clouds
IT

Everything-as-a-Service: Met het hoofd in de clouds

23.11.2022
door Frederic Petitjean

Voor ongeveer elk bedrijfsproces in ondernemingen is er tegenwoordig wel een clouddienst beschikbaar. Wat kun je uitbesteden en wat beter niet? Welke voordelen brengt dit mee? En zijn er ook aandachtspunten? Drie experts geven hun visie. 

Marketing, hr, klantenrelaties, callcenters… Ongeveer elke bedrijfstak die je kunt verzinnen is tegenwoordig op een platform te stoppen, met dank aan de pijlsnelle opkomst van clouds de laatste jaren. “De voordelen van die aanpak zijn duidelijk”, zegt Olivier Malherbe, CEO van ClearMedia, een bedrijf dat kmo’s in de cloud helpt. “De diensten zijn heel schaalbaar, je hoeft geen grote investering te doen want je betaalt enkel wat je verbruikt of voor een bepaalde periode en je hoeft zelf het onderhoud van servers en software niet te doen. Ook de beveiliging en redundantie zijn vaak beter geregeld omdat grote cloudproviders de middelen en schaal hebben om daar stevig in te investeren.” 

Hoe ver je als bedrijfsleider gaat bepaal je ook zelf. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen om enkel server- en opslagapparatuur te ‘huren’ en daar je eigen software op te draaien”, legt Malherbe uit. “Dat heet Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Platform-as-a-Service (PaaS) is alles in clouds zetten tot aan de software en data toe, zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure dat aanbiedt. Ga je nog een stap verder en maak je gebruik van applicaties van derden, dan zit je bij Software-as-a-Service (SaaS), denk aan Office 365 of Teams.”

Joris Duysens van het IT-bedrijf SpearIT raadt aan om in het begin vooral voorzichtig en stapsgewijs te werk te gaan. “Zaken als CRM (customer relation management) zijn een no brainer, maar ik kan me ook voorstellen dat een bedrijf ‘legacy’-software in huis heeft, die speciaal voor hen geschreven is. Dan is het nog maar de vraag of je die snel en gemakkelijk op een PaaS- of SaaS-platform kunt steken. Een nadeel bij SaaS is ook dat de software niet tot in het oneindige aan te passen is naar jouw specifieke wensen. Van een blauwe knop kun je niet zomaar een rode knop maken. Vaak zien we in de praktijk ook hybride oplossingen in bedrijven: een combinatie van IaaS, PaaS en SaaS.”

Ik zie weinig redenen waarom binnen tien jaar niet alles als clouddienst beschikbaar is.

– Johannes Dewitte, KPMG

Naast clouds als hefboom voor de platformeconomie wijst Johannes Dewitte van consultant KPMG ook op het belang van API’s of Application Programming Interfaces. Dat zijn als het ware ‘verbindingsstukjes’ waarmee je verschillende stukken software met elkaar kunt laten communiceren. “Stel dat je bijvoorbeeld een klantenportaal in de cloud steekt, met een webshop eraan gekoppeld”, zegt hij. “Via een API geef je mensen de mogelijkheid om via Google in te loggen. Dat is gemakkelijk voor de klant én voor het bedrijf.” 

Ook Dewitte onderkent de vele voordelen van de cloud-aanpak, maar werpt toch ook enkele aandachtspunten op. “Stel dat je complete klantenbestand in de cloud zit en je provider besluit plots zijn prijzen te verdubbelen. Dan moet er een gemakkelijke en snelle manier zijn om je data opnieuw naar je toe te trekken, anders zit je met een ‘vendor lock-in’. Daarnaast krijgen de cloudplatformen ook heel veel informatie over jou en je business. Stel dat je via Amazon je producten gaat verkopen. Amazon weet perfect hoeveel je verkoopt, hoe je verkoopt, kent je prijzen en weet wie je klanten zijn. Wie gaat Amazon tegenhouden als ze je met die informatie beconcurreren?” 

Voor sommige zeer gevoelige data is het ook maar de vraag waar die precies naartoe gaan. Is dat een datacenter in Europa? In de VS? Of nog ergens anders? Vaak weet je het niet als bedrijf en toch gelden overal andere wetten rond data. Bepaalde ‘sovereign clouds’-initiatieven moeten dit oplossen. “Banken zijn typisch bedrijven die gevoelige data graag in eigen huis houden”, zegt Dewitte. “Maar voor de rest zie ik weinig redenen waarom binnen tien jaar niet alles als clouddienst beschikbaar is.” 

“Allicht de lastigste tak om in de cloud te zetten, is de pure fabrieksomgeving”, zegt Duysens. “Vaak is de verbinding tussen de software en de oude, traditionele machines zo lastig dat dat een serieuze uitdaging kan zijn.” 

Vorig artikel
Volgend artikel