ICT
IT

Blijf je dromen najagen en geloof in jezelf!

14.12.2021
door Fokus Online

Begin dit jaar werd ik verkozen tot ICT Woman of the Year. Deze bekroning maakt me niet alleen trots; het vergroot ook mijn impact en invloed om anderen te helpen. Want iedereen heeft hulp nodig. 

ICT kwam op mijn pad bij Accenture. Ik had me eigenlijk gespecialiseerd in financiële diensten, maar kreeg al snel de kans om mee te werken aan een systeemintegratieproject. Dat project fascineerde me omdat het de analytische kant van mijn brein aansprak, en ik wilde meer. Daarna wilde ik ook graag ontdekken hoever de impact van technologie kon reiken. Dit werd mijn doel. Als mijn werk een positieve impact heeft op mijn klanten, op mens en maatschappij, dan ben ik gelukkig.

ICT is een instrument om beter in te spelen op menselijke behoeften, maar met een belangrijk voorbehoud. We hebben altijd ethische keuzes moeten maken over hoe om te gaan met de instrumenten die we uitvinden. Dat is vandaag niet anders: ook algoritmes moeten ethisch zijn. Toen ik aan het hoofd stond van het Data & AI-team van Accenture, wilde ik er dan ook  vooral voor zorgen dat mijn team de juiste vaardigheden en hulpmiddelen had om zich te concentreren op de waarde die data creëren. In de ICT-gestuurde wereld van vandaag is het van vitaal belang om met een zo divers mogelijke groep mensen rond de tafel zitten om vooroordelen te voorkomen. Een ethisch gebruik van ICT helpt ons om betere en duurzamere beslissingen te nemen. 

Menselijke creativiteit en technologie maken duurzame oplossingen.

Mijn initiële ICT-slaagkansen waren niet optimaal. Gelukkig kon ik als kind steeds opkijken naar mijn vader; zijn moed en vastberadenheid gaven mij en mijn zussen de beste start. Jammer genoeg heeft hij nooit de vruchten gezien van zijn inspanningen, maar hij legde wél de basis van mijn levensmotto: geef altijd terug wat je krijgt zodat anderen dezelfde kansen genieten. 

Zo ben ik er fier op dat ik als eerste bij Accenture een stagiair van BeCode aanwierf, een organisatie waar mensen met zeer diverse achtergronden zich kunnen omscholen tot ICT-professionals. Ondertussen hebben velen de weg van BeCode naar Accenture gevonden. 

De afgelopen 18 maanden werden we hard getest op onze veerkracht en vastberadenheid. Maar, voor elke nieuwe uitdaging kwam een oplossing, dankzij de combinatie van menselijke creativiteit en ICT. 

Dit is waar wij, als ICT-experten, een verschil kunnen maken. We hebben allemaal wel eens een stemmetje in ons hoofd dat ons doet twijfelen of we wel goed of sterk genoeg zijn. Maar door die stemmetjes de kop in te drukken, hulp te vragen, en onze dromen na te jagen, zullen we slagen. 

Vorig artikel
Volgend artikel