IT
IT

IT-sector blijft kampen met schaarste

28.06.2021
door Fokus Online

Wie een vacaturekrant openslaat, kan er niet naast kijken. De roep om IT-medewerkers is groot, zeer groot. De markt vraagt steeds vaker gespecialiseerde krachten, maar het aanbod aan geschoolde medewerkers is beperkt. 

Nood aan mensen

De omzet van de ICT-sector bedroeg in 2019 bijna 40 miljard euro. Dat is een stijging van 16 procent met het jaar daarvoor. Door corona is het nu moeilijk in te schatten hoe die curve zich het voorbije anderhalf jaar gedroeg, maar door de boom in onlinemeetings en verregaande digitalisering zal dit ongetwijfeld in het voordeel van de sector pleiten. Bovendien telt deze ICT-sector momenteel meer dan 43.000 bedrijven. Bedrijven die allemaal draaien op IT’ers. “We hebben dringend nood aan mensen. Goed opgeleide mensen”, vertelt Jurgen Meheus, zaakvoerder van M2Q, een consultancybedrijf dat klanten helpt om de juiste testen uit te voeren zodat de kwaliteit van de software gegarandeerd blijft als het live gaat.

Het bedrijf bedacht een manier om het gat in de arbeidsmarkt enigszins toch te verkleinen. “We geven een maand lang opleiding aan gemotiveerde mensen die in de IT-sector aan de slag willen”, bevestigt Meheus. “Software controleren op juistheid en kijken of de eindgebruiker er vlot mee kan werken. Dit gaat veel verder dan alleen maar op knopjes drukken. Als we een medewerker bij een klant plaatsen moet die een goede basis hebben, en die voorzien we nu door die interne opleiding.”

Samenwerking met VDAB

Voor het project werkt M2Q samen met de VDAB. “De instroom van kandidaten komt voor een stuk via hen, maar we selecteren uiteraard ook zelf mensen die hun eerste stappen willen zetten binnen de IT. Het is belangrijk dat kandidaten écht gemotiveerd zijn om in de IT-business te stappen. Dat toetsen wij bijvoorbeeld af door middel van een intakegesprek. Zo hebben we nu iemand die kunstgeschiedenis studeerde, maar het is niet makkelijk om in dat vakgebied een passende job te vinden. Deze persoon toonde echter aan enorm gemotiveerd te zijn om over te stappen naar de IT-wereld, en dus geven we die samenwerking een kans.”

Wie in de IT stapt, moet ook beseffen dat dit een traject is van levenslang leren.

Intensieve en brede opleiding

De opleiding is intensief en breed. Dat is nodig om mee te blijven met de continue veranderingen binnen de IT. Meheus: “Naast de basis – het verhaal rond testing – is ook algemene vorming, soft skills en Excel belangrijk.” De opleiding die M2Q aanbiedt is ook helemaal gratis. Op het einde van de rit wordt een evaluatie gemaakt. De lesgevers komen allemaal uit het werkveld en beoordelen de kandidaten. “Op basis van die feedback bekijken we dan of we een contract aanbieden voor onbepaalde duur.”

Na al die theorie is het natuurlijk tijd om de aangeleerde skills ook in het werkveld toe te passen. “We hebben nu vijf opleidingssessies gehouden en telkens komen daar ook een vier à vijf mensen uit die we kunnen inzetten”, gaat Meheus verder. “Eerst sturen we ze nog mee met een senior consultant, als een soort van stageperiode bij een klant. Daar leren ze de theorie omzetten naar de praktijk. Op die manier dragen we toch ons steentje bij om de kloof tussen vraag en aanbod naar gespecialiseerde arbeidskrachten binnen de IT te dichten.”

Blijven bijleren

Omdat de digitalisering van onze maatschappij blijft evolueren, raadt Meheus ten slotte aan om te blijven bijleren. “We adviseren onze kandidaten altijd om nog bij te studeren. Wij kunnen hen niet alles aanleren in een opleiding van vier weken. Wie in de IT stapt, moet ook beseffen dat dit een traject is van levenslang leren. IT verandert snel, dus je moet ook snel anticiperen en schakelen met je opleidingen zodat je up-to-date bent en je klanten werknemers kunt bieden die inzicht hebben in nieuwe technieken, applicaties en mogelijkheden.”

Vorig artikel
Volgend artikel