Ineos
Business

Ineos plant miljardeninvestering in Antwerpen

07.01.2019
door Fokus-online.be

Het Britse chemieconcern Ineos gaat twee nieuwe fabrieken bouwen in het Antwerpse havengebied. Dat meldt de krant De Tijd. Het wordt de grootste investering in de Europese chemie in twintig jaar tijd.

Goed 2,7 miljard euro, dat is het bedrag dat Ineos heeft uitgetrokken voor de bouw van de twee fabrieken. Zo weet de zakenkrant. Zowat 1,7 miljard gaat naar de bouw van een zogenaamde ‘kraker’, een installatie die ethaangas omzet in ethyleen. Die zal men neerzetten ten noorden van Lillo. Het is de eerste keer in twee decennia dat men in Europa nog eens een kraker bouwt. En meteen ook de grootste investering in dezelfde periode.

Op dezelfde terreinen plant Ineos ook nog een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH). Die zet ethaan uit Amerikaans schaliegas om in propyleen, een basisgrondstof voor de plasticindustrie. Hiervoor is ongeveer een miljard opzijgezet.

Jobs, jobs, jobs

De twee fabrieken moeten in 2023 klaar zijn en zullen rechtstreeks 500 nieuwe jobs opleveren en onrechtstreeks een duizendtal. Op piekmomenten zullen er op de bouwterreinen 3.000 à 4.000 mensen rondlopen. Niet alleen Antwerpen was kandidaat om de reusachtige investering binnen te halen. Ook Rotterdam hengelde ernaar. De Nederlanders boden Ineos een nieuw, onbebouwd terrein aan. Maar omdat de producten van de twee nieuwe fabrieken sowieso naar andere chemische bedrijven in Antwerpen zouden gaan, heeft de Scheldestad het gehaald.

Antwerpen is, na het Texaanse Houston, de tweede grootste chemiecluster ter wereld

De Antwerpse chemie kon de laatste maanden wel meer goed nieuws bekendmaken. Zo liet de Oostenrijkse groep Borealis in oktober weten dat het een miljard investeert in een nieuwe propyleenfabriek in Kallo. Wat honderd nieuwe banen zal meebrengen. Het Duitse Covestro kondigde recent aan dat het 300 miljoen heeft voorzien voor een nieuwe aniline-fabriek. Een grondstof voor polyurethaanschuim en isolatie. Ineos maakte vorig jaar al bekend dat het 150 miljoen investeert in de productie en de opslag van ethyleenoxide in Zwijndrecht. Antwerpen is, na het Texaanse Houston, de tweede grootste chemiecluster ter wereld.

Rijke Brit

Ineos werd in 1998 opgericht door de Brit Jim Ratcliffe (65) en is uitgegroeid tot een van de grootste, onafhankelijke chemiebedrijven ter wereld. De onderneming draait een omzet van 60 miljard dollar. Daar houdt het een brutowinst van zo’n even een miljard dollar aan over. Ratcliffe zelf is er ook niet slechter van geworden. Met een fortuin dat op ruim 23 miljard euro wordt geschat, is hij een van de rijkste mensen van het Verenigd Koninkrijk.

Vorig artikel
Volgend artikel