AI
IT

AI, de slimme rekruteerder

23.11.2022
door Fokus Online

Bedrijven moeten tegenwoordig alles uit de kast halen om geschikt personeel te vinden én te behouden. Steeds vaker helpt ook de technologie een handje. Het nieuwste speeltje van het hr-departement: kunstmatige intelligentie die repetitieve taken overneemt, maar ook met totaal nieuwe mogelijkheden komt.

In het snelgroeiende segment van hr-tech neemt kunstmatige intelligentie een steeds prominentere rol in. Ook Belgische ondernemingen springen op de kar, zoals het Gentse Summ.link. Hun tool Unwhyre is een soort AI-engine waarop allerlei softwaretoepassingen gebouwd kunnen worden die hr-departementen helpen bij hun digitalisatie. Dat is niet alleen een grote hulp bij het aanwerven van mensen, maar ook bij de retentie. “Er zijn duizend-en-een redenen waarom personeel van job verandert”, zegt CEO Kevin De Pauw. “Ze willen meer flexibiliteit, de loonvoorwaarden zitten niet juist, persoonlijke redenen… De hr-afdeling heeft meestal geen tijd en geen volk om zoiets op te volgen en dus wéét het bedrijf meestal niet waarom mensen vertrekken. Wij zetten alle mogelijke data in om die redenen te clusteren en zo het bedrijf strategische inzichten te geven in zijn workforce.”

De retentie van personeel is een belangrijk gegeven binnen een bedrijf, omdat mensen vervangen vaak een stevige kostprijs meebrengt. Je moet een vervanger zoeken, vinden, aanwerven en onboarden, en uiteraard ook opleiden. Alle tijd en energie die je hier moet insteken, kun je jezelf besparen door te zorgen dat je huidige medewerker blijft. Vaak hebben bedrijven ook heel wat data waarvan ze het bestaan niet vermoeden of waarvan ze niet goed weten hoe ze die kunnen inzetten, zegt De Pauw. Die zit verborgen in bijvoorbeeld Applicant Tracking Systemen (ATS) of HCM-systemen (Human Capital Management). 

Repetitieve taken kunnen gemakkelijk geautomatiseerd worden. De tijdswinst die je zo boekt is fenomenaal.

Naast retentie ziet De Pauw ook een grote toekomst voor AI in het rekruteren van kandidaten. “Sommige aspecten van hr bestaan uit zeer repetitieve taken, met altijd dezelfde vragenlijstjes die ingevuld moeten worden”, zegt de CEO. “Dat kan gemakkelijk geautomatiseerd worden. Alleen al de tijdswinst die je zo boekt is fenomenaal. Ook het aantal kandidaten dat je kunt screenen, neemt enorm toe. AI kan ook al een eerste technische match maken tussen kandidaten en de job en zo de rekruteerder helpen. Hr zal op die manier ook veranderen binnen het bedrijf, van een puur operationeel departement, naar een strategisch departement.” 

En daar stopt het niet bij. De Pauw ziet nog heel wat meer mogelijkheden voor AI. “Ik denk dat AI binnenkort kan helpen bij het concreet maken van zaken die nu vaak heel hypothetisch zijn. Door bijvoorbeeld heel onverwachte verbanden te vinden. Hoe heeft de inflatie invloed op mijn workforce? Als er een recessie in de VS komt, wat is dan de impact op onze werknemers? Wat is de waarde van het human capital als ik een bepaald bedrijf wil overnemen? De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos.” 

Vorig artikel
Volgend artikel