laptop
IT

Een veilige en gezonde (werk)laptop

28.06.2021
door Tom Cassauwers

Tijdens de pandemie bleek de laptop een cruciale professionele tool. Zonder zo’n toestel, al dan niet geleverd door je bedrijf, is werken vanop afstand praktisch onmogelijk. Maar om het apparaat zo gezond en veilig mogelijk te houden moet een laptop ook onderhouden worden. Daarom geven we je hier zes tips voor een beter werkende laptop, goed voor jou én je werkgever.

Reset je laptop

Je laptop resetten klinkt drastisch, maar het is iets wat we allemaal misschien vaker moeten doen. Door bijvoorbeeld
elk jaar je apparaat te herstellen naar de fabrieksinstellingen maak je het helemaal leeg. Daarmee verwijder je bepaalde vormen van malware, los je geheugenproblemen op en zorg je ervoor dat sommige bugs verholpen worden. Na zo’n actie is je computer mogelijk sneller, en kun je er langer mee aan de slag. Tegelijk zorgt de opkomst van clouddiensten ervoor dat het makkelijker is om je bestanden op te slaan en ze niet te verliezen tijdens de reset. Je moet er misschien enkele uren in investeren, maar zo’n reset verhoogt mogelijk de prestaties en levensduur van je laptop.

Reinig je laptop

Een laptop verwacht af en toe een goede reiniging. Voordat je daaraan begint schakel je het apparaat best eerst uit en verwijder je het uit het stopcontact. Je kunt de laptop schoonmaken met een lichtjes natte doek – microvezel werkt het beste. Op sommige plekken kan alcohol of een reinigingsproduct nuttig zijn, maar pas op dat je de elektronica niet beschadigt. Vuil dat onder de toetsen vastzit kun je weghalen met een persluchtfles, alhoewel creatieve oplossingen, zoals het eruit blazen met een rietje, soms ook werken. Als je computer vanbuiten schoon is kun je het ook vanbinnen schoonmaken. Haal bijvoorbeeld je tijdelijke bestanden leeg, verwijder niet-gebruikte software of doe een reset. Zo blijft je laptop intern en extern schoon.

Hou je laptop koel

Zeker oudere modellen laptops hebben soms problemen met  hun temperatuur, wat voor een oververhitting kan zorgen. Als dat echt uit de hand loopt beschadigt zo’n te hoge temperatuur de computer soms intern. Om dat te vermijden zorg je best voor een goede luchtstroom, zeker onder de laptop. Zorg ervoor dat het niet rust op een zachte oppervlakte die de ventilatoren blokkeert, of plaats het zelfs op een verhoging om meer ruimte te creëren. Kijk die ventilatoren ook eens na, en zorg ervoor dat ze niet geblokkeerd zijn door stof. Perslucht kan je daarbij helpen. Hou ten slotte ook de processen van je laptop in de gaten, misschien lopen er erg zware taken op de achtergrond die je laptop te veel doen werken.

laptop

Installeer een VPN

Heel wat mensen gebruiken een VPN (Virtual Private Network) om hun online locatie te veranderen, en om bijvoorbeeld buitenlandse Netflix-series te bekijken. Maar zo’n VPN kan ook goed zijn voor je online hygiëne. Het VPN zorgt namelijk voor een soort tunnel tussen jouw computer en de VPN-server, vanwaar je op het internet surft. Dat helpt om je privacy te versterken, want het is zo voor diensten als Google moeilijker je internetverkeer te volgen. Ook is het veiliger om via een
VPN openbare internetnetwerken te gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of een café. Heel wat bedrijven gebruiken VPN’s trouwens om hun medewerkers veilig met het bedrijfsnetwerk te laten verbinden vanop afstand. Pas wel op met het VPN dat je uitkiest, heel wat gratis aanbieders van deze diensten verkopen namelijk ook je online data.

Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een beveiligingsmaatregel die je volgens velen standaard zou moeten hanteren wanneer het gaat om privacy en gegevensbescherming van je laptop. Bij tweestapsverificatie koppel je in feite een telefoonnummer,
of mogelijk een app, aan je account. Om in te loggen op bijvoorbeeld een socialmediaplatform als Facebook of je e-mail moet je dus niet enkel je paswoord ingeven, maar daarnaast ook een code die dan naar je telefoonnummer gestuurd wordt. Meestal moet dit pas wanneer je opnieuw inlogt, bijvoorbeeld op een andere computer. Desondanks zorgt deze erg simpele maatregel ervoor dat het net wat moeilijker wordt voor kwaadwilligen om in je accounts in te breken.

Passwordmanager

Een passwordmanager is, naast de tweestapsverificatie, nog een voorbeeld van een veiligheidstool die iedereen zou moeten hebben voor het beschermen van je laptop. Het is een softwaredienst waarin je al je paswoorden plaatst, en die zal dan alle paswoorden voor jou beheren. Wat zo’n passwordmanager doet is al je paswoorden omzetten naar erg moeilijke en praktisch onkraakbare versies die ook regelmatig weer veranderen. Jij logt op jouw beurt in op je accounts via de passwordmanager. Het is als het ware een sterk beveiligde kluis voor al je paswoorden. Dit maakt het veel moeilijker voor cybercriminelen om de veiligheid van je laptop en de accounts die je ermee gebruikt aan te tasten.

Vorig artikel
Volgend artikel