IT
HR

IT-sector zkt. talent

14.09.2022
door Fokus Online

De war for talent woedt overal, maar misschien net nog iets meer in de IT-sector. De profielen zijn er erg gegeerd, vooral omdat digitalisering en automatisering zich blijven doorzetten en het buitenland vaak lonkt. 

“Er is inderdaad een grote schaarste in de markt”, trapt Birger Alaers van het pas opgerichte rekruteringskantoor B-recruited een open deur in. “Heel veel bedrijven vragen naar die profielen en er zijn weinig kandidaten. Bedrijven willen profielen die clever zijn en iets kunnen, maar het wordt steeds moeilijker om die te vinden. Toch is het niet onmogelijk, als het maar op de juiste manier gebeurt. En dat is door niet vanuit de behoeften van de ondernemer maar die van de kandidaat te vertrekken. Op die manier kun je namelijk duurzaam succes genereren: als het niet alleen draait om kennis en expertise, maar ook om een culturele match tussen kandidaat en werkgever. Kandidaten hebben vandaag namelijk de luxe om zich aan vijf of zes bedrijven te presenteren en vervolgens te kiezen – aan die bedrijven dus om zich als het meest aantrekkelijk te profileren.”

De kunst is om niet in dezelfde vijver te gaan vissen als de anderen.

Maar hoe profileert een bedrijf zich als aantrekkelijk? “Het belangrijkste is dat ze hun rigide denkbeelden van vroeger loslaten: wij zijn op zoek naar dat profiel en vervolgens moet het zich maar schikken naar de cultuur. Bedrijven moeten zich vandaag veel flexibeler opstellen en zich de vraag stellen wat hun medewerkers concreet gelukkig maakt. Vroeger gingen bedrijven er bijna automatisch vanuit dat een bonus volstond, maar wie weet liggen medewerkers daar niet van wakker en worden ze veel gelukkiger van een elektrische fiets of van een extra dag thuiswerk.”

Een werkgever kan zich dus als aantrekkelijk profileren wanneer zich een kandidaat aandient. De vraag is natuurlijk: als er zoveel schaarste is aan kandidaten, waar vindt een rekruteringskantoor die dan zelf? “De kunst is om niet in dezelfde vijver te gaan vissen als de anderen”, legt hij uit. “Zo kun je focussen op net afgestudeerde IT-profielen of zelfs op studenten die je probeert te binden door hen aan projecten te laten meewerken. Verder zijn er ook veel mensen die vandaag niet in IT actief zijn, maar wel een carrièreswitch overwegen en effectief die stap te zetten. Het is zaak die mensen te spotten en vervolgens een gerichte training te geven. Ten slotte moeten bedrijven zich nog meer focussen op diversiteit en inclusie: dan wordt de poel van talent sowieso meteen een stuk groter.”

Vorig artikel
Volgend artikel