applicaties
IT

Geen applicaties, maar meerwaarde

01.06.2022
door Fokus Online

Het ontwikkelen van software blijft voor veel bedrijven een uitdaging. Doelstellingen worden niet gehaald, verschillende ontwikkelteams werken naast mekaar en projecten lopen al te vaak in het honderd. Gelukkig zijn er ook oplossingen.  

Bij Pàu Studio, het interne ontwikkelteam van de Antwerpse IT- en designconsultant Pàu, kennen ze het probleem van lastige softwareontwikkeling. Om niet in dit soort valkuilen te trappen, maken zij – als het kan – graag gebruik van Lean Startup. “Lean Startup is een soort methodologie die ervoor zorgt dat je snel de juiste inzichten in een project kunt verkrijgen en die je een project snel laat bijsturen”, zegt Kevin Wenninger, Digital Product Expert bij Pàu. “De kernideeën komen uit het boek The Lean Startup van Eric Ries. Hij beschrijft hoe je als start-up snel, kostenefficiënt en doelmatig een product kunt uitbrengen, de zogenaamde lean product development. Die methodes passen wij toe op softwareontwikkeling.” 

Twee principes

Lean Startup drijft op twee grote principes, zegt Wenninger. “Bij een nieuw product, een nieuw idee of een nieuwe feature heb je geen referenties of best practices waaraan je je kunt spiegelen. Vaak weet je niet exact wat het gaat worden of hoe het precies gaat werken. Je maakt veel assumpties over je product, maar eigenlijk weet je het niet. Je eerste stap is dus het testen van die assumpties: wat jij aanneemt over je product, klopt dat wel? Of zelfs: willen mensen jouw product wel? Is er vraag naar? Zit iemand er op te wachten?”

Het tweede principe is dat Lean Startup werkt met korte, behapbare tussenstappen die ontwikkelaars snel de juiste inzichten over hun product geven. Wenninger: “Elke tussenstap wordt gevalideerd met het principe ‘build, measure and learn’. Build is het pure ontwikkelproces, bijvoorbeeld in Scrum of met low code- of no code-platformen, waarbij je werkt met korte sprints waarin je features toevoegt. In Measure definieer je de juiste verwachtingen en resultaten: als ik bijvoorbeeld dit, dit en dit programmeer en toevoeg, zullen zoveel extra gebruikers van mijn software een account aanmaken. Ik ga dus meten. In dit geval of mijn conversion rate omhoog gaat. In Learn controleer je of die aanname ook de juiste was. Als dat zo is, prima. Is dat niet zo, moet je een andere oplossing vinden om je assumptie te valideren of je assumptie aanpassen.” 

Een zeer belangrijk punt in de Learn-fase is het betrekken van gebruikers, zegt Wenninger. “Je moet niet alleen meten of en hoeveel mensen een account aanmaken, maar ook waarom ze dat al dan niet doen, bijvoorbeeld door interviews. Dat levert vaak onmisbare inzichten op om je software beter te maken in de volgende Build-fase. Want ‘Build, Measure, Learn’ is een oneindige cyclus die constant doorgaat.”

Het MVP is een versie van het product dat van minimale functionaliteiten is voorzien, maar dat al meteen een meerwaarde aan de gebruiker geeft.

Minimum Viable Product

Naast het valideren van assumpties en de ‘Build, Measure, Learn’-cyclus, is er nog een belangrijk principe binnen Lean Startup: het Minimum Viable Product (MVP). “Het MVP is een versie van het product dat van minimale functionaliteiten is voorzien, maar dat al meteen een meerwaarde aan de gebruiker geeft”, legt Wenninger uit. “Stel dat je een mobiliteitsoplossing moet ontwikkelen. Je stelt een team samen, begint keihard te werken en na pakweg vijf jaar presenteer je…een nieuwe auto. In Lean Startup pak je dat compleet anders aan. Je begint te ontwikkelen en na een half jaar kom je naar buiten met een step. Die is niet zo comfortabel als een auto, maar je kunt er tenminste wel al lange afstanden mee afleggen. Het is een Minimum Viable Product dat gebruikers meteen meerwaarde geeft, want ook met een step kunnen ze zich verplaatsen. Je kruipt terug in je kelder en na een paar maanden, terwijl iedereen je step gebruikt, kom je naar buiten met een step met een motor. Alweer: meerwaarde, want de verplaatsingen gaan nu sneller. Nog later voeg je twee extra wielen toe. Je hebt dan een soort go-cart, die een comfortabeler is dan een step. Daarna pas ga je die go-cart zo verbeteren dat je uiteindelijk een auto krijgt. Je bouwt dus in elke tussenstap meerwaarde in via voortschrijdend inzicht en feedback. Tegelijk zorgt het Minimum Viable Product er ook voor dat elke nieuwe generatie van je product nog altijd aansluit bij je oorspronkelijke assumpties.” 

Strategische partner

De Lean Startup-aanpak komt dus met een pak voordelen. “Je kunt snel naar de markt trekken met een applicatie en heel dicht bij de gebruikers komen. We gaan hen zo snel mogelijk betrekken, want hun feedback is cruciaal, zij moeten het product uiteindelijk gebruiken. Zo krijgen we ook heel snel inzicht of de richting waar we naartoe willen wel de juiste is en wordt het budget dat we hebben optimaal ingezet. Op die manier wordt Pàu ook meer dan een app-bouwer. Wij zijn een strategische partner in heel het ontwikkelproces en leveren meerwaarde in plaats van gewoon een applicatie.” 

Vorig artikel
Volgend artikel