vrouwen
IT

Foulon: ‘Tijd voor actie’

23.11.2022
door Fokus Online

Vrouwen maken 52 procent van de Europese bevolking uit, maar slechts 15 procent van hen werkt in de ICT-sector. In de digitale sector zullen maar liefst 85 procent nieuwe vakgebieden ontstaan. De plaats van vrouwen in deze sector is dus een echte sociale en politieke kwestie.

De cijfers zijn verontrustend. Wat doen we? Blijven wachten tot vrouwen belangstelling krijgen voor het STEM-domein? Opleidingen aanbieden die qua methodologie totaal niet geschikt zijn voor hen? Gezamenlijk jammeren dat er zo weinig vrouwen in de techsector zijn?

Nee, het is tijd om actie te ondernemen en vrouwen centraal te stellen door te beseffen dat ze geen homogene groep vormen. De enige gemene deler is dat de overgrote meerderheid de gezinslasten draagt, waardoor zij niet in zichzelf kunnen investeren en digitale vaardigheden kunnen verwerven via traditionele, langdurende en klassikale opleidingen.

De gezondheidscrisis heeft de digitale transitie van bedrijven alleen maar versneld, en in antwoord op de marktvraag zijn bedrijven verwikkeld in een oorlog om talent. Maar universiteiten stellen al jaren een gebrek aan belangstelling voor de STEM-vakken (Science, Technology, Engineering en Mathematics) vast bij jonge vrouwen. Hoe dan deze ondervertegenwoordiging aanpakken? De enige oplossing is werkende vrouwen bij te scholen. Het gaat dan om vrouwen die een baan zoeken en die al werken en hun carrière willen uitbouwen.

Het is tijd om actie te ondernemen en vrouwen centraal te stellen door te beseffen dat vrouwen geen homogene groep vormen.

- Julie Foulon, CEO en oprichtster van GIRLEEK en medeoprichtster van MolenGeek

Waarom vrouwen die geen STEM-opleiding hebben genoten buitenspel zetten als ze nieuwe digitale vaardigheden kunnen aanleren die hun vak en expertise aanvullen en die meteen de leemte opvullen? Digitale vaardigheden moeten worden gebruikt als transversale vaardigheden. Denk maar aan kunstmatige intelligentie toegepast op digitale marketing of cyberbeveiliging als fundamentele bedrijfskennis om de best mogelijke digitale hygiëne toe te passen.

Voor het opzetten van doeltreffende omscholingscursussen voor vrouwen is het van essentieel belang de leermethoden te herzien door ze aan te passen aan vrouwen en niet andersom. Dit kan door middel van hybride onderwijs dat zelfopleiding via e-learning, afstandsonderwijs via webinars en toepassing van de in de klas geleerde kennis via groepswerk aanbiedt.

Dankzij deze flexibele methode kunnen we vrouwen bereiken waar ze zijn, kunnen ze zelf hun tijd indelen, vooral wanneer ze een gezinsleven hebben, en worden ze niet gestraft in geval van afwezigheid of onvoorziene gezinsomstandigheden.

En het werkt! In drie jaar tijd heeft GIRLEEK meer dan 7000 vrouwen opgeleid via korte, online en in replay beschikbare opleidingen. Geen lange en moeizame avondcursussen meer. De aanpak is snel, efficiënt en maakt het zelfs mogelijk lange opleidingen te combineren met werkervaring in bedrijven om het imposter-syndroom, dat ze maar al te vaak ervaren bij het solliciteren, in de kiem te smoren.

Vorig artikel
Volgend artikel