digitalisering
IT

Klaar voor de groeiende digitalisering?

14.12.2021
door Fokus Online

Door de toenemende digitalisering komen de klassieke datacenters onder druk te staan. Die evolutie heeft twee gevolgen: er komen steeds meer datacenters bij én die nieuwkomers zijn steeds duurzamer, zowel wat hun ontwerp als wat hun werking betreft.

Stroomversnelling

De trend was al op gang voor de coronacrisis toesloeg, maar door de pandemie is digitalisering in een stroomversnelling terechtgekomen. Digitaal wordt steeds alomtegenwoordiger in ons leven, en als logisch gevolg rijzen datacenters als paddenstoelen uit de grond. “Er is steeds meer nood aan digitale oplossingen in elke mogelijke vorm”, legt Xavier Biot, Secure Power VP Belux bij Schneider Electric, uit. “Of het nu gaat over telewerken of afstandsonderwijs, over geconnecteerde gebouwen en industrieën of over vrije tijd: digitalisering is doorgedrongen tot in elk aspect van ons leven en onze dagelijkse activiteiten.”

Het resultaat? Naast de gigantische datacenters van Google en andere digitale boegbeelden steken overal gelijkwaardige middelgrote en kleinschalige datacenters de kop op. “Dat zijn de ‘Edge Data Centers‘. Kort gezegd bieden ze dezelfde diensten en tools als grotere datacenters, maar omdat ze zich dichter bij de klant bevinden, zijn de overdrachttijden korter.”

Digitalisering is doorgedrongen tot in elk aspect van ons leven en onze dagelijkse activiteiten.

Ecologische voetafdruk

Hoe zit het met de ecologische voetafdruk van die datacenters en digitalisering? Wel, het sleutelwoord op dat vlak is ‘optimalisatie’. “Het grootste deel van de energie die een datacenter verbruikt, gaat naar de servers en de koeling ervan. Die moeten we dus duurzamer maken.” 

Het energieverbruik verminderen gebeurt in twee stappen: de eerste vindt plaats bij de bouw van het datacenter, de tweede bij het gebruik ervan. “Het eerste aspect betekent dat het datacenter wordt gebouwd volgens architecturale voorschriften waarbij ergonomie, design en de gekozen uitrusting centraal staan. Daarna volgt de manier waarop het datacenter wordt gebruikt, want een goed ontwerp stopt niet bij het gebouw zelf. Het is essentieel dat het gebruik ervan tijdens de volledige levensduur wordt opgevolgd en geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door bepaalde apparatuur te vervangen door energiezuinigere varianten.”

Ondersteuning

Daarnaast is ondersteuning erg belangrijk, zeker voor kleine en middelgrote structuren. Niet elk datacenter heeft immers een gespecialiseerde IT-service in de buurt. “Daarom is er nu de oplossing EcoStruxure IT, die twee belangrijke taken vervult. Ten eerste maken we op afstand verbinding met het datacenter om een probleem op te sporen en op te lossen. Want bij een interventie is er geen tijd te verliezen. Stel je bijvoorbeeld voor dat alle winkels in een winkelketen plots de toegang tot hun gegevens verliezen: dat is dramatisch. En ten tweede werkt dit systeem proactief! Wij geven gebruikers dus ook advies over de aspecten van hun datacenter waaraan ze extra aandacht kunnen of moeten besteden. Soms moet hiervoor een technicus ter plaatse komen. Mensen en machines vullen elkaar zo perfect aan.”

Vorig artikel
Volgend artikel