPN’s en andere technologieën stevig op de proef gesteld.

Thuiswerken is sinds kort van kritiek belang binnen de meeste Nederlandse bedrijven. De state-of-the-art IT-infrastructuur waarbinnen veilig, op elk device en op elke plek gewerkt kan worden is ineens ‘het nieuwe normaal’. Zo normaal zijn de nodige aanpassingen om dit te bereiken echter niet. Al helemaal niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Voor hen is de weg naar het nieuwe normaal uitdagend en vergt deze een nauwe samenwerking tussen de directie, IT-afdelingen en technologische experts van derde partijen.

Sneller digitalisering implementeren

Ondanks de uitdagingen denk ik dat beslissers in het mkb de huidige situatie vooral moeten zien als een kans om hun digitale transformatie te accelereren. Daarbij hebben ze een gunstige uitgangspositie ten opzichte van grotere bedrijven; ze hebben minder last van verouderde technologieën en rigide regels en kunnen zo sneller oplossingen implementeren. Tóch moeten ze over de juiste infrastructuur en netwerkcapaciteiten beschikken om nieuwe werkmodellen te ondersteunen en ze moeten de juiste tools, trainingen en andere resources aanbieden om werknemers te laten samenwerken en ‘connected’ te houden. Dit alles dient in een veilige omgeving te gebeuren.

“Het mkb moet de huidige situatie als een kans zien om digitale transformatie te accelereren. Daarbij hebben ze een gunstige uitgangspositie ten opzichte van grotere bedrijven.”

Goed beveiligde workspaces

Beveiliging is dan ook een van de grote uitdagingen. Dit dient toegepast te worden van de individuele devices tot het datacenter, wat betekent dat elke stap in de keten getest moet worden. Hierbij is het bijbrengen van de cybersecurity basics door IT-professionals aan alle werknemers cruciaal; je bent immers zo sterk als je zwakste schakel. Door goed beveiligde software-defined workspaces, kunnen werknemers samenwerktools en apps gebruiken op ieder toestel. Daardoor blijft de dagelijkse business gewoon doorlopen.

Naarmate mkb-bedrijven zich blijven aanpassen aan de vereisten van het thuiswerken, zullen ze merken dat ‘as-a-service’-consumptiemodellen zullen helpen, vooral door de veranderende economie en de technologische veranderingen die zij op korte termijn moeten implementeren.

Transformeren als ecosysteem

In het huidige klimaat ontstaan er voor het mkb hoe dan ook nieuwe uitdagingen, maar daar tegenover staat de ontdekking van nieuwe manieren van werken en kansen die het zakendoen zoals we dat kennen compleet veranderen, op een positieve manier. Wat er ook gebeurt, samenwerken is de sleutel bij deze veranderingen. We transformeren als een ecosysteem van bedrijven, met steun van onze collega’s en partners, niet alleen. ‘We’re all in this together’.

Vorig artikel
Volgend artikel