skills
Business

Je bent jong en je skillt wat

27.02.2020
door Maxene Willems

Als we jong zijn, zijn we allemaal zoekende. Op zoek naar een doel en natuurlijk ook naar een job. Het betreden van de arbeidsmarkt vergt bepaalde competenties. Maar hoe werk je het best aan je skills?

Filip Plompen is de oprichter van Licence2Skill, een leerplatform op maat, en gelooft in de kracht van jongeren. Coaching en netwerken zijn twee belangrijke tools bij de zoektocht naar je skillset. Hij geeft alvast een paar tips mee aan jongeren die zoekende zijn.

Focus: vind je doel

“Indien je niet weet waar je naartoe werkt, loop je verloren”, begint Plompen. “Probeer niet meteen té grote sprongen vooruit te nemen, maar werk met kleine doelen, iets grotere en met tussendoelen. Dat doe je best aan de hand van het SMART-principe: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Hoe concreter het doel, hoe beter. Dit vraagt geduld en doorzettingsvermogen, maar blijf eraan werken tot het lukt.”

Durf te springen

Het is een torenhoog cliché, maar dat maakt het niet minder waar: in je comfortzone zal het niet gebeuren. “Durf fouten te maken. Durf op je bek te gaan. Net daardoor weet je wat wel en wat niet voor je werkt. Vaak is dat laatste minstens even waardevol. Iedereen is wel eens bang of nerveus. Net door dit te (h)erkennen en tóch de sprong te wagen, zal je groeien”, aldus Plompen.

Netwerk

Wat is de kracht van Facebook, LinkedIn, YouTube…? Het zijn allemaal platformen waarbij er een waaier aan informatie gedeeld wordt. Terwijl die kanalen respectievelijk inzetten op een netwerk van vrienden, business en video’s, wil Licence2Skill dit uitvoeren voor competenties. “We zijn ervan overtuigd dat ieder individu zijn eigen talenten heeft en dat we allemaal kunnen groeien door die skills te delen met ons netwerk,” wakkert Plompen aan.

Leer van je feedback

Plompen gelooft ook in het blijvend skillen van de markt: “Kenmerkend voor onze maatschappij is het levenslang leren. Door nieuwsgierig te zijn en te blijven leren, zal je vaker opportuniteiten zien én ze kunnen benutten. Licence2Skill biedt zo workshops en lezingen aan onder begeleiding van coaches.” Nog heel wat andere bedrijven bieden hetzelfde aan, en het is aan de jongeren zelf om te kiezen welke aansluit bij hun interesses. “Jongeren kunnen bijvoorbeeld oefenen in het geven van presentaties voor een grote groep. De onmiddellijke feedback die zij krijgen, zal hen hierin sterker maken.”

Geloof in jezelf

“Jij bent de kapitein van je eigen schip. Het pad van je carrière loopt niet altijd zoals je initieel verwacht had. Toch mag je de hoop niet verliezen. We vormen zelf het beeld van iets, door de waarde die we eraan geven. Laat je zelfbeeld dus niet te veel afhangen van je omgeving en mogelijke negatieve gedachten.”

Volg je passie

Ten slotte zegt Plompen nog iets over de (soms verblindende) invloed van status: “Een mooie verloning bij een nieuwe job kan een reden zijn om voor een bepaalde job te kiezen. Of bijvoorbeeld de prestige die samenhangt met een hoog aangeschreven functie, waardoor je omgeving je aanraadt hiervoor te kiezen. Probeer je keuzes echter zoveel mogelijk te maken omdat je iets graag doet. Op die manier sta je op met energie en is het nooit een straf om naar je werk te gaan. Noch geld of prestige, maar wel passie, zou de motor moeten zijn van je leven.”

Vorig artikel
Volgend artikel